Hamilelik Çatlakları Nasıl Oluşur? Nasıl Önlenir?

Yayın Tarihi : 2018/06/18 11:22 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/18 11:22 •
Hamilelik çatlakları; vücudunhızlı büyüyüp, derinin buna uyum sağlayamaması neticesinde, meydana gelençiziklerdir
Hamilelik Çatlakları Nasıl Oluşur? Nasıl Önlenir?

Hamilelik çatlakları; vücudunhızlı büyüyüp, derinin buna uyum sağlayamaması neticesinde, meydana gelençiziklerdir. Bu çizikler kırmızı olarak başlayıp zamanla morarma şeklinde görülür.Aslında adı hamilelik çatlak olsa da, hamile olmayanlarda da hatta erkeklerdede hızlı kilo alımlarında görülen bir durumdur. Ancak %90 oranında hamilelerdegörülmesi sebebiyle halk arasında hamilelik çatlağı olarak bilinir. Özellikle hamileliğin6. Ayından sonra görülür. Sadece karın bölgesinde değil, göğüslerde de belirginşekilde ortaya çıkar. Özellikle doğum sonrasında geçmediği durumlardakadınlarda görüntü bozukluğu ve öz güven düşüklüğüne sebep olabilir.

Çatlakların başlıca sebebihızlı büyüme olsa da, altında yatan sebep vücudun nemsiz olması ve yeterincesuya sahip olmamasıdır. Gebelikte çok su içmek bebekte olduğu gibi, annesağlığı için de büyük öneme sahiptir. Anne yeteri kadar su içtiğinde vücutgerilimi daha normal algılayacak ve o bölgeyi nemlendirerek çatlaklarıengelleyecektir.

şayet çok su içmenize rağmençatlaklar oluşuyorsa bir dermatoloğa muayene olmalısınız. Doktorunuz uygun gördüğükremlerle o bölgenin nemlenmesini artıracak ve çatlakları engelleyecektir. Bu kremlerinözellikleri; hyaluronik ve kollagen içerikli olmasıdır. Bu maddeler deriningerilme tolerasyonunu artırır ve en azından oluşan çatlakların kolayiyileşmesini sağlar. Ayrıca hemen etki etmezler. Düzenli kullanılmasıgereklidir. Bebeğe hiçbir zararı yoktur kolaylıkla uygulanabilirler.

Çatlaklarda genetik unsur dason derece önemlidir. Şayet annede doğum çatlakları fazlaysa, kızında da aynıçatlakları görmek mümkündür. Derinin genetik yapısından kaynaklı bir durumdurve bu durumda başvurulan her yönteme rağmen çatlaklar oluşabilir. Yine dealınan önlemler sayesinde miktarı büyük ölçüde azaltılabilir.

Hamilelik çatlakları çoğuzaman doğumdan bir süre sonra geçme eğilimindedir. Ancak bu tamamen derininkendini yenileme özelliğine bağlıdır. Geçmeyen deri çatlakları ise rengikoyulaşarak kendilerini muhafaza ederler.

Hamilelik çatlaklarındankorunmak için, hamileliğin orta dönemlerinde, henüz büyük deri gerilmelerinin oluşmaya başlamasını beklemeden bol su içilmeli, destekleyici kremlerkullanılmalı ve masajlar yapılmalıdır. Bu yöntemlerle çatlaklar tamamenengellenemese de en azından sayısı daha az olur ve daha kolay iyileşirler.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?