First slide
Second slide
Third slide

Eğrelti Otunun Faydaları Nelerdir?

Eğrelti otu, kumlu yerlerde yetişen ve kökü oldukça kalın bir bitki türüdür. Tropikal bölgelerde genellikle ağaçsı bir yapısı vardır. Daha ılıman bölgelerde ise otsu olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğrelti otu, Türkiye’de özellikle Kuzey Anadolu dağlarında bol bulunur. Çok eskiden beri bağırsak solucanlarına karşı ilaç olarak kullanılmaktadır. Eğrelti otunun zehirli etkisi de olan kökünü tüketirken dikkatli olmak gerekmektedir.

Eğrelti otu, yıllardır tüm dünya üzerinde çeşitli ülkelerde farklı hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Günümüzde de kullanılmaya devam ediliyor.

Eğrelti otunun faydaları nelerdir?

-Antioksidan özelliği vardır:

Eğrelti otunun yapraklarında C vitamini bulunur. Sap ve kök kısımlarında polifenol denen bir madde bulunur. Polifenol güçlü bir antioksidandır. Vücudumuzda birçok toksik, yani zararlı madde vardır. Bu toksik maddeler birçok rahatsızlığa neden olur. Organ ve dokularımızda birikerek kanser ve ciddi hastalıklara da yol açabilir. Toksik maddelerin uzaklaştırılmasında karaciğerimiz görev alır. Ve eğrelti otu bu özelliği sayesinde karaciğer dostu bir bitkidir.

-Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır:

Eğrelti otu, öksürüğün azaltılmasında oldukça etkili ve faydalı bir bitkidir. Boğazda bulunan zararlı mikropları ve bunların olumsuz etkilerini azaltır. Kış aylarında soğuk algınlığına karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirir.

-Antimikrobiyal özelliğiyle zararlı mikroplara karşı etkilidir:

Eğrelti otu üzerinde birçok araştırma yapılmıştır. Sonucunda birçok zararlı mikroorganizma üzerinde yıkıcı etkisi olduğu görülmüştür. Gıda zehirlenmelerinde de bu yönünden dolayı kullanılabilir.

-İyi bir vitamin kaynağıdır:

Eğrelti otu yüksek miktarda A ve C vitamini içerir. A vitamininin göz sağlığını korumada önemli rolü vardır. A vitamini yağda çözünen ve depo edilen bir vitamindir. Dolayısıyla eğrelti otunu tüketirken aşırıya kaçılmamalı çünkü vitamin bile olsa fazlası vücutta birikip zararlı etkiler oluşturabilir.

-Kalp ve damar sağlığınızı korur:

B3 vitamini kolesterol hastalığının tedavisinde kullanılan önemli bir vitamindir. Eğrelti otunun 100 gramı günlük B3 vitaminin %30’unu karşılayabilir. Kolesterol damarların duvarını saran ve tıkanmaya yol açabilen bir maddedir. Eğrelti otu kolesterolü düşürerek kardiyovasküler (kalp-damar) sistemimizi korumaya yardımcı olur.

Eğrelti otunun sağlığa diğer faydaları nelerdir?

-İştah arttırır.

-Memeli basur tedavisinde kullanılır.

-Varis sorunlarında kullanılır.

-Yüksek lif içeriği ile diyete yardımcıdır.

-Arı ve böcek ısırıklarında panzehir olarak kullanılır.

-Balgam söktürücü olarak kullanılır.

-Bağırsak solucanlarını ve tenyaları düşürmek için tüketilmektedir.

Eğrelti otu nasıl tüketilir?

Eğrelti otu çay olarak kaynatılıp içilebilir. Diğer alternatif yol ise çiğ olarak salata içinde ya da haşlanmış olarak da yenilebilir.

Eğrelti otunu tüketirken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?

-Günlük tüketimde miktarına çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Kullanmadan önce doktorunuza başvurmanızda fayda vardır.

-Zehirli etki yapabilen bir bitki olan eğrelti otunu hamile ve emziren kadınlar tüketmemelidir.

-Karaciğer-böbrek yetmezliği ve kansızlık sorunu olan bireyler tüketmemelidir.

-Tüketimden sonra kusma, ishal, bulantı ve titreme belirtilerinden en az birini yaşadığınız anda mutlaka doktora başvurmalısınız. 



Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.

