First slide
Second slide
Third slide

Kan Tahlili Nasıl Yorumlanır? Kan Tahlili Bilgileri

Kan tahlil sonuçları bir çok hastalığın ön tanısında fikir vermektedir.
Doktorların önerileri doğrultusunda, uygun koşullar ve süreçte verilen tahliller insan sağlığı yönünden değerli bilgiler vermektedir.
Önemli bir ayrıntı ise, tahlil yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken doktor önerilerine kulak vermektir.
Bu konuda Tahlil Yaptırmadan Önce Uymanız gereken Altı Altın Kural size yol gösterici olacaktır. Lütfen bu altı kuralı uygulamaya dikkat edin.

Temel kan tahlilinde hematoloji,biyokimya ve seroloji tahlilleri yer alır.Tahlil isteyen hekimin tahlili istemesi sırasında kafasından geçirdiği ön tanıya göre daha farklı kan tahlilleri de istenebilir.Kan tahlilleri konusunun uzmanı hekimler tarafından en doğru şekilde yorumlanır.
Hastanın kullandığı ilaçlar,yaşı ,cinsiyeti,aç veya tok olarak kanın verilip verilmediği de kan tahlili yorumlanmasında önemlidir.
Önemli ve sık istenen tahlilleri sırasıyla inceleyelim.

Önemli Hematoloji tahlilleri ; Tam Kan Sayımı (Hemogram), Sedimentasyon ve Koagülasyon testleridir.
Tam kan sayımı anemi (Kansızlık) ve enfeksiyonlar başta olmak üzere çeşitli hastalıklar hakkında bilgi verir.Kan kanseri (Lösemi) hastalıklarında da tanı koydurucudur.

Sedimentasyon tahlili de başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere birçok hastalıkta yol göstericidir.
Kogülasyon testleri ise(PTZ,APTT,Fibrinojen gibi) kanama ve pıhtılaşma bozukluklarında hekimlere hastanın tanısı konusunda bilgi vermektedir.

Sitemizde yer alan Tahliller ve Anlamları  bölümünde alfabetik sırayla tüm kan tahlilleri hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır.

Biyokimya Tahlilleri ise bir çok parametreden oluşan geniş kapsamlı tahlillerdir. En çok kullanılan ve popüler olanlar aşağıda belirtilmiştir.Bu tahliller ve çok daha geniş kapsamlı olan diğer biyokimya tahlilleri açıklayıcı bilgileri,kullanımları ve normal değerleri ise sitemizde yer alan Tahliller ve Anlamları bölümünde ayrıntılı olarak belirtilmiştir.

Başlıca kullanılan ve popüler kan tahlilleri ise aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

Şeker Hastalığında (Diabet) Glukoz(AKŞ) ,  Tiroid Haslıklarında ST3,ST4 ve TSH ,  Kalp Hastalıkları ve Genel Check up’ta kullanılan Kolesterol ve Trigliserit,  Böbrek Hastalıklarında Üre, Kreatin,  Karaciğer Hastalıklarında çalışılan ALT,AST,GGT dir.
Ayrıca FSH, LH, Testesteron ve Prolaktin gibi üreme ile ilgili hormonlar da kısırlık ve üreme ile ilgili sorunlarda sıkça istenmektedir. Bayanlarda bu hormonlar adet döneminin günü ile de ilişkili olduğundan kanın verildiği güne göre de tahlil yorumlanmalıdır.

Seroloji tahlillerinin en popüler olanları ise: ELİSA testleri olarak da bilinen Hepatit B tahlili olan HBsAG ve antikoru gösteren Anti HBs, Hepatit C’yi gösteren Anti HCV ve AİDS hastalığı tanısında kullanılan Anti HIV testleridir.
Hepatitle ilgili kan tahlilleri yorumlanırken karaciğer fonksiyonlarında bozulma olup olmadığını gösteren biyokimya testleri de değerlendirilmelidir.
AİDS tanısı koyarken kan tahlili yorumlanmasında ise ELİSA testleriyle birlikte Western Blot adlı doğrulama testi de tanı koymada belirleyicidir.
Ayrıca ASO,CRP ve RF ise romatizmal hastalıklarda sıkça istenen kan tahlilleridir.

