First slide
Second slide
Third slide

Ani Kalp Ölümleri Nedir? Nasıl Anlaşılır ve Gelişir?

Son dönemde ani kalp ölümleri Türkiye'nin gündemine damgasını vuruyor. Rating rekorları kıran dizilerin senaristi Metin Açıkgöz ve Eskişehirspor'lu 25 yaşındaki futbolcu Ediz Bahtiyaroğlu ani kalp ölümü sonucu hayatını kaybedip sevenlerini üzüntüye boğan ünlülerden ikisi.

Peki ani kalp ölümü nedir, nedenleri nelerdir ve kalp krizi geçiren kişilere nasıl müdahale edilmeli?

Bu soruların cevaplarını KadıköyŞifa Ataşehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Güven Caner veriyor! Kalp hastalıklarından ölüm tüm ölümler içinde ilk sıradaki yerini korumaktadır. Kalp ölümleri nedenleri içinde de ilk sırayı halk arasına kalp krizi olarak bilinen “akut miyokard infarktüsü” almaktadır.
Akut miyokard infarktüsüne bağlı ölümlerin büyük çoğunluğu ilk 8 saat içinde olmakta, bunların yarıdan fazlası hastaneye dahi yetiştirilemeden evde, sokakta vs. olmaktadır. “Sapasağlamdı evde ölüsünü buldular” ya da” aniden fenalaştı, hastaneye bile yetiştirilemedi” gibi lafları sık sık duyarız. Kalp krizinin nedeninin en önemli nedeni tıkalı damarlar Akut miyokard infarktüsü sonucu olan ölümlerin tamamına yakın bölümü “ventriküler fibrilasyon” denen son derece ciddi ve son derecede ölümcül bir ritm bozukluğu sonucu olmaktadır. Ventriküler fibrilasyon kalbin gelişigüzel elektrik deşarjları ile gelişigüzel etkin olmayan kasılmalarıdır.
Ortaya çıkış nedeni de büyük sıklıkla kalbi besleyen koroner damarlardan birinin ya da bir kaçının tıkanması sonucu kalp kasının hasar görmesidir. Etkin olmayan bu gelişigüzel kasılmalar nedeniyle kalp vücudun ve özellikle de kansızlığa karşı diğer organlardan çok daha duyarlı olan beyine yeterli kan gönderemeyeceği için öncelikle beyin fonksiyonları bozulur. Hastada şuur kaybı oluşur. Beyinin kansızlığa tahammülü en fazla 5 dakikadır. 5 dakika içinde beyine ihtiyacı olan kanın gitmesi temin edilemezse beyinde irrevesibl (geri dönüşü olmayan) hasar oluşur. Başka bir deyişle beyin ölümü gerçekleşir. Bu durumda kalp tekrar normale döndürülse bile hasta bitkisel hayata girer.
Beyin ölümünün gerçekleşmemesi için kalp masajı şart! İşte beyin ölümünün gerçekleşmemesi için hastaya hemen etkin kalp masajı yapılması gerekir. Etkin kalp masajı için hekimler başta olmak üzere tüm acil personeli eğitilir. Ancak herkesin etkin kalp masajı yapmayı öğrenmesi bazen hayat kurtarıcı olabilir. Burada asıl sorun venriküler fibrilasyonun normal ritme döndürülmesidir ki bunun da tek yolu hastayı defibrile etmektir. Yani halk arasındaki bilinen adıyla elektrik şokuyla kalbin ritmini düzeltmektir. Bunun içinde mutlak gerekli olan “defibrilatör” denen elektroşok aletidir. Bu alet hastanelerde, polikliniklerde ambulanslarda kullanıma hazır vaziyette bulunmaktadır. Ancak bunların sadece bu alanlarda değil insanların toplu halde bulunduğu her yerde bulundurulması şarttır. Hele de spor yapılan yerlerde, yaşlı kişilerin fazla olduğu yerlerde mutlak bulundurulmalı ve mümkün olduğunca herkesin gereğinde bu aleti kullanma konusunda eğitilmesi gerekir.
Yukarıda da belirttiğim gibi beyini ve dolayısıyla hastayı kurtarabilmemiz için sadece 4 - 5 dakika gibi bir zamanımız vardır. Bu süre içinde her zaman sağlık elemanı bulunması mümkün olmayabilir. Daha şanslı olup hastaneye yetiştirilen hastalar için son derece ölümcül bir kalp ritm bozukluğu olan ventriküler fibrilasyonu habercisi olan ritm bozukluklarını önceden tanımak ve önlem alarak hastanın ventriküler fibrilasyona girmesine engel olmak için hemen tüm hastanelerde “koroner yoğun bakım ünitesi” denen bölümler açılmıştır. Bu bölümler sayesinde kalp krizinden ölümler (tabi ki yoğun bakıma yetiştirilenler) arasında çok azalmıştır.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.

H
İLGİLİ İÇERİK

Peniste Mantar Hastalığı Nedir?

Mantar; hijyen eksikliğinden meydana gelen, kaşıntı yapan bir hastalıktır.

