Hipertiroidi Nedir? Hipertiroidi Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/07/19 00:34 • Güncelleme Tarihi : 2024/04/03 12:20 •

Hipertiroidi, bir tiroid bezi hastalığıdır. Tiroid bezi; tiroid hormonunu salgılayan, iyot varlığında çalışabilen hormonal bezlerdir.

Hipertiroidi Nedir? Hipertiroidi Belirtileri Nelerdir?

Hipertiroidi, bir tiroid bezi hastalığıdır. Tiroid bezi; tiroid hormonunu salgılayan, iyot varlığında çalışabilen hormonal bezlerdir. Tiroid bezinin görevi ise; vücut metabolizmasını kontrol etmektir. Ayrıca sadece metabolizma kontrolünü yapmakla kalmaz, üreme fonksiyonlarını dahi kontrol eder. Çünkü, dolaylı yoldan hormonların bir çoğu, metabolizma işleyişinden etkilenir ve vücuda tepkilerini buna göre verir. Özellikle son zamanlarda diyet bilgilerinin yayılmasıyla metabolizma durumunun takibi sıklıkla söz konusu olmaktadır. Artık insanlar zayıflamak için metabolizma hızlarını artırmanın gerekliliğinin farkına varmışlardır. Bu sebeple diyetisyenlerin de, hastalarında öncelikle baktıkları bir değerdir tiroid değerleri.

Kişinin tiroidlerinin çalışma durumu hormon testlerinde iki öncülle belli olur. Biri T3, diğeri T4 değerleridir. Tiroid bezinden gereğinden çok T3 ve T4 hormonlarının salgılanması sonucunda hipertiroidi denilen tiroid bezi hastalığı meydana gelir. Tiroidler eğer normal seyrinde çalışmıyorsa; kişide hipertiroidi yani tiroid bezlerinin çok çalışması, yada hipotiroidi yani tiroid bezleinin az çalışması söz konusu olur.

Hipertiroidi Nasıl Bir Hastalıktır?

Hipertiroidi durumunda, metabolizma hızlanır, kalp hızı artarak çarpıntı ortaya çıkar. Ayrıca bağırsak hareketleri artar ve ishal gelişebilir. Hipertiroidi olan kişilerde düşük kilolar görülür. Ancak hep söylediğimiz gibi, zayıf olmak her zaman sağlıklı olmak anlamına gelmemektedir. Metabolizma hızının artmış olması sebebiyle; kişi yediği besinleri tam sindiremiyorsa, emilimini gerçekleştiremiyorsa, tükettiği hiç bir besinden fayda alamıyor demektir ve sağlıksız bir zayıflama ortaya çıkar. Tiroid bezi hastalıklarından, hipertiroidi veya hipotiroidi tanı ve tedavisi için endokrinoloji doktorlarına başvurulmalıdır. Bu konunun uzmanı endokrinoloji alanında geniş bilgiye sahip olan doktorlarımızdır. Uygun tahliller yapılıp, fiziksel muayene de yapıldıktan sonra, artık tanı konur ve bu sonuçlara göre kişinin hayatının ne kadar konforlu devam edeceği hususunda öneriler verilir. Bu önerilere, sporsal faaliyetler, beslenme alışkanlıkları ve kullanılan ilaçlar da dahildir.

Hipotiroidi Nasıl Bir Hastalıktır?

Hipotiroidi; hipertiroidinin tersidir aslında. Burada da metabolizmanın yavaşlaması ve kilo alımı söz konusudur. Bunun dışında; halsizlik, sürekli yorgunluk, üşüme, cilt kuruluğu, kabızlık, depresyona eğilim gibi bir çok durum da peşi sıra gelir. Bu sebeple tiroid bezinin çok çalışması da az çalışması da bir problemdir ve en sağlıklı vücut, belli standartları sağlayan vücuttur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
a******** :

Ben papiler karsinom hastasyim total trikdmiden sonra I131 tedavisialdim 6.ay kontrllernde I123 tarama yapildimdan 24 aat once ilac vrdiler amaben tramadan3saat oncekustum ayrica b1 b6 b12 diklofenac sodium pregabilin ilacikullandim 10 gun I123 sonucu etkilermi tgb testinde builaclarin etkisivarmi


Cevap:

Hayır, sorun olmaz..

s******** :

tıroıd gland ınferıorda restrosternal alama uzanım gosteren yaklasık 29 15 ı mm boyuutlarnda ıcerısınde ınternal ekojenıteler bulunduran hıpoekoık olusum ızlenmektedır 25 yasında bayan hasta lenf bezlerınden bıyopsı olacak cekılen usg boyle rapor cıktı ne demek ve ne yapılması gerekır


Cevap:

Tiroid bezinde saptanan kitle mevcut olduğu belirtilmiş, ancak ayırıcı tanı için biopsi gerekmektedir..

m************ :

merhaba, benim troidim yavaş çalışıyoru 3 yıldır euthyrox 50 mg kullanıyorum geçen ay yaptırdığım tahlil ve ultrason sonucum normaldi.Dün Tsh baktırdım sonuç 0.65 ilaca devam etmelimiyim?Yada bu durum normal mi?Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum...


Cevap:

TSH değeriniz alt sınıra yakın, önceki değerleriniz ve bulgularınız elimizdeyok.Size önerimiz endokrinoloji bölümünde kontrollerinizi sürdürün ve verilen tedaviye uyunuz.

?