Aniden Sinirlenme Gizli Şekerin Belirtisi Olabilir

Yayın Tarihi : 2018/04/02 00:01 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/18 07:27 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Vücudun çalışırken enerjiye ihtiyacı vardır ve bu enerji kaynağının adı glikozdur. Glikoz; en basit yapıda moleküllerdir.

Aniden Sinirlenme Gizli Şekerin Belirtisi Olabilir

Vücudun çalışırken enerjiye ihtiyacı vardır ve bu enerji kaynağının adı glikozdur. Glikoz; en basit yapıda moleküllerdir. Kolayca yıkılıp, hızlıca kana karıştığı için vücut tarafından kabul edilen bir kaynaktır. Ancak bu molekül vücut tarafından emildikten sonra, hücreler tarafından tanınmalı, kabul edilmeli ki; içine alıp enerji kaynağı olarak kullanabilsin.

Şeker hastalığındaki esas problem de burada başlar. Yani glikoz adı verilen şeker üretilir ve kana verilir, ancak hücreler bunu tanıyıp da içine alma işini beceremez. Dolayısıyla hücrelere bu duyarlılığı kazandırmak için insülin ilaçları kullanılır.

Şeker hastalarında meydana gelen yorgunluk hissi, algılayamama problemi, aniden ortaya çıkan halsizlik göz kararmasının sebebi de budur. Vücut bir enerji kaynağı bulamadığında, hayati olmayan fonksiyonlarını durdurur.

Gizli Şeker Nedir?

Gizli şeker, şeker hastalığının ortaya çıkmadan önceki evresidir. Yani diyabetin habercisidir diyebiliriz. Açlık kan şekerine bakıldığında 100 ile 126 arasında ise gizli şeker vardır. Eğer açlık kan şekeri 90’ın üzerinde ise, bu kişilerde riski taşımaktadır. Bu durumda yapılması gereken şeker yükleme testidir. Bu testte; kişi önce aç karınla kan verir ve kanda glikoz miktarına bakılır. Ardından şeker yüklemesi yapılır ve bundan sonra kan verir. Bu durumda vücudun şekeri ne kadar tanıdığı ve ne kadar kullanabildiği ölçülür. Bu sayede hastanın diyabete olan yatkınlığı ölçülür.

Gizli Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Aniden sinirlenme, devamlı tatlı yeme isteği, aşırı kilo alma veya zayıflama, boğaz kuruluğu, sık idrara çıkma, terleme, psikolojik değişiklik, halsizlik, sabah kalkmada yorgunluk çeken kişiler de gizli şeker olabilir. Özellikleailede şeker hastası varsa bu testler ve belirtiler önemlidir.

Gizli Şeker Yatkınlığı Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, beyaz ekmek yerine ise kepekli ekmek tercih edilmeli, çay ve kahve tüketilmemeli ve tatlandırıcıların da unutkanlık yaptığı unutulmamalıdır. Aç karnına meyve yenmemeli, ana öğünler atlanmamalı ve ara öğünlerle desteklenmelidir. Karbonhidrat alımı ile birlikte yağalımı da kısıtlanmalı, yağsız et, balık, kümes hayvanları ürünleri ve yumurta, şekersiz süzme peynir, yağsız veya az yağlı yoğurt ve diğer süt ürünleri tüketilmelidir.


 


 



 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?