Çocuklarda Ülser Neden Olur?

Yayın Tarihi : 2018/05/25 19:35 • Güncelleme Tarihi : 2023/02/24 10:46 •

Ülser; mide duvarının bir nedenden olayı zedelenerek yaralanması halidir.

Çocuklarda Ülser Neden Olur?

Ülser, mide duvarının bir nedenden olayı zedelenerek yaralanması halidir. Kişide ciddi mide yanması, rahatsızlık ve acı hissettirir. Özellikle çocukluk döneminde görülen ülserler çocuğa dayanılmaz ağrılar verebilir. Kullanılan bir ilaç veya mide asidinin aşırı çalışması ülsere neden olabilir. Dengeli beslenme, ilaç tedavisi ve düzenli bir yaşam ile ülser tedavi edilebilir veya ilerlemesi engellenebilir.

Ülser Ne Demektir?

Mide, asidik sıvı sayesinde, tüketilen besinlerin kimyasal ve fiziksel olarak sindirilmesini sağlayan bir organdır. Aslında midenin içinde asit yoktur. Besin ağıza alındığında, tükürük salgısı mideye önce iner ve besinin geleceğini haber verir. Bu durumda midede mukus denilen kaygan madde salgılanır. Bu salgının görevi, mide dokusunu kaplayarak gelecek olan asitten mideyi korumaktır.

Daha sonra safra kesesinden gelen safra sıvısı, asit içeriğiyle besini parçalar. Mukus kaplanmış olan mide, bu asitten etkilenmez ve yaralanması engellenir. Ancak bu sistem çalışmayan veya yanlış beslenme neticesinde çok zarar gören insan midesi, bu asitten korunamaz ve yaralanır. İşte bu, ülser dediğimiz yaralanmaları meydana getirir.

Çocuklarda Ülser Neden Olur?

Çocuklarda yanlış beslenmeden çok fazla bahsedilmez. Çünkü 2 yaşına kadar anne sütü almış çocuklar, daha sonra da anne gözetiminde beslendiği için, zararlı besinlerden izole olmuş şekilde hayatlarına devam ederler. Tabii ki bu durumun istisnaları da söz konusudur.

Bu sebeplerle çocuklarda ülser görmemizin sebebi, altında yatan başka hastalıklar olabilir. Yani bebeğin mide yapısından kaynaklı bir rahatsızlığı meydana gelebilir. Veya yine başka hastalıklardan dolayı çocuğun kullandığı ilaçlar, antibiyotikler mide dokusuna zarar verebilir ve ülser oluşumuna sebep olabilir.

Özellikle ilaç kullanımına bağlı olarak gelişen hastalıklarda, doktorların önerisi çok önemlidir. Bu ilaçların zarar vermemesi için öncesinde mide koruyucu ilaç verilir ve tahriş engellenir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?