Erkeklerde mantar hastalığının en sık görüldüğü yerlerin başında genital bölge, penis çevresi ve penis gelmektedir.Özellikle sünnetsiz erkeklerin sünnet derisi altında %10-20 arası mantar etkeninin bulunduğu bir gerçektir. Bu durum sünnetli erkeklerde daha az olmakla birlikte özellikle cinsel ilişki sırasında kadından da alınabilir.

Mantarın kısa sürede enfeksiyona sebep olabildiği bir bölgedir.Buna karşı alınabilecek en basit ve en önemli tedbir rutin günlük temizlik yaparak bölgeyi nemden ve terden uzak tutmak, mümkün olduğunca kuru tutmaktır.

Bunlara rağmen yinede böyle bir hastalıkla karşılaşılırsa tedavisi cildiye veya üroloji uzmanı tarafından yapılabilmektedir.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


Kulak Hastalıkları Baş Dönmesine Yol Açabilir

Baş dönmesi pek çoğumuzun ortak sıkıntısıdır. Bunun birçok sebebi olduğu bilinmekle birlikte; ani hareketler sonucu oluşan baş dönmeleri kulak kristalleri kaynaklıdır.

İç kulakta yarım daire kanalları denen yapılar vardır. Ani hareketlerde beynin verdiği tepkiler; manevralara hızla ayak uydurmaya çalışır ve baş dönmesi meydana gelir. Buda iç kulaktaki sıvının dengesizliğinden kaynaklanır.

Tedavisinde; yarım daire kanallarındaki yeri değişmiş kristaller tekrar yerine oturtulur.

Bazen baş dönmeleri sadece kristallerle değil; aynı zamanda iç kulak zarının yırtılması, daha az kan gitmesi durumundan da kaynaklı olabilir.

Kulak kaynaklı baş dönmeleri teşhisinde, doktorun, hastaya belli pozisyonlar verdirmesi ve göz hareketlerini takip etmesi yeterlidir. İlaç tedavisine ihtiyaç yoktur. 3 gün içinde belli hareketler kısıtlanarak olumlu sonuçlar alınır.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


L
ÇOK OKUNANLAR
H
SPONSOR BAĞLANTILAR



Q
TAHLİL MERKEZLERİ
Öne çıkan tahil merkezleri için tıklayın.



B
KONU İLE İLGİLİ YORUMDA BULUN
Hey! Bu konu hakkında yorumda bulunmak veya Tahlil.com'a soru sormak için hemen üye ol veya giriş yap
W
YORUMLAR
6 gün önce
G
ilkergundogduu37

süre:4 gün
miktar:4.2 ml
ph:8.5
viskozite:Artmış
likefaksiyon süresi:60 dk
spermatozoon sayısı(x10^6/ml):110
spermatozoon sayısı(x10^6/ejakulat):462
Peroksidaz+Lökosit:(x10^6/ml):1
ileri doğru hareket:30
Total motilite:58
Hareketli sperm(x10^6/ml) 138,6
Vitalite 77
Referans WHO 201

Tahlil.com

Spermiyogram analizi  bir çok parametrenin incelenmesi sonrası değerlendirilmelidir.
Tahlil.com'a sorduğunuz sperm testini inceledik.
Bizlere gönderdiğiniz sperm test parametrelerinde kayda değer bir sorun görülmüyor.

Sperm testi ve tahliline dair  çok daha detaylı bilgi almak ve sorulmuş benzer soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız...

Sperm testi nedir?
                      

2 hafta önce
G
kelebeginbali

TSH 2,1619 ( normal değer ,35-4,94uıu/ml ) 

 total testosteron 1,33 (normal değer ,38-1,97nmol/L ) 

 Ferritin 3,91 (normal değer 10-322ng/ml ) 

 B12 279 (normal değer 187-883pg/ml ) 

Tahlil.com
Ferritin değeri düşük.Demir eksikliği yönünden tedavi olmanız gerekebilir.
3 hafta önce
G
dilmansh

2 yıl önce hbv testi sonucu
Hbs ag ve anti hbs negativ cikti, aşı yaptırmadım 10 hafta önce şüpheli ilişki girdim ve test yaptirdim
Hbs ag negativ, anti hbs değeri 10 mui/ml aşı olmadan bu sonuç normal mi?Son 2 yılda virusa maruz kalmadım.

Tahlil.com
Raporda belirtilen Anti HBV değerinin referans değerlerini de gönderebilir misiniz.Bu değerin negatiften pozitife dönmesinin aşı olmadan tek bir nedeni vardır.Hastalığı geçirmişsinizdir ve vücudunuzda buna doğal bağışıklık ve antikor oluşturmuştur.
3 hafta önce
G
merve.gok

Beta Hcg degerim
<2. Gebe olmayan    <4. Bu sekilde yorumlanmisdir. 

 Negatif yazmadigi icin tedirgin oldum mail yolu ile aldim cunku. Size sorum 7 gunluk gecikme sonrasi yapilan beta hcg negatif cikinca 2. Kez yaptirmama gerek varmidir? Sonucda gecikmem uzun

Tahlil.com

Tahlil sonucunuza göre hamile değilsiniz,Beta HCG değeriniz düşük.
10 ve altı çıkan Beta HCG değerleri gebelik olmadığnı düşündürmektedir.

