First slide
Second slide
Third slide

Ele Enjektör İğnesi Batması Durumunda Riskler Nedir? Ne Yapılmalıdır?

Başta sağlık çalışanları olmak üzere ele kullanılmış enjektör iğnesi batması riskli bir durumdur.
Bu durum başta sağlık çalışanları olmak üzere farklı meslek grubundan kişilerin sağlığını kanla bulaşan enfeksiyona yakalanma riski olarak tehdit eder.

Ele Enjektör İğnesi Batması Durumunda Riskler ve Önlemler Nedir? Neler Yapılabilir? 
 
Hastalar için kullanılan enjektör iğnelerinin kazayla sağlık çalışanları ve çeşitli riskli meslek gruplarındaki çalışanlar veya hasta yakınlarının eline veya vücuduna batması riskli bir durumdur.
Başta Hepatit ve HIV enfeksiyonu olmak üzere çeşitli bulaşıcı enfeksiyonlar yönünden iğne batmasına maruz kalan kişileri tehdit eden bir yaralanma türüdür.
Bu yaralanmanın riskleri ve maruz kalan kişiye ne tür önlemler alınması gerektiği konusunda yapılması gerekenleri maddeler hakkında birlikte inceleyelim:

1.Ele kullanılmış iğne batması sonrası hangi enfeksiyonlar bulaşabilir?

Hepatit B, Hepatit C ve AİDS ile sonlanabilen HIV enfeksiyonları  böyle bir durumda kişiye bulaşabilir.

2.Ele iğne batması durumunda  bu enfeksiyonların yaklaşık bulaşma riskleri nedir?

Bilimsel çalışmalar sonrası ele iğne batması sonrası söz konusu 3 enfeksiyonun da bulaşma olasılıklarının birbirinden farklı olduğu belirlenmiştir.
Bulaşma olasılığı yüksek olandan düşük olana bir sıralama yaparsak;

Hepatit B enfeksiyonunun bulaşma oranı  % 30'a kadar varan oranlardadır.
Hepatit C  enfeksiyonunun bulaşma oranı  % 1.8 ile % 10 arasındadır.
HIV  enfeksiyonunun bulaşma oranı  ise % 0,3'tür.

3.Bu tür iğne batmalarına karşı önceden alınabilecek tıbbi önlemler ne olabilir?

Her 3 enfeksiyon arasında sadece Hepatit B'ye karşı henüz aşı geliştirilmiştir.Toplumda da en çok Hepatit B bulaştırıcılığının söz konusu olduğu bilindiğinden ve en fazla bulaşma oranı da bu enfeksiyon için olduğundan Hepatit B aşısı olmak en pratik çözümdür.
Ancak Hepatit C ve HIV virüsüne karşı önceden alınacak tıbbi bir önlem yoktur.
Eldiven kullanımı iğne batmasını önleyen bir önlem değildir.Ancak bazı çalışmalarda eldiven kullanımının meydana gelecek kanamayı göreceli olarak azaltması nedeniyle bulaş oranını düşürebileceği konusunda bilgiler bulunmaktadır.
Çift eldiven kullanmak  da bu tür riskler için kesinlikle bir çözüm olmasa da riski göreceli olarak azaltmak adına bir önlem olabilir.

4.Ele iğne batması durumunda iğne batan kişiye ilk olarak yapılması gereken müdahaleler nelerdir?

İğne batan, kanayan ve zedelenen cilt bölgesi derhal sabun ve su ile yıkanmalıdır.
Su ve sabunun bulunmadığı veya yeterli olmadığı durumlarda ise antiseptik solüsyonlar kullanılabilir.
İğne batan bölge; sıkma, emme, kanatmaya çalışma gibi yöntemlerle travmatize etmekten kaçınmalıdır.    

5.Ele iğne batması durumunda nasıl bir yol izlenebilir?

