Asidoz Hangi Durumlarda Meydana Gelir?

Yayın Tarihi : 2015/04/13 11:14 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/28 10:28 •

Vücuttaki herhangi nedenden dolayı kanın pH değerinin 7’nin altına düşmesine denir.

Asidoz Hangi Durumlarda Meydana Gelir?

Vücuttaki herhangi nedenden dolayı kanın pH değerinin 7’nin altına düşmesine denir. pH değerinin 7 altında olması, kanın asidik olduğunu ortaya koyar ki, bu da istenen bir durum değildir. Kanın daima pH 7 ve üzeri civarda olması gerekir.

Asidozun 2 tipi vardır metabolik veya solunumdur. Metabolik asidozda böbrekler sorumludur.
Asitli maddelerin böbrekler tarafından vücuttan atılmaması bu tür asidoza neden olur.

Böbrekler adeta süzülme yoluyla vücudun kendini yenileme mekanizmasıdır. Bu süzülüm sayesinde işe yaramayan materyaller böbreklerden üretere yani idrar kanalına verilir, böylece boşaltım yapılarak vücut atık materyallerden kurtulur ve sağlıklı yaşamına devam eder. Ancak iyi çalışmayan bir böbrek, bu atımı yapmakta zorlanabilir ve asidoz denilen durum meydana gelebilir.

Böbrek Sağlığı Nasıl Korunur?

Böbrekler, süzülüm yapan organlardır. Tıpkı çamur içindeki bir sebzenin kevgir ile yıkanması gibi düşünebilirsiniz. Ortamda çok su olmalı ki; çamurlar deliklerden akabilsin ve sebze temizlensin. Aynı şekilde böbreklerin de temizlenebilmesi için bol su ihtiyacı vardır. Karasal canlılar olmamız suretiyle de bunun tek yolu bol sıvı tüketmektir. Aksi halde böbrekler süzülümü yeteri kadar yapamaz ve böbrek hastalıkları ortaya çıkar.

Böbreklerin hasta olmasının bir diğer sebebi ise, genetik faktörlerdir. Özellikle sarılık, böbreklerde oluşan bir hastalıktır, bu sebeple eğer genetik yatkınlığınız varsa daha dikkatli olmalı ve daha sık kontrolden geçmelisiniz. Erken teşhis, her zaman tedaviden daha kolay ve daha ucuzdur.

Akciğer ve Asidoz


Solunum asidozda ise akciğer sorumludur. Solunum yolu tıkanıklıkları CO2’in kanda toplanması ve kanın pH değerinin düşmesine neden olur. bu durumda kan asidikleşir ve asidoz meydana gelir.

Ayrıca kötü hava şartlarında bulunmak da yine karbondioksit miktarını artıracağı için yine asidoza sebep olabilir. Böyle bir işte çalışıyor veya böyle bir havaya maruz kalıyorsanız, temiz hava yürüyüşleri özellikle ihmal edilmemelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?