Astım Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/03/10 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2017/03/10 00:43 •
Havayı solunduğunda, havanın akciğere iletilmesini bronş adı verilenyapılar sağlamaktadır
Astım Nedir?

Havayı solunduğunda, havanın akciğere iletilmesini bronş adı verilenyapılar sağlamaktadır. Bazı uyaranlar sonucunda bronşlar aşırı derecede kasılırve daralmaya başlar. Hava yollarının daralmasıyla nefes almak güçleşir, nefesvermekte çok zorlanılır. Bu şekilde nöbetler halinde ortaya çıkan, geridönüşümlü bronş kasılmasına astım denir. Astımda sadece bu bronşların daralmasıdeğil, bronşun etrafındaki zarın şişmesi sonucu da hava yolları daralmaktadır.Ayrıca mukus denilen balgam gibi yapışkan maddeler çok fazla salgılandığındahava yolunda tıkanmaya neden olurlar. Bu sorunlar da astımın ortaya çıkmasınayol açmaktadır. Astım hastaları bazı maddelere karşı daha duyarlıdırlar. Bumaddeler hırıltılı nefes alma, öksürme gibi problemlere neden olmaktadır.Ataklar arasında hasta gayet rahattır.

Çevresel faktörler ve aileden gelen kalıtsal faktörler astım oluşumunda roloynamaktadırlar. Bu faktörler hastalığın ya da astım nöbetinin oluşmasına nedenolur. Ailede astım hastası olanlar bu hastalığa daha yatkındır. Hem annesindehem babasında astım hastalığı olanlarda risk daha da artmaktadır. Astımınnedeninin büyük kısmını allerjik faktörleroluşturmaktadır. Bazı kişiler bazı maddelere karşı daha duyarlıdır. Çiçek ve evtozları, kedi tüyü, evde yaşayan bazı böcekler gibi… Bu böcekler nemli yerlerdeyaşarlar ve astıma neden olan önemli bir faktördür. Nem de astımı tetikleyen faktörlerarasında önemli rol oynar. Mevsim değişiklikleri özellikle soğuk hava astımatağının başlamasına yol açmaktadır. Özellikle sigaradan ve dumanından uzakdurmak gerekir. Bunların dışında egzersiz yapmak zaten zor olan solunumu dahada güçleştirerek astımı başlatabilir. Bazı hastalar egzersizden önce astımilacı alarak astım atağının başlamasını önleyebilir.

Astımda bronşlar daraldığından en önemli bulgu nefes almada güçlükçekmedir. Hasta hem nefes alırken hem de verirken zorlanmaktadır. Nefesverirken hava dışarı zorlanarak çıkar ve hırıltılı bir soluk alıp vermegörülmektedir. Hastada hışırtı tarzında ses oluşur. Astımda sık karşılaşılanbir durumdur fakat başka solunum yolu rahatsızlıklarında da bu hırıltıduyulabilir. Sadece astıma özgü bir belirti değildir. En çok görülen belirtilerdenbiri de öksürüktür. Özellikle gece ya da sabaha karşı ortaya çıkmaktadır. Kuruve inatçı bir öksürüktür ve hastayı uykudan uyandırır. Sebebi balgam ya dabronşun etrafındaki kasların kasılmasına bağlıdır. Hasta doktora balgamıçıkardıktan sonra rahatladığını söyler. Astım hastaları sık nefes alıp verir.Çünkü aldığı nefesin yetmediğini düşünür ve zorlanır. Astım çok ağırlaştığındahastada morarma görülmektedir. Ayrıca göğüs bölgesindeki deri özelliklekaburgaların arasındaki içe çöker ve kaburgalar belirginleşir. Mutlaka doktoragörünmek gerekir. Astımın belirtileri özellikle sabah doğru görülür.

Hastalığın tanısını koymak zor değildir. Bunun için uzman bir doktora başvurmakyeterlidir. Hastanın şikayetlerinin yanında hastalığın kesin tanısı için bazıtestler ve tetkikler yapılır. Zor ve acı verici bir yöntem yoktur. Solunum testi yapılır. Akciğerlerinne kadar hava alıp verebildiğine bakılır. Akciğer filmi çekilir. Eğer alerjiye bağlı bir astımolduğu düşünülüyorsa bunun için kan testleri ve deri testleri yapılır. Ayırtedilemediği durumlarda gerekirse balgam ve ter testi, akciğerin görüntülenmesiyapılabilir.

Astımı olanlar sigara dumanından, rutubetli yerlerden, soğuk havadankorunmalıdır. Alerjiye neden olan faktörler tespit edilmeli ve bunlardan uzakdurulması gerekir. Astım müzmin bir hastalıktır ve psikolojik problemlere yolaçabilir. Akciğerlerin görevleri yapılan tedavi sonucunda normale dönebilir. Şikayetlerinnadir görülmesi hastalığın iyileştiği anlamına gelmez. Astım büyüdükçegeçebilir fakat daha da kötü olabilir. İlaçların düzenli bir şekilde alınmasıgereklidir. Hamamböcekleri de astıma neden olur. Bunun için evde gerekentedbirlerin alınması gerekir. Astımlı kişilerin yatak odasında halıbulundurmamalıdır. Bu böcekler halıda barınırlar

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?