Öncelikle ele batan iğnenin kullanıldığı kişiyi saptamak mümkünse bu kişiye ait son kan tahlillerinin incelenmesi gereklidir.
Bu kişiye ait HBS AG, Anti HBS, Anti HCV ve Anti HIV testlerinin sonuçlarının bilinmesi önemlidir.
İğnenin kullanıldığı kişide HBS AG, Anti HCV ve Anti HIV testleri negatif  ve Anti HBS pozitif ise korkulacak bir durum yoktur.
Ancak  HBS AG, Anti HCV ve Anti HIV testlerinden birinin ya da birden fazlasının söz konusu kişide pozitif olması durumunda derhal maruziyete uğrayan kişi uyarılmalı ve tıbbi müdahale ve tahlil için bir sağlık kuruluşuna sevk edilmelidir.
Her durumda iğnenin battığı kişiye HBS AG, Anti HCV, Anti HBS ve Anti HIV testleri yaptırılmalıdır.

6.Karşı tarafın (iğneyi kullanan veya kullanıldıpı kişinin) HBS AG Testinin pozitif çıkması durumunda ne yapılmalıdır?

Bu durumda iğne batmasına maruz kalan kişinin Anti HBS testinin sonucu önem kazanır.
Anti HBS testi pozitif ve titresi 10 U/litreden fazla ise koruyuculuğu olduğu kabul edilir ve herhangi bir müdahaleye gerek kalmaz.
Aksi durumda ise koruyucu tedbirler alınması gerekecektir.
Bu durumda iğnenin battığı kişi tercihen bir enfeksiyon hastalıkları kliniğine başvurmalıdır.
Maruziyete uğrayan kişiye, koruyucu olarak tercihen ilk 48 saatte olmak üzere en geç 1 haftaya kadar Hepatit B Enfeksiyonuna karşı Hiperimmünglobulin ve eş zamanlı olarak da Hepatit B aşısı uygulanmalıdır.
Aşı  3 doz (0,1 ve 6 aylar)  veya 4 doz (0,1,2 ve 12. aylar yapılabilir) 

7. Karşı tarafın( iğneyi kullanan kişinin) Ant HCV Testinin pozitif çıkması durumunda ne yapılmalıdır? 

Bu  durumda  koruyucu olarak yapılacak bir şey yoktur.
Maruziyete uğrayan kişinin hastalığa yakalanıp yakalanmadığının beklenmesi  gerekir.
İğne batması sonrası iğnenin battığı kişide 3. haftada HCV RNA testi bakılır.
HCV RNA testi pozitif ise, iğne batması sonrası kişinin enfeksiyona yakalandığı yönünde bilgiye ulaşılır.
Enfeksiyon hastalıkları uzmanın kontrolünde kişiye gerek görülürse ilave testler istenir ve interferon tedavisine başlanır.

8. Karşı tarafın (iğneyi kullanan kişinin) Ant HIV Testinin pozitif çıkması durumunda ne yapılmalıdır? 

Böyle bir durumda maruziyete uğrayan kişi derhal enfeksiyon hastalıkları uzmanına sevk edilmelidir.
Kişiye mümkün olan en kısa sürede, en geç 3 gün içinde  Retroviral  profilaksi yapılmalıdır.
Profilaksinin uygulanma süresi önem arz etmektedir.
3.gün ve sonrasında yapılan profilaksinin çok faydalı olmadığı konusunda görüş birliği vardır.

9.Karşı  tarafın( iğneyi kullanan kişinin)  kim olduğu bilinmiyorsa ne yapılmalıdır?

Bu  durumda öncelikle maruziyete  uğrayan kişiye Anti HBS, Anti HCV, Anti HIV ve Anti HBS testlerinin yapılması önerilir.
Eğer Anti HBS testi negatif , HBS AG testi negatif ise kişiye derhal Hepatit B aşısı yapılmalıdır.Eş zamanlı olarak enfeksiyon hastalıkları bölümüne sevk edilmelidir.
Bu bölümde herhangi bir bulaş olup olmadığının anlaşılması için 3 hafta ile 3 ay arasında Hepatit B, Hepatit C ve HIV enfeksiyonu araştırılması yönünden belirli testler istenecek ve kişi serolojik ve klinik yönden takibe alınacaktır.


H
SPONSOR BAĞLANTILAR



Q
TAHLİL MERKEZLERİ
Öne çıkan tahil merkezleri için tıklayın.

