Diyabette Diş Hastalıkları

Yayın Tarihi : 2018/01/17 12:54 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/09 20:59 •

Diyabet; kan şekerinin yüksek olmasından dolayı, sistemik rahatsızlıkları beraberinde getiren bir hastalıktır. Diyabet, sistemik bir hastalık olduğu için vücudumuzda farklı organları etkileyebilir. Dişlerimiz de diyabet hastalığına bağlı risk altında olabilir.

Diyabette Diş Hastalıkları

Diyabet; kan şekerinin yüksek olmasından dolayı, sistemik rahatsızlıkları beraberinde getiren bir hastalıktır. Çoğu zaman genetik olarak ortaya çıkmakla beraber, bazen genetik hiç bir unsur ortada yokken de oluşabilmektedir. Bu sebeple hastada meydana gelen yaralar, çok geç iyileşir. Hatta iyileşmeye de bilir.

Diyabet hastalığında kanamaların durmak bilmediği, herkes tarafından bilinir. Bunun sebebi, vücut hormonlarını kontrol edemediğinden dolayı, kanamaya müdahale edememesidir. Ayrıca bu kişilerde yaraların iyileşmesi de oldukça zaman alır. Çünkü vücut proteinleri de tam olarak görevlerini yerine getiremiyordur. Bu sebeple dönüşü zor olan diş eti hastalıklarında son derece hassas davranılması gerekir. Çünkü diş eti sağlığı bozulduğunda, zaten sağlıklı insanda dahi geri dönüşümü zorken, diyabet hastalarında bu durum iki kat daha zordur. 

Diyabet Hastaları Diş Sağlığını Nasıl Korumalıdır?

Düzenli diş fırçalanmalı, aşırı tatlı ve kafein tüketiminden uzak durulmalı, ayrıca düzenli doktor kontrolünden geçilmelidir.

Diş temizliği bir alışkanlık meselesidir. Ayrıca bu alışkanlık, çocukluk çağından itibaren başlamalıdır. Çünkü geç kalındığında, diş eti zaten dirayetini kaybetmiş ve hastalıklara açık hale gelmiştir. 

Bu sebeple diş fırçalama işlemi ciddiye alınmalı, günde en az iki kez fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve dil temizliği de yapılmalıdır. Ayrıca dişe zarar veren, diş eti çekilmelerine ve aşınmalarına, diş taşlarına sebep olabilecek unsurlara karşı da son derece dikkatli yaklaşılmalıdır. Asitli, alkollü, aşırı baharatlı besinlerden uzak durulmalı, tüketilmesi halinde ise; hemen diş fırçalanmalı veya imkan yoksa çalkalamak suretiyle su ile diş yüzeyi temizliği mutlaka yapılmalıldır. Bu bakımlar için diyabet olmayı beklemek gereksizdir. Sağlıklı bir insan, sağlığını korumak için bu davranışları yapmalı; zaten genetik yatkınlığınız varsa daha çok özenmelisiniz. Çünkü önlemek, her zaman iyileşmekten daha ucuz, daha kolay ve daha önemlidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?