Beta HCG testi ile ilgili detaylı bilgi almak ve Beta HCG ile gebelik tanısına  dair sorulmuş yüzlerce soru ve verilmiş cevabı okumak için tıklayınız...

Gebelik testini uygun zamanda yaptırmayıp erken test yaptıranlarda da bu tür negatif sonuçlar görülebilmektedir.Gebelik testinin ideal olarak ne zaman yapılması gerektiğine dair bilgi almak için tıklayınız....


1 ay önce
G
skalaytr

28 yaşında bir bayanım kan testinde
RBC: 5.1 (4.1-5.1)
HGB: 13.6 (12.3-15.3)
HCT: 42.2 (35-47)
MCV:82.6(80-93)
MCH:26.6(28-33)
MCHC:32.2 (33-36)
RDV-CW: 15.2 (11.5-14.5)
WBC: 5.2( 4.4-11.3)
PLT: 270 (150-400)
Ayrıca
Hbs-Ag: 6120.000 (0-0.9)
Anti-Hbs: <2.00
Anti-Hcv: 0.035 (0-0.9

Tahlil.com

Sonucunuzu değerlendirdik. Hepatit B enfeksiyonu yönünden HBS Ag testiniz pozitif çıkmış.Enfeksiyonu yeni geçiriyor olabilirsiniz veya taşıyıcı da olabilirsiniz.
Bu durumda ilave testlere de gerek olacaktır.
Bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı veya gastroenteroloji uzmanına başvurmanızda yarar var.

Hepatit testlerinin değerlendirilmesi ve yorumu hakkında aşağıdaki yazımızın ilginizi çekeceğini umuyoruz. Bu konuda sorulmuş benzer sorular ve cevapları da görebilirsiniz...

Hepatit testleri nedir ve nasıl yorumlanır?


1 ay önce
G
Srkn.krtl29

Annemin bütün değerleri normal fakat ca 125 seviyesi 138 çıktı bi test daha istedi doktor başka bi hastahanede orda 190 çıktı miyomu var sigara kullanıyo iltihapda var nedeni bu mudur?çok sancısı vardı oda bitti sayılır yumurtalık kanserinden korkuyoruz yardımcı olurmusunuz ?

Tahlil.com

Annenizde CA  125 yüksekliğinin bir çok nedeni olabilir.Ancak tek başına bu yükseklik de çok fikir vermez.Aşağıda CA 125 yüksekliğine dair detaylı bilgi bulabilirsiniz.

CA 125 YÜKSEKLİĞİ

http://tahlil.com/ca-125-testi-nedirca-125-yuksekligi-ve-ca-125-hangi-durumlarda-yapilmalidir

1 ay önce
G
salih9192

Hgb, mch ve mcv değerleri normal fakat 

 test sonuçlarında a2 düşük. Talasemi riski var mıdır?

Tahlil.com

Tahlil.com'a gelen yüzlerce soru arasından belirtiğimiz kurallara göre sorulan sorular editörlerimizce onaylandıktan sonra doktorlarımızca  cevaplanmaktadır.

Sorunuzu belirtilen kurallara göre sormamışsınız.
Soruyu sorma aşamasında bu konuda gereken uyarılarda bulunmamıza rağmen bu tür uyarılara dikkat etmeyen sizin gibi bir çok okurumuz var.

Aşağıdaki uyarıları dikkatle okuyup sorunuzu tekrar sorunuz.

http://tahlil.com/tahlilcoma-soru-sorarken-dikkat-etmeniz-gereken-uyarilar

1 ay önce
G
ozlem_cinar_26

benim mideyle ilgili şikayetim var şişkinlik yanma agrı en cok bulantı var doktoro gittim ilac verdi ama faydası olmadı. bulantım gecmeyince tekrar gittim ve doktor karacigerden şüphelendi agrılarımın karacigerle ilgisi olabilirmi bana bilgi verebilir misiniz?

TahlilCom
Midenizin endoskopik olarak incelenmesini, karaciğer ve safra kesesi ile ilgili incelemelerin yapılması gereklidir..
1 ay önce
G
china34

Ben 23 yasindayim aktif bir cinsel hayatim var, cinsen iliski sonrasi,, idrar test sonuclari ;
BIL (-)
URO (+)
KET (-)
ASC (-)
GLU (-)
PRO (-)
BLD (++)
PH (7) 5.0-8.0
NIT (-)
LEU (+)
SG 1.010 1.003-1.030

Tahlil.com

İdrarda rbc yani bld  olması eritrosit yani kanama olduğunu gösterir. Doktorunuz bu tahlil bulgusunu, muayene bilgileri ve ilave tahliller ile birlikte değerlendirerek gerekli kararı vermelidir.
Tercihen ultrason, radyolojik bazı tahliller, idrar kültürü gibi ilave tanı yöntemlerine ihtiyaç olabilir.


H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
İLGİLİ MAKALELER