İdrar Tahlil Örneği Nasıl Alınır?

Yayın Tarihi : 2018/04/28 01:37 • Güncelleme Tarihi : 2022/09/02 12:09 •

İdrarda yanma veya kan görülmesi yada farklı şikayetlerle doktora giden hastalardan idrar tahlili için idrar örneği alınmaktadır. İdrar tahlili vermeden önce bilmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bu yazımızda bunları sizlere açıklamak istiyoruz.

İdrar Tahlil Örneği Nasıl Alınır?

İdrar Tahlili Neden İstenir?

İdrarda yanma veya kan görülmesi, rutin kontroller, böbrek rahatsızlıkları, gebelik tespiti gibi pek çok değerlendirme için idrar örneği alınmaktadır. Tabii bunlar genelde yetişkinlerde istenme sebepleridir. Derdini anlatamayan bebeklerde ise, idrar tahlili daha sık istenir. Bunun sebebi, olabilecek herhangi bir sıkıntıyı erkenden tespit etmektir. 

Tahlilin doğru olarak sonuçlanabilmesi için idrar örneğinin doğru olarak alınması oldukça önemlidir. İdrar örneği steril bir kaba az miktarda alınır. Sonrasında kabın ağzı kapatılarak derhal incelenecek laboratuvara teslim edilir. Sonrasında uzmanlarca idrar içerisinde sağlığa zararlı bir mikroorganizma veya kan hücresinin olup olmadığının araştırılmasıdır. 

Bebeklerde de, şeffaf ve steril naylon kaplar tercih edilir. Özellikle bezin içine bu aparatlar çok kolay yerleştirilir ve bebeğin cildini tahriş etmeyecek şekilde yapıştırılır. Bebekte idrar tahlilinde en çok dikkat edilecek husus, zamanında teslim edilmesidir. İdrar yapıldığından itibaren en geç yarım saat içinde laboratuvara teslim edilmelidir. Doğru teşhis için bu durum son derece önemlidir. 

İdrar Tahlilinde Neye Bakılır?

İdrar, canlıların boşaltım atığıdır. Yani vücutta kullanım alanı bitmiş, birikmiş zehiri atma yöntemidir. Bu sebeple vücut için kullanılabilir unsurların idrarda bulunmasını istemezken; vücutta fazla olan, kullanılmayacak veya işe yaramayacak maddelerin birikmesini engellemek adına bu materyallerin idrarda görünmesini isteriz. 

Kısaca; protein, glikoz, kan hücreleri gibi maddeleri idrarda görmek istemezken; üre, kreatinin gibi maddelerin idrarla atılması beklenir. 

İdrar Rengi Ne Söyler?

İdrar rengi, idrar değerlendirmesinde çok önemli bir unsurdur. 

Çok koyu sarı idrar; vücutta yeterince su olmadığını ve bu sebeple vücudun su kaybetmek istemediğini ifade eder. Yani vücut savunma olarak suyunu tutar ve zehir bakımından yüksek maddeleri az suyla çıkarır anlamı taşır. Bu kişilerin daha çok su tüketmesi önerilir. 

Açık sarı, istenen ve olması gereken idrar rengidir.

Beyaz renkli idrar, fazla ve kullanılmayan suyun atılımını ifade eder ki bu da idrar niteliği taşımaz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?