First slide
Second slide
Third slide

İmpetigo Nedir, Belirtileri ve Çeşitleri Nelerdir?

İmpetigo, streptokok ve stafilokok diye adlandırılan iki bakteri grubunun oluşturduğu bir cilt enfeksiyonudur. Oldukça bulaşıcı bir deri hastalığıdır. İmpetigo genellikle yazın ve sonbaharın başlangıcında görülür. Çocuklar ve gençlerde yetişkinlere göre daha çok görülür. İmpetigonun en sık görüldüğü bölgeler ise vücudun dışa açık olan yüz, eller ve boyun bölgeleridir.

İmpetigo’nun oluşmasını tetikleyen faktörlerden bazıları: hijyen ve temizliğe dikkat etmemek, yetersiz ve sağlıksız beslenme, beden sağlığının iyi olmamasıdır. İmpetigo daha sık tropikal iklim koşullarının hakim olduğu bölgelerde görülür.

İmpetigo oldukça bulaşıcı bir deri enfeksiyonudur. Vücutta bal rengi-sarı deri lezyonları, kabuklar ve döküntüler oluşturur. Bu oluşumlar kaşıntıya sebep olur, genellikle ağrı yapmaz. Kaşımakla veya yaralarla oynamayla kişinin cildinde çoğalır, başka kişilere de temas yoluyla bulaşır. İmpetigo olan bireye temas etmemeye özen göstermek gerekir. Mümkünse hasta bireyin kullandığı havlunun, tarağın, kişisel bakım ürünlerinin kişiye özel olması gerekir. Bu yolla bulaş önlenebilir.

İmpetigonun belirtileri ve çeşitleri nelerdir?

İmpetigo bülloz ve bülloz olmayan olarak ikiye ayrılır:

Bülloz olmayan İmpetigo küçük ve kırmızı lezyonlarla oluşmaya başlar. Yarım ay şeklinde halkalar oluşturarak ciltte yayılır. Çoğu kişide bu tür İmpetigo’ya rastlanır. Bal rengi-sarı kabuklu döküntülü lezyonlar oluşur. Kaşıntılı olan bu lezyonların kaşınmasıyla hem bulaşır, hem kanar hem de yaralar derinleşebilir. Lezyonların çapı genellikle 2 cmden büyük değildir. Yüzde en fazla burun ve ağız çevresinde görülür.

Bülloz İmpetigo türüne en sık stafilokok bakterileri neden olur. Bu tür İmpetigo’da ince, bal sarısı renkte kabuklu kabarcıklar oluşur. Bu kabarcıklar patladıktan sonra bül adı verilen yüzeysel, gevşek ve büyük artıklar oluşur. Bu tür İmpetigo’nun bulaşıcılığı çok fazladır. Halk arasında “gece yanığı” olarak da isimlendirilir. Yaş grubu olarak da en çok çocuklarda görülür.

İmpetigo nasıl tedavi edilir?

İmpetigo çok ciddi ve korkulacak bir enfeksiyon türü değildir. Çünkü tedavisi vardır ve kişi uygun tedaviyle oldukça kolay iyileşebilir. İmpetigo çeşitli antibiyotikler veya antibiyotik kremler uygulanarak tedavi edilir. Tedaviye doktorun önerdiği şekilde devam etmek, tüm eşyaların kişiye özel kullanılması, yaraları asla kaşıyıp dokunmamak ve sağlıklı beslenmek iyileşme sürecini hızlandıran faktörlerdir.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.

H
İLGİLİ İÇERİK

Gastrit Neden Görülür, Hastalar Nelere Dikkat Etmelidir?

Mide zarının iltihaplanması olarak tanımlanan gastrit, Helicobacteri isimli bakterinin mide mukozasını (duvarını) tahrip edip enfeksiyon oluşturmasıdır. Bu bakteri midenin belirli düzeyde olan asitlik düzeyini bozarak gastriti tetikler. Özellikle yetişkinlerde çok sık rastlanan bir hastalıktır.
Gastrit çoğu zaman kendini belli etmez.
Tedavisi mümkündür ve düzenli alınan ilaçlarla etkisi azaltılabilir ya da tedavi edilebilir.

