İdrar Kültürü Nedir? İdrar Kültürü Neden Yapılır?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/08 10:02 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

İdrar kültürü testi, kolay yapılabilen, maaliyeti az ve yararlı bir testtir. İdrar kültürü testi ile idrar yolu enfeksiyonu bulunup bulunmadığı ve enfeksiyon var ise de hangi mikroorganizmanın buna yol açtığı anlaşılmaktadır. Bu yazımızda idrar yollarına dair enfeksiyonların ortaya çıkarılmasında en güvenilir ve kolay yöntem olan idrar kültürü testi hakkında merak ettiğiniz bilgileri bulabilirsiniz.

İdrar Kültürü Nedir? İdrar Kültürü Neden Yapılır?

İdrar Kültürü Nedir?

İdrar kültürü testi, Mikrobiyoloji laboratuvarlarında yapılabilen ve üriner siste enfeksiyonlarının ( sistit, idrar yolları iltihabı gibi) tanısında kullanılan son derece güvenilir ve duyarlı bir testtir.
Özel bir makine gerektirmeyen ve kolaylıkla uygulanan bu değerli testi üriner sistem enfeksiyonu tanısında son derece kıymetli ve tanı koydurucudur. İdrar kültürü testi hastada idrar yollarında enfeksiyon bulunup bulunmadığı konusunda testi isteyen doktora bilgi vermektedir. Bu tahlilde hasta laboratuvara tahlil örneğini vermeden önce steril bir kaba idrarını yapmalıdır. Steril idrar kapları plastik olup genel olarak kırmızı kapaklıdır.Steril olmayan idrar kaplarından gelen numuneler ise laboratuvarlarca yanlış sonuç verebileceğinden işleme alınmamalıdır. 
Alınan idrar örneği steril özeler aracılığı ile insan kanlı ve EMB besiyerlerine usulüne uygun olarak ekilir. 
18 ile 24 saat arasında bir süre içinde 37 derece santigrat bir etüvde inkübasyona bırakılır.
Bu süre sonrasında Mikrobiyoloji uzmanı besiyerlerinde üreme olup olmadığını titizlikle inceler. Normalde bir enfeksiyon yok ise idrar kültüründe üreme olmaz. Ancak bir enfeksiyon varlığında bu besiyerlerinde üreme görülür.
Doktor bunun sonrasında enfeksiyon etkeni hakkında gerek görür ise ilave tahliller yapıp üreyen mikroorganizmayı da antibiyogram testi için özel besiyerine (Müller Hinton) eker . Yine 18 ile 24 saatlik bir kuluçka döneminin ardından üreyen mikroorganizmaya hangi antibiyotiğin tedavide kullanılacağı saptanır. Bu şekild ehem üreyen mikroorganizma hem de mikroorganizmayı öldüren antibiyotik belirlenir. Bu değerli bilgi üriner sistem enfeksiyonlarının tanısında doktora son derece önemli bilgiler vermektedir.

İdrar Kültürü Sonuçları Nasıl Yorumlanır?

Uygun zamanda istenen ve ideal laboratuvar koşullarında yapılan idrar kültürü uzman doktorca yorumlandığında hastanın gereksiz yere antibiyotik tedavisi almasının önüne geçilebilir veya enfeksiyon varlığına göre hangi antibiyotik ile tedavi edileceği konusunda bilgi sahibi olunur.

İdrar kültürü testi ile, idrar yollarında enfeksiyon şüphesi olan kişilerin idrarlarında mikroorganizma olup olmadığına bakılır.
Mikrobiyolojik bir test olan idrar kültürü sonucuna göre, üreme olmayan sonuçlar normal olarak kabul edilir.Bu kişilerin enfeksiyon şüphesi nedeniyle antibiyotik tedavisi almalarına gerek bulunmamaktadır.Bu sonuçlar üreme olmadı şeklinde rapor edilir.

Mikroorganizma üreyen idrar kültürlerinde ise, kişinin idrarında enfeksiyon bulgusu olduğu anlaşılır. Bu durumda hastanın kültür üremesinde bakteri varsa antibiyotik ile tedavi edilmelidir.Tedavide uygun antibiyotiği seçmek için bu sefer ilave tahlillere gerek olur.

Bazı durumlarda (idrar kültür örneğinin yetersiz olması, bulaş olması gibi) idrar kültürü için yeniden numune gerekebilir. Eldeki verilerle hastanın idrar kültürü sonucu yprumlanamaz. Bu durumlarda da tahlil sonucuna '' İdrar kültürü testinde kontaminasyon görüldü, yeni numune ile tekrar değerlendirilmesi uygundur'' şeklinde rapor hazırlanıp hastadan yeni idrar örneği istenir.