H
İLGİLİ İÇERİK

Sağlıklı Anne Adayının Beslenme Reçetesi

Hamile kadınlar  doğacak bebeklerinin sağlıkları için beslenmelerine büyük önem göstermelidir.
Hamilelik sürecinde vitamin ve minerallere ihtiyaç kuşkusuz her zamankinden çok daha fazladır.

Anne adayları hamilelik sürecinde dengeli beslenmeli ve bazı mineral ve vitamin takviyeleri almalıdır.

Sağlıklı bir gebelik için anne adaylarına önerilen vitamin ve mineraller nelerdir?

Magnezyum, folik asit, demir, kalsiyum, iyot, fosfor, D vitamini, B12 vitamini ve çinko uzmanların sıklıkla önerdiği vitamin ve minerallerin başında gelir.

Bunların başlıcaları ve doğal yoldan temin edilebileceği besinler aşağıda belirtilmiştir:

1. Folik asit: Koyu ve  yeşil yapraklı sebzelerde, ıspanak ve tam tahıllı ürünler (ekmek, erişte, makarna), turunçgiller, kuru yemişler, bezelye, kuru fasulye, börülce, nohut,  ve mercimek

2.Demir:Kırmızı et, sakatat türleri, hindi, kuru üzüm, pekmez, ıspanak, nohut, bakla
Bilinmesi gereken bir diğer husus ise vücutta sağlıklı demir emilimi için vücudun C vitaminini de yeterince alması gerektiğidir.

3.Kalsiyum: Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, balık başlıca kalsiyum kaynakları arasındadır.

4.D vitamini için en doğal kaynak güneş ışınlarıdır.

Bunun yanı sıra B12, D vitamini, demir,magnezyum başta olmak üzere bir çok vitamin ve mineral için doktorlar kimi zaman ağızdan alınan vitamin ve mineral takviyelerini anne adaylarına gebelik sürecinde önerebilir.



Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


Diyet Kolalı İçecekler Diş Sağlığına Zararlıdır

Diş hekimlerine göre son yıllarda yaygınlaşan diyet, light veya şeker içermeyen kola ve meşrubat türleri dişlere zarar veriyor.
Bu içecekler, özellikle çocuklarda yedikleri yemeklerle beraber dişlerinin yüzeylerine yapışarak, çürümelerine sebep oluyor. 
Çocuklarda diş çürüklerinin önlenmesinde ise anne ve babalara büyük görev düşmektedir.
Anne ve babalar, çocuklarının dişlerinde bakteri plaklarının toplanmasını önlemek için çocuklarına küçük yaşlardan itibaren dişlerinin nasıl ve doğru biçimde fırçalamaları gerektiğini  öğretmelidir.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


H
SPONSOR BAĞLANTILAR



Q
TAHLİL MERKEZLERİ
Öne çıkan tahil merkezleri için tıklayın.



B
KONU İLE İLGİLİ YORUMDA BULUN
Hey! Bu konu hakkında yorumda bulunmak veya Tahlil.com'a soru sormak için hemen üye ol veya giriş yap
W
YORUMLAR
3 ay önce
G
arzu07

ağrıdan acile gittim 15 gün önce, idrar kan tahlili yapıldı,kan tahlilin MCHC [L] 31,43 ..RDW [H] 18,6 ,çıktı, idrar tahlilin de Eritrosit [E] 1+ çıktı,ilaç kullandım geçmedi,ürolojiye gittim,tekrar idrar tahlili istendi Eritrosit [E] 2+ ve Lökosit [E] +-, sonuçlar nedir acaba?

TahlilCom
Tedaviye rağman şikayetleriniz geçmedi ise idrar kültürü yaptırmanızı öneririz..
3 ay önce
G
fenerbahce_tugce1907

Eşimle sürtünme yoluyla iliski yaşadık vajinamdan içeri biraz boşaldı hamile kalma olasiligim var mı?

Tahlil-com
Evet bu şekilde hamile kalabilirsiniz.
3 ay önce
G
kevsergonulds

Hocam merhaba ben bir ilişki yaşadım fakat vajinanın içine boşalma olmadı sadece kalça kısmına boşaldı yani vajinaya geldi mı bilemem ve ilişki yaşanırken adettim .Daha sonra 25 gün geçti ve idrar testi yaptım negatif cıktı. Sonrasında da adet oldum ama normale göre azdı şimdide adetim bitmesine rağmen karnında ciddi bir şişlik var bu kanamanın adet değilde üstüne adet görme olmasından korkuyorum.

