Hormonlu Spiral Adeti Etkiler mi?

Yayın Tarihi : 2018/07/27 19:20 • Güncelleme Tarihi : 2020/09/28 08:23 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Progesteron hormonu sayesinde rahim duvarı kalınlaşma miktarı azalır ve bu sebeple adet kanaması, hormonlu spiral kullanan kişilerde az olur. 
Hormonlu Spiral Adeti Etkiler mi?

 

Spiral; pek çok kadının tercih ettiği korunma yöntemidir. Bu yöntemde; rahime takılan ufak alet; spermin yumurtalıklara iletilmesini engeller ve gebelik oluşmaz. Spiralin çeşitlerinden biri de; hormonlu spiraldir. Hormonlu spiral, içinde progesteron hormonu bulundurduğu için bu ismi alır. Progesteronun suni olarak bu aletle salınması, vücutta bu hormonun salınımını engeller ve gebeliği önlemeye yardımcı olur. 

Hormonlu Spiral Neden Tercih Edilir?

Progesteron hormonu sayesinde rahim duvarı kalınlaşma miktarı azalır ve bu sebeple adet kanaması, hormonlu spiral kullanan kişilerde az olur. Yani akması gereken kan içerde kalmaz, akması gereken miktar direkt olarak azaltılır.

Hormonlu spiral, özellikle adet kanaması çok olan bayanlara önerilir. Bu spiralin özelliği; adet kanamasını azaltır. Öyle ki; adet dönemi, günlük pedlerle dahi geçiştirilebilir. Olumsuz yanı ise; lekelenme tarzı kanamaların günü uzun süre devam edebilir.

Ayrıca adet dönemlerinde çok kanaması olan kadınlarda demir eksikliği anemisi çok fazla görülür. Hormonlu spiral sayesinde bu kanamaların miktarı azalır ve buna bağlı olarak meydana gelen demir eksikliği de engellenmiş olur. 

Hormonlu Spiralin Yan Etkileri Var mıdır?

Hormonlu spirallerin uygulaması tıpkı bakır spiralde olduğu gibidir. Son derece kolay ve kısa bir işlemdir. Çok hafif bir ağrı, hafif bir kanama olması son derece normaldir. Birkaç dakika süren bir işlemdir. 

Progesteron alerjisi çok yaygın bir rahatsızlık değildir ancak böyle bir durum söz konusuysa hormonlu spiral önerilemez.

Hormonlu spiral takıldıktan sonra yan etki göstermesi beklenen bir durum değildir. Ancak aparatın birkaç ay içinde tekrar kontrol edilmesi ve kayma olup olmaması takip edilmelidir. Bundan sonra hastayı etkileyecek bir durum söz konusu değildir. Hormonlu spiral 5 yıl boyunca güvenle koruma sağlar. 

Hormonlu Spiral Kanamayı Tamamen Durdurabilir mi?

Hormonlu spiral adet kanamalarını azaltması sebebiyle tercih edilen bir yöntemdir. Bu sebeple adet kanamasını azaltması beklenen bir sonuçtur ancak bazı kişilerde adet kanamasının tamamen kesildiğini görürüz. Bu durum menopoz anlamına gelmez. Hormonlu spiral takılı olduğu sürece adet kanaması görülmez ancak çıkarılmasından itibaren normal adet döngüsü devam eder. Asla menopozda olduğu gibi sıcak basması, kilo artışı gibi durumlar söz konusu değildir. Bu sadece spiralin içeriğindeki hormonun geçici bir etkisidir. 


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?