İLAÇ AR-GE Mİ ? O DA NE ?

Yayın Tarihi : 2016/05/24 07:01 • Güncelleme Tarihi : 2016/05/24 07:01 •
 Bu kullandığımız ilaçlar neredengeliyor? Her 5000 kimyasal maddeden biri ilaç olma şansını yakalarken, piyasadabunca ilaç varken ve piyasaya çıkan yeni ilaç sayısı giderek azalırken buna negerek var? Bu soruları arttırmak mümkün
İLAÇ AR-GE Mİ ? O DA NE ?

 

Bu kullandığımız ilaçlar neredengeliyor? Her 5000 kimyasal maddeden biri ilaç olma şansını yakalarken, piyasadabunca ilaç varken ve piyasaya çıkan yeni ilaç sayısı giderek azalırken buna negerek var?

Bu soruları arttırmak mümkün. Amaşunu unutmamak gerekiyor, piyasada mevut olan ve  kullandığımız ilaçlar da bu yolları aşarakbize ulaşıyor. Bu nedenle ilaç firmalarının araştırma – geliştirme (Ar-Ge)harcamaları giderek artıyor. Çok da uzak olmayan bir gelecekte Ar-Ge yatırımıyapmayan bir ilaç firmasının ayakta kalabilmesi pek mümkün olmayacak. İlaçsanayinin ürün geliştirme konusunda yapmış olduğu harcamaların %15-20’si Ar-Gekonusunda.

Ortalama yaşam süresinin giderekuzadığı ve özellikle ileri yaşlardaki hastaların ilaçların çoğunu kullandığıgözönüne alınırsa, ilaç ar-ge nin önemi daha da belirgin olarak karşımızaçıkıyor.

Neden ilaç ar-ge ye ihtiyacımızvar? İlaç ar-ge konusunda ne bilmemiz gerekiyor?  İlaç ar-ge yi diğer ar-gelerden ayıran enönemli özellik diğer alanlarda ürün geliştirildiğinde o ürünle ilgili ar-gefaaliyetleri biterken, ilaç ruhsatı sağlık bakanlığı tarafından onaylandıktansonra da ilaç ar-ge nin devam etmesidir. Çünkü ilacın yan etkileri(farmakovijilans) ve ilaç kullanımının ekonomik boyutu (farmakoekonomi)  da ilaç ar-ge nin ilgi alanları arasındadır.Bu nedenle ilaç ar-ge devlet tarafından teşvik edilmesi gereken bir konudur. 

Sonuç olarak İlaç ar-ge ilaçlarınhastalara daha uygun koşullarda ulaşmasına ve hastalar tarafından daha güvenlive dikkatli kullanılmasına katkıda bulunur. 

Prof. Dr. H. Zafer Güney

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi

Tıbbi Farmakoloji Anabilim DalıÖğretim Üyesi

RD Ar-Ge Danışmanlık Kurucu Ortak

[email protected]
[email protected]

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?