Gastriti tetikleyen nedenler yaş, beslenme alışkanlığı, strese maruz kalma, mevcut hastalıklar gibi faktörlerden dolayı kişiden kişiye değişir. Ortak nedenler ise,

-Düzensiz beslenme alışkanlığı

-Sigara,  alkol kullanımı

-Steroid olamayan ilaçların reçetesiz ve dengesiz kullanılması ( aspirin, ibuprofen)

-Travmatik yaralanmalar, ağır yanıklar

-Virüs, bakteri, h.pylori

-Yaş (mide mukozasındaki koruma tabakası, enfeksiyona karşı dirençlilik ve bağışıklılık yaşla beraber azalır)

-Stres (asit salgılanmasını arttırır)

Bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanan gastriti bulunan birçok hastada herhangi bir belirti yaşamamakla birlikte diğer hastalarda aşağıda belirtilen faktörler, gastrit başlangıcı ya da ilerleyişinin habercisidir.

-Karın üst bölgede  (mide) ağrı, yanma

-Mide bulantısı ve kusma

-Kanlı kusma

-Yemeklerden sonra doygunluk, şişkinlik hissi

-Siyah renkte dışkı

-Hazımsızlık

-İştah kaybı

-İlerlemekte olan gastritte ( eroziv gastrit) kanama ve ya mide ülseri

Gastritten korunmak için düzenli ve yeterli beslenme alışkanlığına sahip olmak çok önemlidir.
Bol yağlı, tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden, asitli içeceklerden uzak durmak gerekir. Çevre ve bireysel beden temizliğine dikkat etmek, sigara alkol kullanımdan uzak durmak ve dumanlı ortamlarda bulunmamak gerekir.
Düzenli olarak doktora gözükmek özellikle ailede gastrit hastalığına sahip birey varsa bu bireylerin daha dikkatli olması gerekmektedir.
Böbrek -karaciğer yetmezliği ve ya solunum güçlüğü gibi fonksiyonel hastalıklara sahip bireyler gastrit hastalığının ortaya çıkması açısından risk altındadır. Bu hastaların ilaçlarının kullanımını ve düzenli kontrollerini ihmal etmemesi gerekmektedir. Yaşam ve beslenme tarzı değişikliklerine önem vermelidirler.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


Varikosel Hastalığı Nedir?

Varikosel erkeklerde ergenlik döneminden sonra görülen en yaygın hastalıklardan biridir ve yetişkin erkeklerin 10%’ unda bu hastalık vardır.Erkeklerde  kısırlığın ana nedenidir.
Bu hastalık genelde ergenlik döneminde veya ergenlikten hemen sonra oluşur. Ancak, çok büyük veya küçük yaşlarda da olabilir. Bu hastalıkta testislerin toplar damarları genişler.
Varikosel iki tipe ayrılır.
Birincisinin oluşumunda hiçbir neden yoktur. Bazı teorilere göre bu tür varikoselin nedeni toplar damarların çok uzun olması ve baskı altında kalmasıdır ama yinede gerçek nedeni belli değildir.) Varikosel vak'alarının  %90’ının nedeni belli değildir. Genellikle  sol tarafta oluşur.
İkinci varikosel nedeni  ise çok az görülür ve karın damarlarında tıkanıklıktan dolayıdır ve en önemli nedeni habis karın tümörleridir. Bu grup varikoselin nedeninin teşhisi çok önemlidir.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


L
ÇOK OKUNANLAR
H
SPONSOR BAĞLANTILAR



Q
TAHLİL MERKEZLERİ
Öne çıkan tahil merkezleri için tıklayın.



B
KONU İLE İLGİLİ YORUMDA BULUN
Hey! Bu konu hakkında yorumda bulunmak veya Tahlil.com'a soru sormak için hemen üye ol veya giriş yap
W
YORUMLAR
1 hafta önce
G
arzu07

ağrıdan acile gittim 15 gün önce, idrar kan tahlili yapıldı,kan tahlilin MCHC [L] 31,43 ..RDW [H] 18,6 ,çıktı, idrar tahlilin de Eritrosit [E] 1+ çıktı,ilaç kullandım geçmedi,ürolojiye gittim,tekrar idrar tahlili istendi Eritrosit [E] 2+ ve Lökosit [E] +-, sonuçlar nedir acaba?

TahlilCom
Tedaviye rağman şikayetleriniz geçmedi ise idrar kültürü yaptırmanızı öneririz..
1 hafta önce
G
fenerbahce_tugce1907

Eşimle sürtünme yoluyla iliski yaşadık vajinamdan içeri biraz boşaldı hamile kalma olasiligim var mı?

Tahlil-com
Evet bu şekilde hamile kalabilirsiniz.
1 hafta önce
G
kevsergonulds

Hocam merhaba ben bir ilişki yaşadım fakat vajinanın içine boşalma olmadı sadece kalça kısmına boşaldı yani vajinaya geldi mı bilemem ve ilişki yaşanırken adettim .Daha sonra 25 gün geçti ve idrar testi yaptım negatif cıktı. Sonrasında da adet oldum ama normale göre azdı şimdide adetim bitmesine rağmen karnında ciddi bir şişlik var bu kanamanın adet değilde üstüne adet görme olmasından korkuyorum.