B
KONU İLE İLGİLİ YORUMDA BULUN
Hey! Bu konu hakkında yorumda bulunmak veya Tahlil.com'a soru sormak için hemen üye ol veya giriş yap
W
YORUMLAR
1 gün önce
G
vzsahin

Merhaba,
Sonuçlarıma göre nasıl bir yol izlemeliyim ?
Miktar (ml) : 1.3
pH : 7.2
Likefikasyon Suresi(37C) : 15 dakika
Viskosite : Normal
Gorunum : Gri-Opak
Toplam Hareketli Yuzdesi :% 70
Ileri Hareketli Yuzdesi :% 65
Toplam Sperm Sayisi : 321.1 milyon
Sperm Yogunlugu (milyon/ml) : 247.0 Milyon/ml
Lokosit (milyon/ml) : <1.0
Normal Morfoloji: 12
Anomali
BAS :85
BOYUN :1
KUYRUK:36

Tahlil.com

Spermiyogram analizi  bir çok parametrenin incelenmesi sonrası değerlendirilmelidir.
Tahlil.com'a sorduğunuz sperm testini inceledik.
Bizlere gönderdiğiniz sperm test parametrelerinde kayda değer bir sorun görülmüyor.

Sperm testi ve tahliline dair  çok daha detaylı bilgi almak ve sorulmuş benzer soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız...

Sperm testi nedir?
                      

4 gün önce
G
sukranbilir85

Fsh.3.53 cikti prolaktinimde 9.53 cikti 45gunde bir adet oluyorum sonuclarim nasil acaba

Tahlil.com

Kadın okurlarımızdan sıklıkla hormon tahlillerinin değerlendirilmesine dair Tahlil.com'a sorular geliyor.
Hormon tetkiklerinin yorumu ve değerlendirilmesinde, testlerin referans değerleri, kanın adetin hangi döneminde alındığı ve  yaş gibi bilgilere gerek vardır.
Sorunuzu belirtilen kurallarımıza göre  sormanız durumunda cevaplayabiliriz.

Aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Hormon tahlili soran bayanların okuması gereken uyarılar


4 gün önce
G
Almira

12 Martta tensel sürtünme yoluyla ilişkiye girdim(iç çamaşırsız)boşalma olmadı adetimin 27 Martta gelmesi gerekiyordu fakat hala regl olmadım gecikmeden 2-3 ve 4 hafta sonra 3 kere idrar testi yaptım negatif çıktı bugün doktora gittim ultrasonda yumurtalığıma bakıp sorun olmadığını sadece reglin düzene oturması için hap tedavisine başlayacağını söyledi buna rağmen kanda gebelik testi yapmalı mıyım?

Tahlil.com
Doktorunuz gebeliğe dair bir risk görseydi eğer adet düzenleyici ilaç başlamazdı.Beklenen adet tarihinde gecikme olması durumunda yapmış olduğunuz gebelik testleriniz de negatif çıkmış.Zaten bu tarz ilişkilerde gebelik riski çok düşüktür.Tekrar testleri yapmanıza gerek olduğunu düşünmüyorum
1 hafta önce
G
stvrddck

Merhaba ben 1 gun once marijuana kullandim yarin doktora gidicem HPV testi yapicak bana, acaba o test icin alinan kanda yada idrarda esrar kullanip kulanmadigim ortaya cikar mi, cikarsa doktorlarin bu durum ile ilgili bir yaptirimi var midir?

Tahlil.com

Tahlil.com da prensip olarak uyuşturucu kullanan  herkese sadece bir öneride bulunuyoruz.
''Bir an önce bu tür zararlı alışkanlıkları bırakın, gerekirse de bir doktora tedavi için başvurun''

1 hafta önce
G
emreylmz226

Merhaba kız arkadaşımla sürtünme ile ilişkiye girdik boşalmadım ama yaptığımızda kız arkadaşım 32 gündür adet olmuyordu şuan ise 36 . günü hamile midir?Lütfen cevap verir misiniz?