Siz de sitemizde tahlillerinizi uzman doktorlara yorumlatmak ister misiniz?  
İdrar tahlili hakkında bilgi sahibi de olmak ister misiniz, lütfen tıklayın.   
Erkeklerin yaptırması gereken tahlilleri biliyor musunuz?  
Kadınların yaptırması gereken tahliller nelerdir?


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.

H
İLGİLİ İÇERİK

APTT Testi Nedir? APTT Yüksekliği Hangi Hastalıklarda Görülür?

APTT testi genel olarak pıhtılaşma sisteminin bozukluklarının tanısında kullanılan bir koagulasyon testidir.Mavi renkli tüplere alınan kan ile çalışılır
En sık kullanım alanı cerrahi operasyon veya invaziv bir girişim yapılacak hastalara yapılacak müdahale öncesi kanama yönünden bir risk olup olmadığının değerlendirilmesidir.

APTT Testinin diğer kullanım yerleri aşağıda belirtilmiştir:

1.İntrensek koagülasyon sisteminin değerlendirilmesi
2. heparin tedavisinin takibi
3.Hemofili taramalarında
4.Pıhtılaşma sisteminde yer alan faktör II, V, VIII, IX, X, XI ve XII’nin konjenital eksikliklerinin taranması  
5.Karaciğer yetmezliği araştırılması
6.Dolaşan antikoagülanların yetersizliğinin araştırılması
7. K vitamini yetersizliğinin değerlendirilmesi
8.Yaygın damar içi pıhtılaşma olarak da bilinen ve hayati tehlikesi bulunan           DIC(Disemine İntravasculer Coagulation)  hastalığı tanısında kullanılır.

Normal APTT değeri,çalışılan cihaz ve kullanılan laboratuvar kiti ve yöntemine göre az da olsa farklılıklar göstermekle birlikte 26-35 saniye arasındadır. Bu değerler alt ve üst sınır için 1-2 puan oynayabilir.

APTT testinin hangi durumlarda yükseldiğine dair bilgiler ise aşağıda verilmiştir.

APTT Yüksekliği Olan Durumlar:

* Hemofili A VonWillebrand hastalığı,
* FXII, XI, IX eksikliği,
* Karaciğer Hastalıkları,
* Standard Heparin tedavisinin kontrolünde,
* DIC adı da verilen ve hayatı tehdit edecek kadar ciddi bir hastalık olan Yaygın Damar içi pıhtılaşma vak'alarında da APTT (Aktive Parsiyel Tromboplastin Zamanı) uzar


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


Anti TPO Testi İle Graves ve Otoimmün Hastalıkların İlişkisi

Graves Hastalığı otoimmün birt iroid bezi hastalığıdır.Bu hastalıkta i bağışıklık sisteminiz kendi bir dokusunu yabancı bir madde gibi algılar ve ona karşı reaksiyon verir.
Burada da tiroid bezinde bir enzim olan TPO'ya karşı antikor üretir ve AntiTPO yüksek bulunur.
Anti TPO Graves  tanısında kullanılan bir testtir.
Fakat  Graves için spesifik bir test de değildir.
Anti TPO bütün otoimmün tiroid hastalıklarında yüksek bulunur.
Tirogloblin ise tiroid dokusunda üretilen bir proteindir ve dokuda aktivasyon varsa yüksek çıkabilir, aslında tiroid dokusunun varlığının bir göstergesidir .


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


L
ÇOK OKUNANLAR
H
SPONSOR BAĞLANTILAR



Q
TAHLİL MERKEZLERİ
Öne çıkan tahil merkezleri için tıklayın.



B
KONU İLE İLGİLİ YORUMDA BULUN
Hey! Bu konu hakkında yorumda bulunmak veya Tahlil.com'a soru sormak için hemen üye ol veya giriş yap
W
YORUMLAR
1 ay önce
G
moosefirst

TSH -- 1.19 (N.D. 0.35 - 4.94)
Vitamin b12 -- 208 (187 - 883)
Ferritin -- 71.59 (21.81 - 274.66)
Folat -- 5.3 (3.1 - 20.5)

Demir (serum) -- 62 (65-175)
UIBC -- 289 (69-240)
TIBC -- 351

2.5 yıldır saç dökülmesi yaşamaktayım

Tahlil.com
Demir eksikliği bulgularınız var.Saç dökülmesinde etken olabilir.
5 ay önce
G
turkiye-facebook

