Emzirenlerde Meme Hijyeni

Yayın Tarihi : 2017/08/25 10:36 • Güncelleme Tarihi : 2022/01/29 04:25 •

Anne memesinden kaynaklı bir aksaklık, bebeğin meme yaklaşımını değiştirebilir, mama mecburiyeti doğabilir hatta bebek emmeyi tamamen bırakabilir.

Emzirenlerde Meme Hijyeni

Emziren annelerde meme hijyeni son derece önemlidir. Bu temizlik yapılırken, asla sabun gibi kimyasallar kullanılmamalıdır. Bu kimyasallar bebeğe daha ciddi zararlar verebilir ve memeden soğumasını sağlayabilir.

Meme temizlenmek istendiğinde, duş alınmalıdır. Bunun dışında; her emzirme sonunda, en son gelen süt, meme ucuna sürülmelidir. Bu süt kuruyunca meme kapatılmalıdır. Bu uygulama meme hijyeni için yeterli olacaktır.

Meme ve Emzirme

Emzirmek, her annenin bebek bekleme sürecinde en sabırsızlıkla beklediği olaydır. Eğer meme bakımı ve doğru emzirme yöntemleri uygulanırsa, emzirme süreci bitene kadar keyifle devam ettirilir. Ancak yöntemler uygulanmazsa, emzirmek hem anne, hem bebek için eziyet haline gelebilir. 

Özellikle ilk 6 ay bebeğin sadece anne sütü alması gereken dönemdir. Bu dönemde anne memesinden kaynaklı bir aksaklık, bebeğin meme yaklaşımını değiştirebilir, mama mecburiyeti doğabilir hatta bebek emmeyi tamamen bırakabilir. Bu sebeple emzirmenin ilk gününden itibaren özen gösterilmeli ve gerekli olan her unsur yerine getirilmelidir. 

Emzirme sürecinde en önemli mesele doğru meme tutmadır. Bebek doğduğu andan itibaren memeye doğru tutturulduğunda, emme alışkanlığı da buna göre şekillenecektir. Bu şekilde hem süt doğru bir şekilde sirkülasyon yaptığından mastit olmayacak, hem meme ucu yaraları meydana gelmeyecek, hem bebeğin karnı tam doyacak, hem de meme bakımı konforlu olacaktır. 

Doğru Emzirme Nasıl Olur?

Bebek tam acıktığında, ayına göre belli periyotlarda emzirilmelidir. 

Memenin koyu renkli kısmının tamamı bebeğin ağzına verilmeli, asla sadece ucu verilmemelidir. 

Emzirme başlamadan önce meme sadece suyla ıslatılmış bez yardımıyla silinmeli, böylece terleme, kıyafet iplikleri ve yapışan tozlardan arındırılmalı, bebeğin ağzına temiz verilmelidir. 

Emzirme sonunda yara oluşumu engellenmesi ve nemli kalması için, emme sonrası gelen sütten memenin koyu renkli kısımlarına sürülmesi gerekir. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?