Beta HCG ve Gebelik

Yayın Tarihi : 2018/09/13 00:08 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/05 13:01 • Yazar: Op. Dr. Çiğdem İstanbulluoğlu

Kanda Beta HCG değerinin yükselmesi gebeliğin oluştuğunu akla getirir.Ancak sadece Beta HCG sonucuna bakarak da kesin bir gebelik tanısı koyulmamalıdır. Beta HCG testinin normalin üstünde çıkması kadınlarda ilk aşamada bir gebelik ön tanısı anlamına gelir.

Beta HCG ve Gebelik

Kanda Beta HCG değerinin yükselmesi, gebeliğin oluştuğunu akla getirir. Ancak bu yükselişe regl diğer adıyla da gecikmesinin de eşlik etmesi gerektiği unutulmaması gereken bir durumdur. Özellikle korunmasız ilişki sonrası vajinaya sperm hücrelerinin ulaşması hamilelik ihtimalini doğurur. Bir haftadan fazla geciken regl ise bu ihtimali güçlendirir. Böyle bir durumda beta HCG değeri incelenir. Değer birimi 6 mlU/mL hesaplanan kadınlarda beta-hCG yüksekliğinden bahsedilir ve bu kişilere hamilelik ön tanısı konur.

Kanda Gebelik Ne Zaman Çıkar?

Kanda gebeliğin çıkması bir süreç ister. Yani gebelik meydana geldiği andan itibaren kanda çıkması beklenmez. Gebeliğin oluşma sürecinin en başı, bir yumurta ve bir spermin birleşmesi, bir bütün olmasıyla başlar. Başlangıçta zigot adı verilen tek bir hücre iken, çok fazla bölünme geçirerek hücre yığınına döner. Ancak bu aşamadan sonra kan dolaşımına katılır ve aktif olarak kan tahlilinde yükselmeye sebep olur. Bu da yaklaşık gebeliğin 5. haftasına denk gelir ki, neticede adetin bir hafta gecikmesine denk gelir. Erken döllenme oluşsa dahi, kanda en erken keşfedilebileceği gün, adet olmanız gereken ilk gündür. Bu sebeple gebelik teşhisi için acele edilmemeli, adet gecikmesi beklenmelidir ki; doğru sonuç elde edilebilsin.

Beta HCG Sadece Sağlıklı Gebelikte mi Yükselir?

Beta HCG, vücutta gebeliğin oluştuğunun işaretidir. Ancak bu, her zaman sağlıklı bir gebelik anlamına gelmez. Boş gebelik, dış gebelik, kimyasal gebelik veya düşükle neticelenecek sağlıklı olmayan gebeliklerde de Beta HCG değerleri yükselir.

Sağlıklı Bir Gebelik Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Beta HCG değeri yükselmeye başladığında, vücutta bebek namına, sadece bir hücre yığını vardır. Yani bunun gerçek gebelik olduğunu anlamak için gebelik kesesinin ve bunun içinde bir kalbin varlığını görmek gerekir. Gebelik kesesi oluştuğu halde, bu kesenin içinde bebek meydana gelmezse bunun adı boş gebeliktir. Ancak gebeliğin 6-8. haftasından itibaren bu kesenin içinde kalp atışı görülürse, bu sağlıklı olma potansiyelinde bir gebeliğin en önemli belirtisidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
T*********************** :

Beta hcg değerim 104,4 u/l hamilemiyim acaba

c************* :

HCG değeri 12258 olursa hamilelik varmıdır var ise de 6 haftalık oluyor değer normal midir?


Cevap:

Beta HCG değeriniz yüksek, bu da hamilelik lehine,ancak ultrason muayenesi ile de bunun önümüzdeki günlerde teyit edilmesi gerekmekte.

Beta HCG değerleri ve buna göre tahmini gebelik haftasının hesaplanmasında dair aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Beta HCG değerlerine göre tahmini gebelik haftası

?