Tahlil.com
Vajinaya herhangi bir şekilde sperm teması olmadığı müddetçe gebelik oluşması söz konusu olmaz.Partnerinizin adet gecikmesi başka nedenlere bağlı olabilir.Bir kadın doğum doktoruna muayene olmasında fayda vardır.
2 hafta önce
G
deniz

Kızım 10 aylık. Yapılan tam idrar tahlilinde her alanda 1-2 lokosit seyrek eritrosit ve seyrek maya hücresi bulundu.
İdrarda maya hücresi neden oluşabilir zararları var mıdır? 

dr.cem argun
9 aylık bir erkek çocukta idrarda çok anlamlı değil.Zaten lökosit de çok az görülmüş.Ancak çocuğunuzun bir şikayeti varsa idrar yolları enfeksiyonu yönünden idrar kültürü de yaptırabilirsiniz.
2 hafta önce
G
Sembol

Son 4 adet tarihim: 23 Temmuz, 25 Ağustos, 4 Ekim, 5 Kasım. Biraz düzensiz ama genelde 33 günlük bir siklusum var (Sürekli ülke değişikliğinden biraz aksaklıklarım olmuştu). Adetlerim genelde 8 gün sürer ve son adetimden itibaren yaklaşık 40 gün geçti hala adet olmadım, idrar testinde ikinci çizgi silik çıkınca 13 aralıkta yaptırdığım kan testi sonucum hcg 54,7 iki gün sonra tekrar test yaptırmayı düşünüyorum çünkü okuduğum kadarıyla bu değer bu kadar sürelik bir gecikme için düşük ve endişeleniyorum başka bir sorun olmasından sizce haklı mıyım ne önerirsiniz? (İlk hamileliğim olacak)

Dr.Mustafa Cesur
Öncelikle bu değer normal gebelik için de geçerli olabilir, bunu unutmamak lazım. Aşağıdaki yazıyı okumanızı ve hemen kadın doğuma başvurmanızı öneriyorum.
http://tahlil.com/beta-hcg-testigebelik-tanisinda-yorumlanmasi/
2 hafta önce
G
hasan küzgil

parathormon intakt 129.1 çıktı diğer değerlerim normal. oluş sebebi ve tedavi yöntemi nasıldır. yüksek tansiyonu bu tetiklermi, yada tam tersi olurmu. saygılarımla

Dr.Mustafa Cesur
Diğer bütün parametreler normalken parathormon yüksekse ilk akla gelen d vitamin eksikliğidir. O değere bakıldı mı? Eğer eksikse d vitamini önerilmesi lazım..
2 hafta önce
G
anileren_w

Merhaba Anti HIV (ELISA) test sonucum 0.180 Neg(-)
Ayrıca VDRL- RPR sonucuda negatif korkulacak bişey varmıdır? yada bu testi ilerde tekrarlamama gerek varmı ?
Şimdiden teşekkürler.

Tahlil.com

HIV ve VDRL  tahlil sonuçlarınız normal, doktorunuz gerek görmedikçe bir daha test yaptırmanıza gerek yok,

HIV testi ile ilgili  Tahlil.com'a sorulmuş yüzlerce soru, verilmiş cevap ve yayınlanmış yazıları okumak için tıklayınız..

3 hafta önce
G
Elçin

Merhaba.bugün adet oldum ilk günüm. Pedime çok fazla akmıyor 1-2 damla bir şey akıyor.Lavaboya gittiğimde ise normal akıyor.Normal kırmızı renkte.Sebebi ne olabilir acaba?

Tahlil.com
Gebelik şüpheniz var ise ve üstüne görme durumu olduğunu düşünüyorsanız şöyle belirteyim üstüne görme normal adet kanamasından çok daha yoğunluğu az(tuvalete çıktığınızda da aynı şekilde) ve daha farklı renkte kısa süren bir kanama olur.Fakat bahsettiğiniz durum çok üstüne görme durumunu düşündürmüyor.Yine de emin olmak istiyorsanız gebelik testi yapmanızda bir sakınca olmaz.
Gebelik şüpheniz yoksa da kadın doğum doktoruna muayene olmanızda fayda vardır.
3 hafta önce
G
merweumit