Tahlil.com
Regl iken ilişkiye girmek gebelik oluşumunu engeller diye kesin bir durum yok.Üstüne görme kanaması normal adet kanamasından çok daha farklı ve kısa süreli bir kanama olur. Üstüne görme kanaması olduğunu düşündürüyorsa gebelik testini tekrarlayarak daha net bir bilgi edebilir veya bir kadın doğum doktoruna muayene olabilirsiniz.
1 ay önce
G
karamurat_416

10 aylık bebeğimin test sonuçları

TSH: 1,60
SERBEST T4:14,69
SERBEST T3: 6,35

Tahlil.com

Tahlil.com da tahlil sonuçlarınızın uzmanlarımızca sağlıklı bir şekilde yorumlanması için tahlillerinizin sonuç raporunda belirtilen normal değerlerini de yazmalısınız.
Bu konuda sitemizde bir çok uyarıda bulunup okurlarımızı bilgilendik.
Aşağıda konuya dair uyarılarımızı gözden geçirmenizde yarar var.



1 ay önce
G
ades

prolaktin yüksekliği tedavisi görüyordum ilacı bırakınca tekrar yükselme olduğu için doktorum mr istedi. mr sonucunda hipofiz bez parankiminde sınırları net olarak belirlenemeyen 7 mm çapında İV GD sonrası serilerde belirgin kontrast tutulum göstermeyen görünüm mevcuttur denmekte.

Tahlil.com
Hipofiz bezinizde normal olmayan bir oluşum gözlenmiş.Doktorunuz konuya dair detaylı bilgi verecektir.
1 ay önce
G
meltem06_894

adet gunum15 gün gecikti kan testi yaptirdim beta 23 cikti ve adet oldum doktorun bi hafta sonra tekrar test yapacak acaba hamile olabilir miyim?

Tahlil.com

Halk arasında Kimyasal gebelik olarak bilinen durumu  geçiriyor olabilirsiniz.Aşağıda kimyasal gebelik ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kimyasal gebelik ( biyokimyasal gebelik) nedir?

1 ay önce
G
doganage

ALT 119
AST 99
CRP 79
bu değerler yüksek
EOS% 4,5
HGB 13,7
HCT 40,5
bu değerler düşük çıktı, sorun nedir?

Tahlil.com

CRP sıklıkla istenen bir tahlil türü olup  akut faz reaktanıdır.
Tahlil sonucunuzda CRP değeri yüksek olarak görülüyor.
CRP yüksekliğinde ilk olarak akla enfeksiyon ve/veya  romatizmal durumlar akla gelir.

CRP yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilir ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve verilmiş cevapları okuyabilirsiniz.

CRP YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

Aynı zamanda ALT ve AST yüksekiğiniz de var.Belirtiğiniz değerler ve testler karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi veriyor. Karaciğer yağlanması, kullandığınız ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleri.Ultrason muayenesi ilk aşamada fikir verecektir bu testlerin yüksekliğine dair.Aşağıda konu ve karaciğer testlerine dair detaylı bilgi ve sorulmuş benzer sorular ile cevapları görebilirsiniz.


http://tahlil.com/alanin-aminotransferaz-alt

http://tahlil.com/aspartat-amino-transferaz-ast-sgot-yuksekligi-ve-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur-ast-normal-degerleri-nedir



1 ay önce
G
moosefirst

TSH -- 1.19 (N.D. 0.35 - 4.94)
Vitamin b12 -- 208 (187 - 883)
Ferritin -- 71.59 (21.81 - 274.66)
Folat -- 5.3 (3.1 - 20.5)

Demir (serum) -- 62 (65-175)
UIBC -- 289 (69-240)
TIBC -- 351

2.5 yıldır saç dökülmesi yaşamaktayım

Tahlil.com
Demir eksikliği bulgularınız var.Saç dökülmesinde etken olabilir.
1 ay önce
G
o.bastan

ben yeni evli bi bayanım.. eşimle ilişki anında canım çok acıyor ve ilişki gerçekleştirmiyor kendimi istem dışı çok kasıyorum ne yapmam gerekiyor bunu nasıl yenebilirim?

TahlilCom
Kadın doğum uzmanına gitmeniz ve muayene olması gereklidir..

H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
İLGİLİ MAKALELER