Dermatoloji Birimi Nedir?

Yayın Tarihi : 2015/08/01 21:18 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/10 10:49 •

Cildiye olarak da isimlendirilen dermatoloji, cilt alanındaki hastalıkları inceleyen ve tedavi uygulayan sağlık bilimidir.

Dermatoloji Birimi Nedir?

Cildiye olarak da isimlendirilen dermatoloji, cilt alanındaki hastalıkları inceleyen ve tedavi uygulayan sağlık bilimidir. Üzerinde görülen benler, yaralar, döküntüler ve kızarıklıklar ihmal edilmemeli bir cildiye uzmanına başvurulmalıdır.

Hangi Durumlarda Cildiye Doktoru (Dermatolog) Başvurusu Yapılır?

Dermatolog; cilt durumu ve cilt hastalıkları ile ilgili, saç şikayetleri gibi vücudun dış yüzeyindeki her durumla ilgilenen uzmanlardır. Yani deri döküntüsü, cilt yangısı, kızarıklığı, siyah ben ve et benleri, saç dökülmesi, kepeklenme, saç yağlanma durumu veya kuruluğu da dahil olmak üzere cildi ilgilendiren her durumda dermatologlara başvurulabilir.

Dermatologlar Nasıl Teşhis ve Tedavi Uygular?

Dermatoloji uzmanları öncelikle ışık altında rahatsızlık duyulan bölgeyi inceler ve durumun fiziksel aksiyonuna bakarlar ve tahmini olarak sebeplerini ortaya koyarlar. Hasarlı bölgenin durumuna göre daha detaylı testleri devamında isterler. Bu testler çoğunlukla kan testi olmakla birlikte; idrar tahlili, alerji testleri, görüntüleme yöntemleri de olabilir. Hastanın fiziksel durumu ve yapılan tahlillerin neticesinde uygulanacak tedavi belirlenir.

Bu tedaviler genelde krem, losyon şeklinde olur ve yangı bölgesine uygulanır. Bazen de ciltle alakalı olmadığı anlaşılır ve dahiliye uzmanlarına yönlendirilir hastalar. Bunun sebebi; bazen iç organlarda gelişen özellikle karaciğerde meydana gelen hasarlar cilt lekesi olarak ortaya çıkarlar. Dolayısıyla burada problemin kaynağı ciltte değil de iç organlarda olduğu için dermatolog görevi burada sona erer ve yapılacak tetkik ve tedavilere dahiliye uzmanı karar verir.

Cilt Hastalıklarından Nasıl Korunuruz?

Aslında her cildin bir yapısı vardır ve bu yapı genelde kroniktir. Ancak bazen beslenme şekli, yaşam şartları, fizyolojik durumlar değişiklik gösterdiğinde; cildin de buna göre pozisyon değiştirdiğini görürüz. Cilt hastalıklarından korunmanın en önemli yolu beslenmedir. Yağlı, aşırı baharatlı besinler vücudun yağ birikimini artırır bu da yağ bezeleri, sivilce ve aknelerde artma, cildi havalandıran gözeneklerde kapanmalara sebep olur.

Hareket etmek önemlidir. Eğer tüketttiğiniz besin kadar hareket edip bu besinleri yakmazsanız, bu besinler yağ olarak cildinizde ve organlarınızda birikir. Bu sebeple yeterince hareketli olan kişilerde cilt hasarına çok rastlanmaz. Bol su tüketilmelidir. Su, her mekanizmayı çalıştırdığı gibi cilde de ferahlık ve tazelik getirir dolayısıyla cilt sağlığı için önemlidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?