İdrar Kültürü Alma Nedir?

Üreyen enfeksiyon etkenine göre antibiyogram denilen bir test daha yapılır. Antibiyogram testi sonra, idrarında mikrop bulunan kişilerin yani idrar yolu enfeksiyonu olanların, üreyen mikroorganizmaya göre hangi antibiyotiği kullanması gerektiği anlaşılır.

İdrar tahlilinde, lökosit,eritrosit ve bakteri ayrı ayrı veya birlikte görüldüğünde idrar kültürü yapılması tedavide büyük faydalar sağlamaktadır.
İdrar kültüründe bazı durumlarda kişide mantar enfeksiyonu bulgularına rastlanılır.Bu durumda ise antibiyogram testine gerek bulunmamaktadır.
Bunun sebebi de mantar enfeksiyonlarının tedavisinde antibiyotik kullanımına gerek bulunmamasıdır.

Hastada mantar enfeksiyonu bulguları varsa doktor tedavide mantarları yok edecek antifungal tedaviye başlamalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
S************** :

Hocam glukoz:negatif , protein,buluribin,lokosit etera,keton,nitrite ve hemoglobin negatif , urubilinojen:normal, pH 7.5 ,dansite 1.015:lokosit eritrosit ve ca oksalat 1 böbrek 0 yassı epitel 3 çıktı üreme saptandı birde 1.000 cfu/ml 2 farklı gram (+)denildi yanmalar oluyor sürekli


Cevap:

İdrar yollarınızda bir enfeksiyon bulgusu gözüküyor sonucunuzda. Bu yönde doktorunuz bir tedavi başlayabilir.

m******* :

Merhaba Hocam, tahlillerimi yorumlar mısınız?nKasıklarımda bezelye gibi ağrılı bir şişkinlik var.nİdrar tetkiki (Tam otomatik idrar biyokimyası ve mikroskopisi)tttttnEritrositt NEGATİFnDansite t 1.010nPHt 7.5nGlukozt NEGATİFnAmorf Kristalit NegatifnBakteri NEGATİFnBilirübint NEGATİFnKetont NEGATİFnProteint t NEGATİFnNitrin NEGATİFnÜrobilinojentt NORMALnLökositt t NEGATİFnHyalen Silendir t 0tP/LPFnTriple Fosfat Kristali 0tP/HPFnÜrit Asit Kristalit 0tP/HPFnYassı Epitel t 0tP/HPFnEritrosit (RBC) t <1tP/HPFnLökosit (WBC)t <1tP/HPFnKalsiyum Okzalat Monohidrat 0tP/HPFnGörünümt BerraknRenkt Soluk SarınYassı olmayan epitelt 0tP/HPFnnKan TahlilinAnti HIV (Kemiluminesans veya benzeri)t0.12 NonreactivetnCRP, türbidimetrikt< 0.2tmg/dLnTam Kan (Hemogram) -- Hepsi normal değerler içerisinde


Cevap:

Tahlil sonuçlarınızda kayda değer bir anormallik yok.Öncelikle bir üroloji doktoruna başvurmanızı öneriiriz

c******* :

Renk;Sarı, Görünüm;Hafif Bulanık, Dansite;1010, pH; 6,5,Protein;Negatif,Glukoz;Negatif,Keton;Negatif,Bilirubin;Negatif
Urobilinojen;Normal,Nitrit;    Negatif,Lökosit;+++Pozitif,Eritrosit;Negatif
Lökosit;BOL
Küme Lökosit;    1-2
Epitel;5-6
İdrar Kültürü;Üreme olmadı.

 Mikroorganizma görülmedi.Bol PNL görüldü.


Cevap:

İdrar tahlilinde lökosit  diğer adıyla da WBC görülmesi  idrar yollarında bir enfeksiyon olabileceğini akla getiriyor.
Bu durumda idrar yolu enfeksiyonu bakımından bilgi vermesi amacıyla  idrar kültürü tahlili yol gösterici olacaktır.
İdrar kültürü pratik, kolay ve güvenilir bir tahlil türüdür.Ancak nedendir bilinmez  meslektaşlarımızın  çoğunluğu bu testi pek istemiyorlar hastalarından.

Sonuç olarak idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığının araştırılması için idrar kültürü testi yapılması bu durumda uygun olacaktır.
İdrar kültürü testine dair daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız...

