ANA Tahlili Paterni Değerlendirmesi

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/06 10:53 •

ANA testi; otoimmün hastalıkları tanısında kullanılan bir tahlildir. IFA yöntemiyle yapılan ANA testlerinde, test paterninin değerlendirilmesi klinik yönden önem taşır.

ANA Tahlili Paterni Değerlendirmesi

ANA Testi Nedir ve Neden İstenir?

ANA testi kanınızdaki antinükleer antikorları (ANA) tespit eder. Bağışıklık sisteminiz normalde enfeksiyonla savaşmanıza yardımcı olacak antikorlar üretir. Buna karşılık, antinükleer antikorlar sıklıkla vücudunuzun kendi dokularına saldırır ve özellikle her hücrenin çekirdeğini hedef alır.Çoğu durumda, pozitif bir ANA testi, bağışıklık sisteminizin kendi dokunuza yanlış yönlendirilmiş bir saldırı başlattığını, başka bir deyişle otoimmün bir reaksiyon başlattığını gösterir. Ancak bazı kişilerin sağlıklı olduklarında bile ANA testleri pozitif çıkar.

Birçok romatizmal hastalığın eklem ağrısı, yorgunluk ve ateş gibi benzer belirti ve semptomları vardır. ANA testi belirli bir tanıyı doğrulayamasa da bazı hastalıkları dışlayabilir. ANA testi pozitifse kanınızda, bazıları belirli hastalıklara özgü olan belirli antinükleer antikorların varlığı açısından test yapılabilir.

Doktorunuz muhtemelen lupus, romatoid artrit veya skleroderma gibi otoimmün hastalık şüphesi için ANA testi isteyecektir.ANA testi; otoimmün hastalıkları tanısında kullanılan bir tahlildir.ANA pozitifliği durumunda akla bazı hastalıklar gelebilir.
ANA testi IFA yöntemiyle incelendiği ve tahlil edildiği durumlarda en doğru tanı bilgilerini vermektedir.
Aşağıda IFA yöntemiyle ANA patern pozitifliği olan durumları görebilirsiniz:

ANA Pozitifliği

Diffüz (homojen); SLE ve laca bağlı lupus

Periferik (çerçeve); SLE ve otoimmün hepatit

Benekli; SLE, primer skleroderma,miks konnektif doku rahatsızlığı, sjögren sendromu

Nükleolar; hepatoselüler karsinom, primer skleroderma

Sentromer; CREST Sendromu .Sendrom aşağıdaki hastalıkları içermektedir:

Kalsinozis kutis,
Raynaud fenomeni,
Özefageal haraket bozukluğu,
Sklerodaktili 
Telenjiektazi)

ANA Test Sonuçlarının Yorumlanması

Antinükleer antikorların varlığı pozitif bir test sonucudur. Ancak sonucun olumlu olması bir hastalığınız olduğu anlamına gelmez. Hiçbir hastalığı olmayan pek çok kişinin, özellikle de 65 yaşın üzerindeki kadınların ANA testleri pozitiftir.Bazı bulaşıcı hastalıklar ve kanserler, tıpkı bazı ilaçlar gibi, antinükleer antikorların gelişimiyle ilişkilendirilmiştir.

Doktorunuz otoimmün bir hastalığınız olduğundan şüpheleniyorsa muhtemelen bir dizi test isteyecektir. ANA testinizin sonucu, doktorunuzun belirti ve semptomlarınızın nedenini belirlemeye yardımcı olmak için kullanabileceği bir ön testtir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?