Tahlil.com
Regl iken ilişkiye girmek gebelik oluşumunu engeller diye kesin bir durum yok.Üstüne görme kanaması normal adet kanamasından çok daha farklı ve kısa süreli bir kanama olur. Üstüne görme kanaması olduğunu düşündürüyorsa gebelik testini tekrarlayarak daha net bir bilgi edebilir veya bir kadın doğum doktoruna muayene olabilirsiniz.
4 ay önce
G
karamurat_416

10 aylık bebeğimin test sonuçları

TSH: 1,60
SERBEST T4:14,69
SERBEST T3: 6,35

Tahlil.com

Tahlil.com da tahlil sonuçlarınızın uzmanlarımızca sağlıklı bir şekilde yorumlanması için tahlillerinizin sonuç raporunda belirtilen normal değerlerini de yazmalısınız.
Bu konuda sitemizde bir çok uyarıda bulunup okurlarımızı bilgilendik.
Aşağıda konuya dair uyarılarımızı gözden geçirmenizde yarar var.



4 ay önce
G
ades

prolaktin yüksekliği tedavisi görüyordum ilacı bırakınca tekrar yükselme olduğu için doktorum mr istedi. mr sonucunda hipofiz bez parankiminde sınırları net olarak belirlenemeyen 7 mm çapında İV GD sonrası serilerde belirgin kontrast tutulum göstermeyen görünüm mevcuttur denmekte.

Tahlil.com
Hipofiz bezinizde normal olmayan bir oluşum gözlenmiş.Doktorunuz konuya dair detaylı bilgi verecektir.
4 ay önce
G
meltem06_894

adet gunum15 gün gecikti kan testi yaptirdim beta 23 cikti ve adet oldum doktorun bi hafta sonra tekrar test yapacak acaba hamile olabilir miyim?

Tahlil.com

Halk arasında Kimyasal gebelik olarak bilinen durumu  geçiriyor olabilirsiniz.Aşağıda kimyasal gebelik ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kimyasal gebelik ( biyokimyasal gebelik) nedir?

4 ay önce
G
doganage

ALT 119
AST 99
CRP 79
bu değerler yüksek
EOS% 4,5
HGB 13,7
HCT 40,5
bu değerler düşük çıktı, sorun nedir?

Tahlil.com

CRP sıklıkla istenen bir tahlil türü olup  akut faz reaktanıdır.
Tahlil sonucunuzda CRP değeri yüksek olarak görülüyor.
CRP yüksekliğinde ilk olarak akla enfeksiyon ve/veya  romatizmal durumlar akla gelir.

CRP yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilir ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve verilmiş cevapları okuyabilirsiniz.

CRP YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

Aynı zamanda ALT ve AST yüksekiğiniz de var.Belirtiğiniz değerler ve testler karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi veriyor. Karaciğer yağlanması, kullandığınız ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleri.Ultrason muayenesi ilk aşamada fikir verecektir bu testlerin yüksekliğine dair.Aşağıda konu ve karaciğer testlerine dair detaylı bilgi ve sorulmuş benzer sorular ile cevapları görebilirsiniz.


http://tahlil.com/alanin-aminotransferaz-alt

http://tahlil.com/aspartat-amino-transferaz-ast-sgot-yuksekligi-ve-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur-ast-normal-degerleri-nedir



4 ay önce
G
moosefirst

TSH -- 1.19 (N.D. 0.35 - 4.94)
Vitamin b12 -- 208 (187 - 883)
Ferritin -- 71.59 (21.81 - 274.66)
Folat -- 5.3 (3.1 - 20.5)

Demir (serum) -- 62 (65-175)
UIBC -- 289 (69-240)
TIBC -- 351

2.5 yıldır saç dökülmesi yaşamaktayım

Tahlil.com
Demir eksikliği bulgularınız var.Saç dökülmesinde etken olabilir.
4 ay önce
G
o.bastan

ben yeni evli bi bayanım.. eşimle ilişki anında canım çok acıyor ve ilişki gerçekleştirmiyor kendimi istem dışı çok kasıyorum ne yapmam gerekiyor bunu nasıl yenebilirim?

TahlilCom
Kadın doğum uzmanına gitmeniz ve muayene olması gereklidir..

H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
İLGİLİ MAKALELER