Grip Aşısı Ne Zaman Yapılmalı?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2018/12/21 13:00 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Aşı; vücuda ölü mikrop enjekte edilmesidir. Bağışıklık sistemini desteklemek amacıyla geliştirilmiş bir uygulamadır.Grip aşısı da kimi zaman ölümcül komplikasyonları olan gribe karşı önemli oranda kouyuculuk sağlamaktadır.
Grip Aşısı Ne Zaman Yapılmalı?

Grip Aşısı Nedir?

Aşı; vücuda ölü mikrop enjekte edilmesidir. Bu sayede vücut bu mikrobu tanır ve bu mikrop vücuda girmeye çalıştığında, bağışıklık sistemi kişiyi korur.  Grip aşısı inaktif ( ölü) aşıdır. Grip aşısı canli virüs içermemektedir.Her yıl yinelenmesi gereken ve tek doz olarak tatbik edilen bir aşıdır.

Grip hastalığına sebep olan influenza virüsü her yıl kimlik değiştirir.Bu nedenle WHO (Dünya Sağlık Örgütü) her yıl o yıl salgına sebeo olabilecek 
virüs antijenlerini belirleyerek aşıları üreten firmalara bildirir.Aşılar da her yı Dünya Sağlık Örgütünün önerilerine göre farklı potansiyel hastalık etkeni virüs antijenlerine göre üretilir.

Grip Aşısı Kimlere Yapılmalıdır?

Grip aşısı gripten korunmak isteyen herkese yapılabilir.Ancak özellik  arzeden gruplara yapılması önerilmektedir.

  • Kronik Hastalar (Diyabet, KOAH gibi)
  • 65 yaş üstü kişiler.
  • Sağlık çalışanları
  • Kalp Hastaları
  • Sık seyahat edenler gibi.

Grip aşısı kimlere yapılamlı

Grip Aşısının Koruyuculuğu Nasıldır?

Grip aşısının koruyuculuğu ortalama 6 ie 8 aydır.Bu süre sonra aşı koruyuculuğunu kaybeder.Burada vurgulamak istediğimiz önemli hususlardan biri de grip aşısının sadece gribe etken olan İnflıenza virüslerine karşı koruyucu olduğudur. Grip aşısıi gribe göre çok daha hafif belirtilerle seyreden nezle ve soğuk algınlığına karşı koruyucu olmayabilir.Grip aşısı olan biri bir dokunulmazlık zırhına sahip olup da tüm üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyuculuk kazanmayacaktır.Aşının en önemli etkisi kimi zaman ölümcül komplikasyonlara yol açabilen gribe karşı koruyuculuğunun olmasıdır.

Grip Aşısı Ne Zaman Yapılamlıdır?

Grip aşısının en az 6 ay koruyuculuğu vardır. Bu süre 8 aya kadar uzayabilir.Bu nedenle ne zaman yapılacağı çok önemlidir. Mevsimlerin hızla kaymasından dolayı, önceden bu aşıların sonbahar aylarının başında yani Eylül ayının ortalarında ve Ekim ayında yapılması uygun görülürken günümüzde Kasım ayı hatta Aralık ayı sonuna kadar yapılması kabul görmektedir.

Grip Aşısı ne zaman yapılmalı

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
p*********** :

11 aylık bebeğim var grip aşısı olabilir mi ?


Cevap:

Genel olaiak 3 yaş ve altı çocuklara grip aşısı pek önerilmez.Ancak çocuğunuzu takip eden doktor, risk durumlarına göre çocuğunuzun aşı olmasını önerirse aşı olması gündeme gelebilir.

?