Ferritin Testi Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/04/04 11:10 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/12 11:17 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Ferritin bir proteindir. Ferritin testi ise kanda var olan ferritin miktarını ölçmeye yarayan bir tahlil yöntemidir.Ferritin testi insan vücudundaki demir depolarının dolu olup olmadığını anlamak amacıyla yapılır. Ferritin testi anemi özellikle de demir eksikliği anemesi düşünülen kişilerden istenen bir kan testidir.

Ferritin Testi Nedir?

Ferritin Testi Nedir?

Ferritin testi kanda var olan ferritin proteinini ölçmeye yarayan bir kan testidir. Biyokimya laboratuvarlarında çalışılır.Ferritin, demir içeren bir kan proteinidir. Damardan alınan kan örneğinden analiz yapılmaktadır .Ferritin proteininin kandaki miktarını ölçmeye dayanan bu test vücudun demir bağlama kapasitesi hakkında bilgi vermektedir. Ferritin testi insan vüdudundaki demir depoları hakkında bilgi vermektedir.

Doktorlar Ferritin Testini Neden İster?

Doktorlar, özellikle halsizlik ve yorgunluk şikayeti ile gelen ve anemi düşünülen hastalardan ferritin  testi ister.Ayrıca demir eksikliği anemisi, hemakromatozis hastalığı, karaciğer hastalıkları ve yetişkinlerde görülenStill's hastalığı şüphesi de testin istenme nedenleri arasındadır.

Ferritin Testi Normal Değerleri Nedir?

Ferritin normal değeri yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösterir.Testi çalışan laboratuvar, test sırasında kullanılan laboratuvar kiti ve cihaza göre de bazı küçük farklılıklar olabilir.Ancak ferritin normal değerleri:

Erkeklerde 24-336 ml/ng,
Kadınlarda 11-307 ml/ng olarak kabul edilmektedir.

Ferritin Testi Düşüklüğü Hangi Durumlarda Olur?

Kanda ferritin testi düşüklüğü, demir depolarının eksik olduğunu ve dolayısıyla da  demir eksikliğiniz olduğunu gösterir. Sonuç olarak kansızlık yani anemi hastası olabilirsiniz.
Sonuç olarak ferritin değerinin düşük çıkması demir eksikliği ve  kansızlık gibi bazı hastalıkların habercisi olabilir. O nedenle böyle bir durumda ilgili doktora başvurularak gerekli tedavilere başlanmalıdır. Zamanında başlanmayan tedaviler kanda zaten az olan veya olmayan demir depolarının tamamen tükenmesine sebep olup kişide bulunan anemiyi de çok daha olumsuz etkileyecektir.

Ferritin Testi Yüksekliği Hangi Durumlarda Olur?

Ferritin testi normal seviyelerden daha yüksek olduğunda insan vücudunda gereğinden fazla ve aşırı demir depolamasına sebebiyet veren bir durum olduğunu işaret eder. Ayrıca ferritin yüksekliği olan kişide, karaciğer hastalığı, romatoid artrit, hipertiroidi ile karakterize tiroid bezi hastalıkları ve çeşitli iltihabi (inflamatuar) durumlar bulunabilir.
Bir takım kanser çeşitleri de kanda ferritin değerinin yüksek olmasına yol açabilir.
Covid 19 pandemisin yoğun olduğu dönemlerde de kanda ferritin değerinin yüksekliği Covid 19 tanı kriterleri arasında yer almaktaydı.

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?