First slide
Second slide
Third slide

Çocuğu Olmayan Çiftlere Yapılan İnfertilite Testleri

Çocuğu olmayan çiftleri,  uzun bir tahlil maratonu beklemektedir.
Bu süreçte çiftler sabırla hekimlerinin istedikleri tahlilleri yaptırmalıdırlar.
İnfertilite ( kısırlık)  araştırılmasında yapılan tahlilleri kadınlarda ve erkeklerde yapılan tahliller olmak üzere iki ana başlıkta inceleyebiliriz.

Kadınlara Uygulan Başlıca Tahliller: İnfertilite değerlendirmelerinde amaçlarına göre farklı tahliller yapılmaktadır.   

1.Hormonal Tahliller: 
FSH, LH, E2, Prolaktin, Serbest T4, TSH, Serbest Testosteron, 17-OH Progesteron, DHEA-S04, Androstenedion. TSH ve serbest T3 veya T4 değerlerinin belirlenmesi ile tiroid bezinin çalışması hakkında bilgiler elde edilir.
Tiroid bezinde kısırlığa yol açan bir sorun varsa ortaya çıkarılır. Göğüslerden süt salgılanmasını sağlayan prolaktin adlı hormonun seviyesi saptanır. Bu hormonların seviyelerinde saptanacak olan bir bozukluğun infertilite ile ilişkisi değerlendirilerek tedavisi yoluna gidilir.
Ayrıca,  üreme sistemi üzerinde etkisi bulunan hormonlar (DHEA, androstenedion, l7hidroksiprogesteron, serbest testosteron) incelemeye tabi tutulur.
  
2.Serolojik Tahliller:
Hbs Ag,  Anti-Hbs,  Anti-HCV,  Anti-HIV I+II,  Rubella IgG,  Rubella IgM,  Toxo IgG, T oxo IgM. Bu tahliller, bazı viral hastalıkların önceden tanımlanması veya bağışıklığın belirlenmesi amacı ile yapılır.
Doktor gerek görürse, bu  tahlillere  B ve C tipi hepatit (sarılık) virüsü, AIDS (HIV) ve kızamıkçık virüsü (rubella) incelemeleri de  eklenmektedir.
  
3.Hematolojik Tahliller:
Kan grubu ve tam kan sayımı'dır. Kan sayımı ile kansızlık (anemi) yönünden araştırma yapılır. Kan grubu belirlenerek kan uyuşmazlıkları ile ilgili önceden bilgilenme sağlanır

4.Histerosalpingografi ve Endoskopik Yöntemler:
Kadında infertiliteye yönelik rahim ve tüplerin değerlendirmesi amacı ile gerçekleştirilebilecek diğer tahlil yöntemleri ise histerosalpingografi ve endoskopik yöntemlerdir. 

Erkeklere Yapılan Tahliller:

1. Spermiyogram Tahlili: Ortalalama 3-5 günlük bir cinsel perhiz sonrası yapılan bir tahlildir.
  
2.Hormon Tahlilleri: FSH, LH, Testesteron gibi hormon tahlilleri yaparak erkek üreme sistemi ile ilgili analiz yapılır.
  
3.Ultrasonografi (Testis/Transrektal) :
Üreme organları ultrason eşliğinde incelenir.

4.Genetik Analiz: Genetik inceleme, sperm sayısı normalin çok altındaki erkeklerden istenmektedir. İnceleme, kan örneği alınarak yapılmaktadır.Spermlerde nadir görülen ciddi şekil bozuklukları ortaya çıktığında veya erkeğin translokasyon adı verilen bir genetik hastalık taşıyıcısı olduğu durumlarda; FISH tekniği ile spermlerdeki kromozomal hatalar incelenmektedir. Bu inceleme,  mikro enjeksiyon tekniği ile elde edilecek embriyoların kromozom bozuklukları konusunda önceden bilgi vermesi açısından çok önemlidir.

5.İdrar ve Meni (Sperm) Kültürü:İdrar yollarında ve spermde oluşan enfeksiyonlar erkeklerde kısırlık için neden olabilmektedir.


