İdrar Kaçırma (İnkontinans)

Yayın Tarihi : 2016/09/28 22:26 • Güncelleme Tarihi : 2016/09/28 22:26 •
Normal bir mesane idrar depolama ve istenildiği zamanda boşaltma işlevine sahiptir
İdrar Kaçırma (İnkontinans)

Normal bir mesane idrar depolama ve istenildiği zamanda boşaltma işlevine sahiptir.Bu işlevde bir aksaklık durumunda istemsiz idrar kaçırma ortaya çıkmaktadır.

Bu durum sosyal ve psikolojik açıdan kişiyi sıkıntıya sokan,yaşam kalitesini düşüren bir sorundur.Ayrıca bunun altında yatan hayati olabilecek problemi saptamak sosyal etkisinden daha da önemlidir.
Bebeklerde ve küçük çocuklarda beyin ve sinir sisteminin idrar torbası üzerindeki etkisi daha gelişmediği için idrar kaçırma görülebilmektedir.
Yaşlılarda da sinir sistemi etkisi,kaslarda gevşeme,prostat gibi durumlarda idrar kaçırmaya sebep olabilmektedir.
Kadınlarda mesane çıkışını kontrol eden kasların zayıf olmasından dolayı erkeklere göre daha fazla idrar kaçırma problemi görülmektedir.Bunun dışında kadınlarda sık gebelikler sonucu mesane kaslarında gevşeme ve idrar kaçırma ortaya çıkabilmektedir.
Diğer bir risk faktörü de aşırı şişmanlıktır. Karın bölgesindeki yağlar idrar torbasına baskı yaptığı için idrar kaçırma problemine sebep olabilmektedir.
İdrar kaçırmaya neden olan bozukluklar uzun vadede böbrek yetmezliğine bile yol açabileceği için bu problemin altında yatan sorunun belirlenmesi ve tedavisi önemlidir.

İdrar kaçırma problemleri ürologlar tarafından değerlendirilmesi gereken önemli bir sorundur.Muayene dışında idrar ve kan tetkikleri,ultrasonografi,idrar sisteminin görüntülenmesi gibi ek tetkiklerle desteklenmektedir

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?