Babalık Testi Nasıl Yapılır?

Yayın Tarihi : 2018/07/07 18:45 • Güncelleme Tarihi : 2022/05/04 09:54 •

Nesilden nesile aktarılan genetik şifrelere DNA diyoruz. DNA, kişinin net kimliğini ortaya koyan unsurdur. Kişinin her bir hücresinde, kendine has DNA sı bulunur. Ve bu sayede kimliği ortaya konur. 

Babalık Testi Nasıl Yapılır?

Genetik test; kişiden herhangi bir doku alınarak, o doku üzerinden genetiğinin çözülmesidir.

Babalık testi de bu genetik testlerden biridir.

Genelde saç materyali kullanılır bu yöntemde. Kökten koparılan saç telinden genetik bilgiler alınır ve karşılaştırılır.

Bunun dışında; yanaktan diş fırçası yardımıyla alınan yanak içi mukozası da babalık testinde kullanılabilir.

Babalık Testi ve DNA

Nesilden nesile aktarılan genetik şifrelere DNA diyoruz. DNA, kişinin net kimliğini ortaya koyan unsurdur. Kişinin her bir hücresinde, kendine has DNA sı bulunur. Ve bu sayede kimliği ortaya konur. 

Babalık testi de bu esasa dayanarak yapılır. Saç kökü seçilmesinin nedeni de, en kolay ulaşılan ve en çabuk tespit edilen DNA seçilim yöntemi olmasıdır. Burada tespit edilen DNA ile, bebeğin DNA sı eşleştirilir ve çıkan sonuca göre, bebeğin babaya ait olup olmadığı tespit edilir. 

Gebelik devam ederken babalık testi yapılmaz. Çünkü gebelikte, bebekten amniyon sıvısının alınması, bebek ölümüyle sonuçlanabilir ki bu da istenen bir durum değildir. Ancak gebelik sonlanıp, bebek dünyaya geldiğinde babalık testi yapılabilir. 

Babalık Testi Ne Zaman Yapılır?

Babalık testi çok sık istenen bir durum olmamakla birlikte, güvensiz ilişkilerde başvurulan yöntemlerden biridir. Özellikle erkeğin, cinsel ilişki olmayan dönemlerde bebek müjdesi alması, sağlam temellere dayanmayan evliliklerin yaşanması, erkek korunmalı ilişkiye rağmen gebelik oluşması gibi durumlarda, babalık testine başvuru sayısı fazla olmaktadır.

Babalık testi rutin bir test değildir. Özel şartlarda ve alinin isteği ve imzası doğrultusunda yapılır. Boşanma gibi durumlarda ise, mahkeme kararı ile de babalık testi istenebilir. 

Bu teşhis yöntemi, özel bir yöntem olduğu için maliyeti ailenin sorumluluğundadır. Büyük ve donanımlı hastanelerde bu test kolaylıkla yapılmaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?