H
İLGİLİ İÇERİK

Folik Asit Nedir? Folik Asit Düşüklüğü Neden Olur?

Folik asit ,Vitamin B9 olarak da bilinir. Folik asit sebzelerde portakal suyunda ve tahıllarda bulunur.Folik asitin özellikle hamilelik döneminde bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimi için olan önemlidir.
Erkeklerde kısırlıkla birlikte olan sperm sayısı azlığı durumunda folik asit eksikliği görülebilmektedir.
Folik asit eksikliğinde eritrositler(rbc, kırmızı kan hücreleri ) büyük görünümdedir ve daha az sayıda bulunurlar Lökositler(wbc, beyaz kan hücreleri) ise genellikle anormal görünürler.
Folik asit eksikliğinde lökositler ve trombositler (plt) az sayıda bulunabilirler.Folik asit vücut tarafından büyük miktarda ve uzun süre depolanmaz.Eksikliğinde sürekli bir folik asit vitamini takviyesi gereklidir

Folik Asit Tahlili Normal Değerleri aşağıda belirtilmiştir:

15 yaş altı kişilerde :3-21 ng/ml
15 yaş üstü kişilerde 3-17 ng/ml

Folik Asit Düşüklüğü Hangi Durumlarda Görülür?

Diyetle folik asit alımının azalması, diyaliz hastaları, malabsorbsiyon, gebelik, kronik alkolizm ve fenitoin içeren ilaçların kullanımında folik asit düşüklüğü görülür.



tiroid

Tiroid bezinin fonksiyonları hakkında en iyi bilgiyi beynin hipofiz adı verilen bölümünden salgılanan TSH hormonu verir. Bu madde tiroid bezinde hormon salgılayan yapıları uyararak daha fazla hormon üretilmesini ve kana verilmesini sağlar. Tiroid bezi az çalıştığında hipofizden TSH nın kana verilmesi artar.


Tiroid kendi kendine daha fazla hormon üretmeye başlarsa bu kez hipofiz TSH üretimini azaltır ve kanda bakılan TSH ölçümü normal sınırların altında değerler gösterir. TSH yanı sıra serbest T4 (FT4) ve serbest T3 (FT3) hormonlarının ölçümü de bazı durumlarda tiroidin fonksiyonları hakkında bilgi verir ve hekiminiz tarafından laboratuvardan istenir.



H
SPONSOR BAĞLANTILAR



Q
TAHLİL MERKEZLERİ
Öne çıkan tahil merkezleri için tıklayın.

B
KONU İLE İLGİLİ YORUMDA BULUN
Hey! Bu konu hakkında yorumda bulunmak veya Tahlil.com'a soru sormak için hemen üye ol veya giriş yap
W
YORUMLAR
5 ay önce
G
Nisa2007

Yaşım 28 adetin 3. gunu yapilan hormon tahlilim
BetaHCG 0,0
Estradiol 50 referens araligi 24-114
Progesteron 1,52 referans ara 0,31-1,52
FSH 5,38 referans ara 3,85-8,78
LH 5,57 referans ara 2,12-10,89
TSH 2,399 0,38-5.33
Prolaktin 6,74 referans ara 3,34 - 26,7

Tahlil.com
Gayet iyi çıkmış sonuçlarınız.
BetaHCG 0,0 olması da hamilelik olmadığını gösteriyor.
6 ay önce
G
Nisa2007

Semen analizimizi yorumlayabilirmisiniz 1 bucuk yildir bebegimiz olmuyor 43 yasinda esim degerlerimiz yeterlimi Merhaba hocam perhiz3 gun hacim3 ml ph8.5 viskozite4+ likefaksiyon25dk spermsayisi 41milyon ilerimotil%35 gross morfolojik anomali%50 ilerihizli%2 ileriyavas33 yerinde38 hareketsiz27 aglunit yok lokosit1milyon normalsperm%4 bassekilanom%38kuyrukan24

Tahlil.com

Spermiyogram analizi  bir çok parametrenin incelenmesi sonrası değerlendirilmelidir.
Tahlil.com'a sorduğunuz sperm testini inceledik.
Bizlere gönderdiğiniz sperm test parametrelerinde kayda değer bir sorun görülmüyor.

