Gebelikte Kilo Kontrolü Nasıl Sağlanmalı?

Yayın Tarihi : 2018/04/25 11:35 • Güncelleme Tarihi : 2018/04/25 11:35 •
Gebelik vücudun tüm yapısının değiştiği bir dönemdir
Gebelikte Kilo Kontrolü Nasıl Sağlanmalı?

Gebelik vücudun tüm yapısının değiştiği bir dönemdir. Özellikle ilk gebelikte vücut, daha önce hiç yaşamadığı durumları ilk defa yaşamaya başlar. Haliyle bir adaptasyon süreci ve çeşitli sıkıntılar sizi bekliyor demektir. 

Anne adayı bu yola çıkarken hep bebeğini kucağına aldığı güzel günün hayaliyle işe başlar. Bu kadar büyük bir coşkuyla başlayan ilk evre, gebe kaldıktan sonra anne adayının fikrini biraz değiştirebilir. Nitekim karşılaşılan zorluklar bazı anne adaylarını ciddi bir psikolojik bozukluğa itebilir. Bu durumun sorumluluğu hormonlara aittir. Birden bire artan ve değişen hormon miktarları bulantıya, halsizliğe, iştahsızlığa ve keyifsizliğe davetiye çıkarıyor. O süre zarfında ümitsizliğe kapılan ve bütün hamileliğini öyle geçirecekmiş gibi algılayan anne adayı zaman zaman pişmanlık dahi yaşayabiliyor.

Ancak bu durum çoğu zaman 12. Haftaya kadar sürüyor ve bu dönemden sonra anne adayı artık hamileliğinin tadını çıkardıkça zor günlerini unutuyor. Hayata yeniden tutunuyor ve bebeği için en doğru şekilde yaşamaya çalışıyor. Vücut olarak da büyümeye başlayan anne adayı, artık daha dikkatli yaşamaya özen gösteriyor. Peki hamilelik dönemince anne adayı en büyük problemi olan kilo kontrolünü nasıl sağlamalıdır?

Gebelikte önemli olan anne ve bebeğin sağlıklı olmasıdır. Çok kilo demek çok sağlık demek değildir asla. Aksine, ne kadar az kilo alınırsa, özellikle gebeliğin son haftaları o kadar konforlu ve doğum o kadar kolay olur. Bu sebeple anne beslenmesine son derece dikkat etmelidir. İki kişilik yemek yemek en sık yapılan hatalardır. Zaten anne kanı ile beslenen bebek, fazladan besine ihtiyaç duymaz. Zaten anne vücudunun verdiği sinyaller, bebeği de doyuracak niteliktedir. Özetle; yemek yerken anne adayının bir kepçe bile değil, bir kaşık fazladan içeceği çorba dahi bebek için yeterli besini sağlar. Anne adayının iştahının açılması olası bir durumdur. Bu durumlarda; az az ve sık sık yemek tercih edilmeli, ayrıca ara öğünlerde, haşlanmış yumurta, yoğurt, ayva gibi tok tutan meyveler, bebeğe yararlı olacak ceviz, badem gibi kuru yemişler tüketmek hem bebeğin, hem annenin ihtiyacını karşılayacaktır. 

Spor olarak da ağır sporlardan kaçınmalı yürüyüş gibi basit ancak etkili sporlar yapmalıdır. Bir uzman kontrolünde plates yapmak da anne adayı için iyi bir seçenektir. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?