beestradiol 70 pg ml follküler faz:21-251 midsiklus :38-646 luteal faz : 21-312 postmenopoz : hrt almayan < 10-144 FSH: 6.21 folikküler faz: 3.03-8.08 md siklus pik:2.55-16.69 luteal faz: 1,38-5,47 postmenopoz 26,72-133,41 LH: 1,26 FOLİKÜLER FAZ: 1,80-11,78 MİDSİKLUS PİK: 7,59-89,08 LUTEAL FAZ: 1,38-5,47 POSTMENOPOZ 5,16-61,99 PROLAKTİN 10,27 TSH: 1,59 BUNLARIN ANLAMI NEDİR ACABA ?

Tahlil.com

Tahlil.com'a gelen yüzlerce soru arasından belirtiğimiz kurallara göre sorulan sorular editörlerimizce onaylandıktan sonra doktorlarımızca  cevaplanmaktadır.

Sorunuzu belirtilen kurallara göre sormamışsınız.
Soruyu sorma aşamasında bu konuda gereken uyarılarda bulunmamıza rağmen bu tür uyarılara dikkat etmeyen sizin gibi bir çok okurumuz var.

Aşağıdaki uyarıları dikkatle okuyup sorunuzu tekrar sorunuz.


3 hafta önce
G
elifsen1998_15

Ayın 29unda surtunerek iliski yaşadım tamamen bir birlesme olmamasına rağmen cinsel organların birkac dakika çıplak teması oldu ve zevk suyunun cinsel organıma bulaştığını düşünüyorum adetim 4 nisanda olacaktı ama adetim her zaman düzenli değil hamile olma ihtimalim var mıdır?

Tahlil.com

Yaşamış olduğunuz bu tür cinsel yakınlaşmalarda gebelik ihtimali neredeyse yok denecek kadar düşüktür.
Sürtünme yolu ile ve özellikle bakireliğe zarar vermemeyi hedefleyen ilişkilerde gebelik ancak meninin vajina ağzından içeri sızmasıyla mümkündür.
Bu şekilde bir temas ve sperm hücrelerinin vajinaya girme olasılığı var ise, tedbiren beklenen adet tarihinde en az 1 hafta gecikme olması beklenmelidir.Bu süre zarfında da adet görülmez ise, tedbir amaçlı olarak gebelik testi yaptırılması uygun olabilir.

Konuya dair aşağıda çok daha detaylı bilgi bulabilir,  bu konuda sorulmuş benzer soru ve cevapları okuyabilirsiniz.

3 hafta önce
G
barutelcin659

Surtunme yolu ile ilskim oldu.zevk suyundan korkuyorum.zevk suyu ile hamile kalma ihtimali yuksek midir?1 2 damla zevk suyu girmis olsa bile kesin hamilelik olur mu?adet sancici gibi sancim ve goguslerimde agri var sebebi nedir

Tahlil.com

Sürtünme ve benzeri  ilişkilerde hamile kalmak neredeyse imkansızdır.
Ancak dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır.
Bu konuda genç çiftleri uyarmalıyız.
Orgazm sonrası erkeğin menisinde bulunan sperm hücreleri vajina ile temas etmemeli ve vajinaya girmemelidir.
Vajinaya temas şüphesi var ise, adet gecikmesi olup olmadığına bakılmalıdır.
Böyle bir durum var ise, her ne kadar gebelik olasılığı çok düşük olsa da, içinizin rahatlaması için gebelik testi yapılabilir.

Konuya dair Tahlil.com doktorlarının yazılarını ve sorulmuş benzer sorular ile uzmanlarımızca  verilmiş cevapları okumanızı öneriyoruz.


3 hafta önce
G
winged682

Merhabalar..
Benim iki gün önce yaptirdigim HbA1c testim tekrar çalışma sonucu HbA1C testi HPLC ile analiz edilirken anormal hemoglobin piki gözlendi yazıyor. Sonuçlar ise
HbA1C (IFCC): 33
HbA1C: 5,2
Glukoz: 108
Üre: 33.1
Cevaplariniz için şimdiden teşekkür ederim..