Sperm testi ve tahliline dair  çok daha detaylı bilgi almak ve sorulmuş benzer soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız...

Sperm testi nedir?
                      

3 yıl önce
G
pegaipegai

merhba hocam ben varıkosel amelıyatı oldum 3 ay sonrası tahlıllerde sonuç (sperm conc:170,3),(total sperm681,2),(motiliy(a+b+c)%28,4) (rapid prog motility%14,6) (slow prog motilty%8,8) (non progmotility5,0) (ımmolity%71,6) sonuçları yrumlarmısınız

Tahlil.com

Sperm tahlili bir çok parametrenin değerlendirilmesi sonrası yorumlanmalıdır.Sperm tahlili sonuçlarınız incelendiğinde belirtiğiniz parametrelerde kayda değer bir problem görülmüyor.

Spermiogram hakkında çok daha detaylı bilgi almak, bu konuda sorulmuş benzer soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız...

                      Sperm testi nedir?
                       http://tahlil.com/tag/sperm-testi


3 yıl önce
G
arzu.mert

merhaba,

hormon testlerim aşagıdakı gibidir;

27 yasındayım.adetimin 2.gunu yapılmıştır.

fsh:7,86 // referans aralıgı:2,8-11,03

LH:12,22 //referans aralığı:1,5-8,00

prolaktin:28,67 //referans aralığı:1,9-25

estradiol:62// referans aralığı:12,5-166

progesteron:0,48 //referans aralıgı:0,33-1,52

Tahlil.com

Prolaktin hormonunuz yüksek çıkmış, bu olağan bir durum değil.Doktorunuz bunun nedenlerine yönelik ilave tahliller isteyebilir veya tedaviye başlayabilir.Endokrinoloji bölümüne başvurabilirsiniz.

Prolaktin yüksekliğine dair detaylı bilgi almak için  tıklayınız....

http://tahlil.com/prolaktin-yuksekligi-nedir-kimler-prolaktin-testi-yaptirmali" title="" target="">http://tahlil.com/prolaktin-yuksekligi-nedir-kimler-prolaktin-testi-yaptirmali


3 yıl önce
G
aysenurbasboga

Merhaba 31 yasindayi. 3, 5 yasinda bir oglum var. Ikinci bebegi dusunuyoruz. 6 aydir olmadi. Adetimim 3. Gununde hormonlara bakildi. Sonuclar soyle:

E2: 30, 65

FSH: 7, 96

FT4: 1, 27

LH: 6, 26

PROLAKTIN: 11, 35

TSH: 1, 41

Sonuclarimi yorumlarsaniz sevinirim..Iyi gunler..

Tahlil.com

Kadınlarda hormon tahlillerinin değerlendirilmesinde, testlerin referans değerleri, kanın adetin hangi döneminde alındığı ve  yaş gibi bilgilere gerek vardır.Sorunuzu belirtilen kurallarımıza göre  sormanız durumunda cevaplayabiliriz.

Aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Hormon tahlili soran bayanların okuması gereken uyarılar



4 yıl önce
G
hayal__ci
yaklaşık 2,5 ay önce varikosel ameliyatı oldum.. sonuçlarımı değerlendirirmisiniz.. teşekkürler
miktar : 2ml görünüm : krem-opak reaksiyon : 8 sıvılaşma : 35 dakika viskozite : normal 1 cc de spermatozoit sayısı: 65 milyon tüm ekajulatta spermatozoit sayısı : 130 milyon 1 saat hareket : %75 2 saat hareket : %60 normal yapılı : %75 baş anamolisi : %15 kuyruk anamolisi : %10 mikroskopik inceleme : her sahada 4-5 lökosit görüldü.
tahlil.com
Sonuçlar normal olarak değerlendirilebilir

H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
İLGİLİ MAKALELER