Kalın Bağırsak Kanserinde Tanı Yöntemleri

Yayın Tarihi : 2017/10/13 12:09 • Güncelleme Tarihi : 2017/10/13 12:09 •
Kalın bağırsak kanseri dünyada akciğer ve meme kanserinden sonra en sık rastlanan üçüncü kanser türüdür
Kalın Bağırsak Kanserinde Tanı Yöntemleri

Kalın bağırsak kanseri dünyada akciğer ve meme kanserinden sonra en sık rastlanan üçüncü kanser türüdür. En çok ölüme yol açan ise ikinci kanser türüdür.
Peki bu kadar ölümcül olan kalın bağırsak kanserini hangi tahlillerle erken tanı yaparak tedaviye başlayabiliriz?
1-Dışkıda gizli kan aranması: Bu testle yalnızca mikroskop altında kanamalar tespit edilebilir.3 ayrı günde alınan dışkıörnekleri ile yapılır.Yılda bir defa yaptırılması önerilir.
2-Sigmoidoskopi:Kalın bağırsakların bir kısmını makattan ince,ışıklı bir tüple girilmesi yoluyla incelenmesidir.Eğer şüphelibir durum görülürse biyopsi yapılmasına da olanak sağlar.5 yılda bir yapılması önerilir.
3-Baryumlu kolon grafisi: Özel bir ilaç yine makat yoluyla verildikten sonra röntgen çekilmesi suretiyle yapılan testtir.5 yılda bir tekrarlanması önerilir.
4-Kolonoskopi: Daha geniş bir tarama olan bu yöntemde yine makattan ince ışıklı bir tüple girilip tüm bağırsak incelenir.

Bu yöntem de şüphelenilen bir durum varsa biyopsi yapılmasına olanak sağlar.Özellikle 50 yaş üzerindeki kişilerdedaha önce sonuçları temiz çıkmış olsa dahi 5 yılda bir yapılması Amerikan Kanser Cemiyeti tarafından önerilir.İlk 3 maddede belirttiğimiz testlerde şüpheli bir sonuç çıkarsa mutlaka kolonoskopi yapılmalıdır.
Bunlara ek olarak Rektal tuşe denilen bir muayene yönteminden de bahsedelim. Bu da parmakla makattan yapılan muayenedir. 40 yaş üzerindeki kişilerde her yıl yapılmalıdır.Fakat sadece bu yöntem tek başına tanı için yeterli değildir.
Eğer sizde aşağıdaki risk faktörleri varsa maalesef kansere yakalanma riskiniz yüksek demektir ve bu testleri yaptırmaya  daha erken yaşta ve daha sık yaptırmanız gerekebilir:
-Daha önce adenomatöz polip veya kolorektal kanser tanısı alanlar-Ailesinde kanser görülen kişiler-Kronik inflamatuvar bağırsak hastalığı tanısı bulunanlar-Ailede özellikle genetik geçişli kanserlerin görüldüğü kişiler.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
s************* :

Kalın bağırsak kalınlığının 3 olması gerekirken 3.7 çıkması ne anlama geliyor acaba?


Cevap:

Kalın bağırsak kalınlığının artması tek başına bir hastalık bulgusu veya herhangi bir kalın bağırsak hastalığı tanısında kriter olarak değerlendirilmemelidir
Ancak kalın bağırsak duvar kalınlaşması, özellikle hasta yaşı 50’nin üzerinde ve Hb düzeyi 12 mg/dL’nin altında ise kolon kanseri yönünden bir şüphe oluştırabilir.

?