Tahlil.com

Açlık kan şekeri yani glukoz değerinizdeki hafif yükseklik diyabet hastalığı yönünden risk altında olabileceğinizi gösteriyor.
Bir endokrinoloji doktoruna başvurmanız en doğru yaklaşım olacak.
Doktorunuz gerek görürse ilave testler de isteyecektir.

3 hafta önce
G
oswin35

3 aylık gebelik idrarda negatif çıktı 5 saat arayla ikinci testi yaptım oda aynı sonuç kesin olarak doğrumudur ?

Tahlil.com

Negatif çıkan bir gebelik testi sonrası hamilelikten söz edilemez. Bu durumda hamilelik yoktur.

4 hafta önce
G
ysmin_01

Merhaba yaşım 28
Adetim in 22.ci günü progesteron testi yaptirdim
Progesteron sonuç :0,33
Postmenopausal : 0-0,73
Follicular :0,1-0,4
Luteal :3,2-25,56
Mid Luteal :4,2-28,3
Çocuk :0,1-1

Yumurtlama olmuş mu değerler düşük mü lütfen bilgi verin

Tahlil.com
Progesteron değeriniz düşük.Bu sonuca göre yumurtlama olmamış
1 ay önce
G
yavuz_bilici

Hocam Merhabalar,
C.perhiz süresi 3-5 gün
miktar 2.2
ph 8.5
Viskosite vizkoz
Görünüm kirli sarı
hızlı ileri har. %20
yavaş ileri har. %5
yerindei Har. %5
hareketsiz %70
sıvılaşma derercesi : 1
1.ml sperm sayısı 84.000.000
Toplam Sperm Sayısı 184.800.000
Lökosit 100.000
Normal morfoloji %48
Baş anomalisi %8
Boyun anomalisi %8
Kuyruk anomalisi %36
fruktoz : -

Tahlil.com

Spermiyogram analizi  bir çok parametrenin incelenmesi sonrası değerlendirilmelidir.
Tahlil.com'a sorduğunuz sperm testini inceledik.
Bizlere gönderdiğiniz sperm test parametrelerinde kayda değer bir sorun görülmüyor.

Sperm testi ve tahliline dair  çok daha detaylı bilgi almak ve sorulmuş benzer soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız...

Sperm testi nedir?
                      

1 ay önce
G
fener.barkop

Ağır boğaz ağrısı ve yüksek ateş nedeniyle doktora gittim. İlk farenjit olduğumu hemen arkasından nazofarenjit olduğumu söyledi. Nazofarenjit Genizden iltihap başlayınca oluyor sanırım. Anlamadığım şey ise normalde antibiyotik tablet verilirken bana iğne verildi. Bu biraz daha ciddi olduğunun mu göstergesi yoksa vücut yapımla mı alakalı? İri biriyim.

Tahlil.com
Öncelikle şu bilgiyi sizinle paylaşalım.Her 10 nazofarenjit vakasından 2 si antibiyotik gerektirir.

Yani bakteriyel kökenlidir.Biz boğaz kültürü veya hızlı strep testi yapılmadan iğne veya hap antibiyotik verilmesini doğru bulmuyoruz.
En iyisi bir KBB doktoruna başvurup muayene olunuz.
1 ay önce
G
aalym192

Protein*+
glukoz negatif
bilirubin negatif
urubilinojen normal
pH 6
dansite 1.026
blood negatif
Keton*+
nitrit negatif
lökosit Esteraz negatif
berraklik berrak
renk kehribar
Yassi Epitel 10
Erotosit 2
Lökosit 2
bakteri 2

Tahlil.com

İdrar tahlili sonucunda, idrar analizinde  protein çıkması normal değildir,
Bunun bir çok nedeni olabilir.Nedenlerinin araştırılması, tanı ve tedavisi için Nefroloji bölümüne başvurulması uygun olacaktır.
Aşağıda idrar tahlilinde protein çıkmasına dair detaylı bilgi bulabilirsiniz.

İdrar tahlilinde idrarda protein görülmesi ne anlama gelir?



H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
İLGİLİ MAKALELER