El-Ayak-Ağız Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

Yayın Tarihi : 2017/10/09 01:24 • Güncelleme Tarihi : 2017/10/09 01:24 •
El-Ayak-AğızHastalığı virüslerden kaynaklanan bir hastalıktır
El-Ayak-Ağız Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

El-Ayak-AğızHastalığı virüslerden kaynaklanan bir hastalıktır.
Enterovirüs ailesinin neden olduğu bir hastalıktır. Bu aileye mensup olan  Coxsackie virus A16 en sık görülenetkendir.Ancak  diğer enterovirüsler dehastalığa yol açabilir.

Özellikle 10 yaş altı çocuklarda nadiren de erişkinlerde gözlenebilir.Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha sık görülmektedir.
Yaz ve sonbahar mevsiminde daha sık görülür.
El-Ayak-Ağız hastalığı denmesinin sebebi ise hastalığa bağlı bulgu vedöküntülerin en çok bu bölgelerde olması sebebiyledir.
Nadiren de olsa aseptik menenjit ve ansefalit gibi ciddi ve beyni ilgilendirenenfeksiyonlara yol açabilmesi hastalığın önemini arttırmaktadır.
 

El-Ayak-AğızHastalığı belirtileri nelerdir?

1.Cilttedöküntüler. Elde, ayak, bilekler, kasık, kalça ve dizde görülebilir.
Genital bölgelerde de izlenebilir.Bu döküntüler öncelikle küçük kırmızılezyonlar halindedir. El ve ayaklarda kırmızı renkte görünüme yol açar. Zamanladöküntüler içi su dolu kabarcıklara dönüşür
Bu döküntüler suçiçeği döküntülerini andırır. Ancak suçiçeği döküntülerindendaha küçük olması ayırıcı tanıda önemlidir.
Döküntüler ağrılı olabilir ve kaşıntıya yol açabilir.
2.Yüksek ateş
3.Ateş başladıktan sonra ağızda aft, bademciklerde kızarıklık şişme ve boğazağrısı gibi ağız tutulumu olur. Yutkunma ağrılı olabilir. Özellikle bebeklerdeyutmada zorluğa bağlı olarak beslenme bozukluğu ve yeterli sıvı alamama gibisorunlar oluşabilir.
4.Halsizlik, iştahsızlık
5.Kulak ağrısı

El-Ayak-Ağız Hastalığı nasıl bulaşır?

Hastalıkbirçok virüs hastalığı gibi solunum yolu, tükürük, dışkı ve yakın temaslabulaşabilir. İnsandan insana bulaşabilmektedir.
Hastalığa yol açan virüsler  üst solunumyolunda burun, boğaz ve dışkıda bulunabilir. En çok bulaşıcılık hastalığın ilk7 gününde görülmektedir. Hastalığa yakalanan kişi belirtiler geçtikten sonradahi bir süre taşıyıcı olabilir.

El-Ayak-AğızHastalığı tanısı nasıl koyulur?

Klinik bulguların değerlendirilmesi tanıda çok önemlidir. Ancak tanıda bazımikrobiyolojik laboratuvar testleri tanıda son derece değerlidir.
Virüsün bulunabileceği burun ve boğaz sürüntüsü, gaita örneği ve vücutsıvılarından alınan örnekler polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testi iledeğerlendirilebilir.
Ayrıca enterovirüslere karşı oluşan antikorlar da mikrobiyolojik yöntemlerle incelenebilir.

El-Ayak-AğızHastalığından nasıl korunulur?

Günümüzdehastalıktan korunmak için henüz bir aşı yoktur. Bir çok virüs enfeksiyonundaolduğu gibi ellerin yıkanmasına özen göstermek önemli bir koruyucu önlemdir.Hasta bebeklerin bezleri değiştirildikten sonra eller uygun şekilde sabunlayıkanmalıdır. Kirli eller ağız ve burunla temas edilmemelidir.
Hasta çocukların kullandığı malzemelerin dezenfeksiyonu yapılmalıdır.
Hasta kişilerle yakın temastan ve öpmekten kaçınılmalıdır.

El-Ayak-AğızHastalığı tedavisi nasıldır?

Hastalığınspesifik bir tedavisi yoktur.Hastaların belirti ve şikayetleri ile kliniktablosu değerlendirilerek buna yönelik bir tedavi planlanır.
Yüksek ateşe karşı ateş düşürücü ilaçlar tercih edilir. Ciltteki döküntüleriçin çeşitli krem ve losyonlar doktorlarca reçete edilebilir.
Ağız yaraları için hastanın yaş grubu da göz önüne alınarak çeşitli solüsyon,sprey veya gargaralar kullanılabilir.
Döküntüsü olanların güneşe çıkmaları uygun değildir.
Bu hastalarda ağızdan beslenme zor olabilir. Bu durumda katı gıdalar yerine bolsıvı, püre, süt, yoğurt, muhallebi gibi gıdalar uygun seçenekler arasındaolabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?