Doğum Kontrol Hapları Kadınlarda Cinsel İsteği Azaltır mı?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 11:55 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/26 11:42 •

Kadınlarda alınan doğum kontrol haplarının cinsel isteklerini azaltıp azaltmadığı merak edilen bir konudur. Bu konuda aşağıdaki yazımızda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Doğum Kontrol Hapları Kadınlarda Cinsel İsteği Azaltır mı?

Kadınlarda alınan doğum kontrol hapları onların cinsel isteklerini azaltır. Ancak bu sadece küçük bir kesimi etkiyelen yan etkidir. Yani çok yoğun bir cinsel isteksizlikten bahsedilemez.

Sadece gebeliği önlemek amacıyla söz konusu hapları alan kadınların yanı sıra menopoz döneminin bazı belirtilerini yok etmek amacıyla da alınması  aynı etkiyi yaratır.

Bu durumda gebeliği önlemek için başka yöntemlerin denenmesi tavsiye edilir. Menopoza giren kadınlar ise doktorlarına danışıp ve hapların dozunu azaltabilirler.

Doğum Kontrol Hapı Neden Cinselliğe Etki Eder?

Doğum kontrol hapları, hormonları düzenlemek ve kontrol etmek suretiyle gebeliği engeller. Yani hapları aldığınızda, yumurtalıklar döllenmelerini sağlayan hormona ulaşamaz ve bu şekilde gebelik engellenmiş olur. 

Cinsel dürtüler de, hormonlar sayesinde oluşur ve aktifleşir. Ancak hormonlarınız baskılandığında, cinsel istek de baskılanır. Bu sebepledir ki; doğum kontrol hapları zaman zaman cinsel dürtüde eksiklik meydana getirerek cinsel isteksizlik ortaya koyar. 

Ayrıca bu haplar yine hormonları etkilemesinden kaynaklı olarak, özellikle ilk defa kullanan ve hassas cilde sahip olanlarda sivilcelenmelere, hatta kilo artışına dahi sebebiyet verebilirler. 

Doğru Korunma Yöntemi Nedir?

Doğum kontrol yöntemleri arasında, doğum kontrol hapları çok tercih edilenlerdendir. Ancak her yöntemde olduğu gibi, bu yöntemde de artılar ve eksiler vardır. 

Bu sebepledir ki; hiç bir yöntem için kesin en doğrudur, kesin en konforludur gibi kesin tabirler kullanılamaz. Her kadının fizyolojik, genetik ve dürtüsel olarak tercih ettiği bir yöntem vardır. Yani bu meselede herkesin doğrusu kendinedir.

Ayrıca hiç bir korunma yöntemi de kesinlikle gebelik gerçekleşmeyecek garantisi vermez. Bazen istenmeyen gebelikler de meydana gelebilir. Yöntemler arasında sadece daha güvenilir veya daha kolay uygulanabilir gibi ayırım noktaları vardır. Yoksa herkesin aynı yöntemi benimsemesi ve kullanması beklenemez.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
S*************** :

4-5 haftalik hamileyim. Kasiklarimda arada agri karnimda agri oluyor. Doktorum folidace verdi. Folik asite gec baslamis olabilirmiyim. Bel agrim cok var Agrilarimin sebebi ne olabilir?


Cevap:

Yeni gebeliklerde, gebeliğin ilk dönemlerinde bu tür ağrılar olağan olabilir.

Ancak ağrılarınız devam ederse gebeliğinizi takip eden doktorunuza danışmanızda yarar var.

?