F******* :

Dansite 10250 ,ph5.0,lökosit Negatif,nitirt negatif,Protein Negatif,Glukoz Negatif,Keton Negatif,ÜROBİLİNOJEN +- MORMAL,BİLİRUBİN - NEGATİF,ERİTROSİT ++50 RBC/UL, NADİR LÖKOSİT 4-5 ERİTROSİT GÖRÜLDÜ İDRARIMDA DA YANMA OLUYO SORUN NEDİR SİZCE


Cevap:

İdrarda rbc olması eritrosit yani kanama olduğunu gösterir, bu durumda ultrason, radyolojik bazı tahliller, idrar kültürü gibi ilave tanı yöntemlerine ihtiyaç olabilir.

c******** :

Idrarda eritrosit 0, ph:6.5, density:1006, lökosit 20-25 çıktı, bir hafta antibiyotikten sonra lökosit halen 20-25 çıktı, idrar yolunda sıkıntım yok, bu durum ne anlama gelir.


Cevap:

İdrar kültürü tahlili idrar yolu enfeksiyonu tanısında kullanılan en güvenilir tahlil yöntemidir.Ancak bu tahlil yapılmamış anlaşılan.İdrar kültürü sonucuna göre, bir enfeksiyon varlığı yönünden en doğru bilgi alınacaktır.

İdrar kültürü hakkında detaylı bilgi almak, bu konuda sorulmuş benzer soru ve cevapları okumak için tıklayınız

http://tahlil.com/idrar-kulturu-nedir-idrar-kulturu-neden-yapilir


m*********** :

Kültür testinde hamilelik belli olur mu


Cevap:

Hayır belli olmaz..

g********* :

merhaba, ben küçük tuvaletimi yaparken ve yaptıktan sonra yanma şikayeti ile doktora başvurdum. idrar tahlili yaptırdı. tahlil de hiç bir sorun çıkmadı. idrar kültürü yaptırdığımda idrar tahlilinin temiz olmasına rağmen bir sorun çıkabilir mi ? idrar kültürü yaptırmam gerekir mi ?


Cevap:

İdrar kültürnde her zaman üreme olmayabilir, ancak idrar tahliliniz normal ise kadın hastalıkları uzmanına başvurmanızda fayda vardır..

b******* :

sevgili doktorum sorum şu eğer kum döküyor olsaydım idrar yada kan testlerimde bu çıkar mıydı?


Cevap:

Tam idrar tahlilinde eritrosit yani rbc pozitif olurdu. Büyük olasılıkla idrar tahlilinizde çıkar kum döktüğünüz.

y***** :

idrar kültürü ve İdrar tetkiki arasındaki fark nedir? Ben idrar tetkiki yaptırdım temiz çıktı fakat doktor idrar kültürü istedi.Bu idrar kültüründe bir şeyler çıkar mı tetkik ten farklı olarak?


Cevap:

Yukarıdaki yazıyı dikkatle okursan idrar kültürünün ne işe yaradığını anlarsınız.Boş yere yazmadık o yazıyı oraya

b***** :

merhaba.. 10 aylık kızımın sol böbreklerinde rahatsız oldugundan 9 aydır antibiyotik tedavisi görüyor her ay idrar tahlil sonucunda normal çıkıyor.son yapılan tahlilde üreme olduğunu belirtiyor. üroloji doktoru antibiyotik (ampisina)mantar yaptığını belirtiyor.(ampisina) yerine ne kullanılabilir.
ph 6.0
dansite 1.024
renk Sari
görünüm hafif bulanik
eritrosit 3
lokosit 3
yassi epitel her ‎ sahada‎<1
üreme oldu 20.000 ml
yapılan tahlil sonucu mantardanmı kaynaklanıtor


Cevap:

Tahlil sonucu bir şey ifade etmiyor, eksik bilgi yazmış olabilirsiniz, kontrol edin, üreme varsa ne ürediği bile belli değil.

y***** :

idrar tahlilinde yassı epitel ile lökosit pozitif çıktı yassı epitelde ++ bu şekilde çık bunlar nedemek oluyo hamilelik ile bı alakası varmı acaba


Cevap:

İdrar tahlilinde lökosit olması enfeksiyon belirtisi olabilir

h**** :

benim 67 günlük erkek bebeğimde her sahada bol lökosit bazı sahalarda lökosit kümeleri ve 3-4 eritrosit görüldü diyor ve idrar kültürü yaptırdık fakat henüz sonuç belli değil. inşallah tedavi edilebilr tehlikeli olmayan bi hastalıktır..


Cevap:

İdrar kültürü detaylı bilgi verecektir.Enfeksiyon belirtisi olabilir görülen lökosit kümeleri

?