Aşılama Öncesi Yapılacak Testler

Yayın Tarihi : 2017/08/25 10:37 • Güncelleme Tarihi : 2024/04/05 11:20 •

Aşılama; normal yollarla gebe kalamayan kişilere uygulanan tedavi yöntemidir. Aşılama uygulanmadan önce, kısırlık sebebinin belirlenmesi için anneye bazı testler yapılmalıdır.

Aşılama Öncesi Yapılacak Testler

Aşılama; normal yollarla gebe kalamayan kişilere uygulanan tedavi yöntemidir. Aşılama uygulanmadan önce, kısırlık sebebinin belirlenmesi için anneye bazı testler yapılmalıdır.

HSG; yumurta kanalları açıklığını kontrol eder. Hormon testleri; yumurtalığın genel değerlendirilmesi için yapılır. Laparoskopi ve histeroskopi, ekstra durumlarda yapılır.

Aşılama Kimlere Yapılır?

Bazı ebeveynler doğal yoldan evlat dünyaya getiremezler. Bu durumda tıp bilimi imdatlarına yetişir ve tüp bebek, aşılama gibi yöntemler çiftler üzerinde denenir.

Normal yollarla gebe olmak nedir? Eğer cinsellik korunmasız bir yöntemle yaşanıyor ve bu cinsellik neticesinde gebelik oluşuyorsa, bu normal yollarla gebeliktir. Kişinin her cinsel ilişkisi gebelik meydana getirmez. Bunun için kadının yumurtlama döneminde olması, erkeğin de yeteri kadar kaliteli sperminin olması gerekir. İşte bu sebeplerle hemen ilk denemede bebeği olmayan insanlara tedavi uygulanmaz. İlk altı ay korunmasız ilişkiye rağmen gebelik sağlanamayan ilişkilerde ilave olarak aşılama ve tüp bebek tedavilerine gidilir.

Aşılama, ilk altı ay normal yollarla gebelik sağlayamayan çiftlere uygulanan yöntemdir. Erkekten sperm örneği alınır. Bu sperm örneği içinden; en kaliteli, en iyi koşullara sahip sperm seçilir. Kadının yumurtlama dönemi yani yumurtalıklarının en aktif olduğu dönem seçilir. Muayenehane şartlarında, erkekten alınan sperm, kadın yumurtasına iğneler yoluyla verilir. Bu durumda manuel olarak gebeliğin gerçekleşmesi beklenir.

Tüp bebek yöntemi ise, aşılamada da başarı yakalayamayan çiftler için uygulanır. Hem yumurta, hem sperm laboratuvar ortamında bir araya getirilir ve bir süre hücre sayısının artması beklenir. Hücre sayısı istenen seviyeye geldiğinde, kadın rahmine yerleştirilir ve bebeğin burada gelişip tutunması beklenir.

Aşılama Yapılmadan Önce Hangi Testler Yapılır?

Her tedavide olduğu gibi, gebe kalamamakta da öncelikle kişinin sebebi belirlenir. Ancak hastalığın sebebi bilinirse doğru tedavi uygulanabilir. Bu sebeple aşılamadan önce, kişinin neden gebeliğinin gerçekleşmediği, hem kadında hem de erkekte incelenir.

Bunun için; sperm incelemesi, yumurtalıkların görüntülenmesi, yumurta kanallarının kontrolü ve hormonların çalışması veya hücrenin bu hormonları tanıması testleri yapılır. Bu tanılarda kan tahlili, sperm örneği tahlili, ultrason gibi görüntüleme yöntemleri veya üst düzey radyolojik cihazlar kullanılarak yapılır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?