Diyabette Ayak Sağlığı

Yayın Tarihi : 2018/04/09 01:22 • Güncelleme Tarihi : 2023/06/06 11:03 •

Kanda glikoz molekülleri dolaşır ve ihtiyacı olan hücreler, kandan glikozu alarak enerji ihtiyacını giderir ve görevini bu enerji sayesinde yerine getirir.

Diyabette Ayak Sağlığı

Tüm vücudun yükünü çeken ayakların bakımı şüphesiz herkes için çok önemlidir. Diyabet hastalarında bu önem; çok daha fazladır. Çünkü hastalık, ayakları oldukça hassaslaştırır.

Diyabet Nedir?

Şeker; vücudun ham enerji kaynağıdır. Bu kaynağın hücreler tarafından kullanılabilen adı, glikozdur. Kanda glikoz molekülleri dolaşır ve ihtiyacı olan hücreler, kandan glikozu alarak enerji ihtiyacını giderir ve görevini bu enerji sayesinde yerine getirir. Hücreler bu glikozu kullanabilmek için, öncelikle tanıyabilmeli ve hücre içine alabilmelidir. İşte bu aşamada; glikolipit ve glikoprotein dediğimiz işlevsel yapılar görev yaparlar. Glikolipit; glikoz ve yağ, glikoprotein ise; glikoz ve protein moleküllerinin birleşimiyle meydana gelir. Glikolipit ve glikoproteinin görevi; hücrenin seçici geçirgen olmasıdır. Bu sayede kanda dolaşan moleküllerden hücrenin ihtiyacı olan tanınır ve hücre içine alınır. Yani vücutta şekerin aktif şekilde enerji kaynağı olarak kullanılabilmesi için önce hücresel yapıların bu glikozu tanıması ve hücre içine alması gerekir. Diyabet; vücuttaki aktif şekerin hücreler tarafından kullanılamamasını ifade eder. Bu yüzden şeker olsa dahi vücut yok gibi tepki verir ve glikozun depoları olan glikojenleri yakmak ister ki bu da yedek besin deposuna zarar verir.

Diyabet Hastası Olarak Yaşamak

Diyabet; kronik bir hastalıktır. Yani vücutta şeker tanımı ve emilimi ile ilgili bir problem varsa, bu problem devamlı ilaç kullanmaya mahkumdur ve bu şekilde devam eder. Hastalığın seyrine göre kullanılan ilaçlar ve dozları değişmekle birlikte, aynı zamanda hastanın günlük yaşamı da değişebilir. Şeker kişinin hayatını ciddi etkileyecek boyutlara geldiğinde uzuv kayıplarına sebep olabilir. Bu uzuv ilk önce ayaklar ve gözler olur. bu sebeple diyabet hastaları özellikle ayak ve göz sağlıklarına çok dikkat etmelidirler. Ağır şeker hastaları da özür grubundadır. Bu sebeple bu kişilerin hayatı kolaylaştırılmalı ve çalışma şartları iyileştirilmelidir.

Diyabet Hastaları Ayaklarına Nasıl Bakmalıdır?

Diyabet, kan akışının yer çekimine ters olması suretiyle, en çok ayakları etkileyen hastalıktır. Bu hastalar; ayaklarını her gün yıkamalıdır. Yıkarken; kesinlikle kimyasallara uzun süre maruz bırakmamalıdır. Hergün çorap değiştirmeli ve pamukluları tercih etmelidirler. Çoraplar çok sıkı olmamalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?