Annem meme ve mide kanseri. İki bölgedende ameliyat oldu. Şıçrama varmı tam bir muamma. Tahlil sonuçlarını yorumlamanızı ricaederim.
Tetkik İsmi Sonuç     Alt*Üst    
LYM% Düşük 24,9     25*50
HCT     Düşük 34,9      35*55    
RDW     Yüksek 16,3      10*16
PDW     Yüksek 19,3     8*18

TahlilCom
Hemogram tetkikinde hafif bir kansızlık dışında bugu yoktur..
5 ay önce
G
M. Aykut

RBC : 4,62
HGB : 13,7
HCT : 42,5
MCV : 91,9
MCH : 29,7
MCHC : 32,3

WBC : 11,7
NEUT : 90,8
LYMPH : 5,15

MONO : 3,7
EOS : 0,04
BASO : 0,347
PLT : 234
PDW : 17,8
MPV : 7,29
PCT : 0,171
RDW : 15,2

NEU : 10,6
LYMPH : 0,601
MONO : 0,431
EOS : 0,005
BASO : 0,04

BİLİRUBİN : NEGATİF
UROBİLİNOJEN : NORM.
KETON : +++
GLUKOZ : NEGATİF
PROTEİN : NEGATİF
BLOOD : ++
PH : 5,5
NİTRİT : NEGATİF
LÖKOSİT : NEGATİF
DANSİTE : 1,030
İDRAR MİKROSKOBİSİ : 7-8 ERİTROSİT.

Doktor
İdrarda eritrosit olması bir kanama bulgusu,taş düşürüyor olabilirsiniz
5 ay önce
G
orada_67

PCT 0.200 H     % 0 - 0
PDW 16.7 H     0 - 0     
RDWSD     37.6 H     11,5 - 15,5
EO#     0.1 H 0- 0
NRBC#     0.0 L 2 - 6,1
NRBC%     0.0 L 4,2 - 6,1
 göz kapağımda düşme olduğundan doktorum dahiliyeye gönderdi.diğer değerlerim normal 

TahlilCom
Test sonuçlarınız normalden çok farklıdır, ancak muhtemelen çalışma sırasında hata olmuş gibi görünüyor, testinizin tekrarlanmasını öneririz..
1 yıl önce
G
capcup31

WBC: 10.8
NE % 48.2
LY %38.1
MO %6
EO %7.3
BA %0.4
NRBC: %0.0
NE:# 5.2
LY: #4.1
MO #0.7
EO: #0.8
BA: #0.0
NRBC: #0.0


RBC: 5.90
HGB: 17.5
HCT: 53.3
MCV: 90.4
MCH:29.6
MCHC: 32.8
RDW: 14.2


PLT 342
MPW: 8.1
PCT 0.277
PDW: 15.9

Tahlil.com

Bazı kan sayım parametreleriniz yüksek. Sonuçlarınızda kan fazlalığı bulguları var.
Kan fazlalığı olarak değerlendirdiğimiz durum ise, kan sayımı yani hemogram tahlilinde RBC, HCT,HGB değerlerinin yüksek çıkmasıdır.
Yüksek rakımlı bölgelerde yaşayan kişilerde,çok sigara içenlerde bu durum olabilir.
Hayati tehlike taşıyan bir durum değildir.
Düzenli aralıklarla dahiliye bölümünde kan sayımı tahlili yaptırıp kontrollerinizi sürdürün.
Kan değerlerinizi düşürmek için belirli aralıklarla da kan vermeniz de gerekebilir.

1 yıl önce
G
irem-cyln

Demir bağlama testim 352 çıktı
Folat: 4,03
MCHC 32,3
herhangi bir şey var mıdır ?

Tahlil.com

Raporda belirtilen referans değerleri de vermelisiniz.Bu konuda sitemizde soru sorma aşamasında sürekli uyarılarda bulunuyoruz.Aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

2 yıl önce
G
takeotas

WBC:6.7 Lenfosit%:53.1
RBC:5.42 Lenfosit#:3.5
HGB:13.4 Monosit%:5.6
HCT:41.0 Monosit#:0.5
MCV:75.7 Granülosit%:41.3
MCHC:32.8 Granülosit#:2.7
PLT:209 MCH:24.8
Doğum tarihim:2001

Tahlil.com

Tahlil.com'a sorduğunuz test sonuçları  tam kan sayımı olarak de bilinen hemogram testi parametrelerden sadece bir kaçı.Ancak sadece bu değerler tek başına fazla bir fikir vermez.
Hemogram yani kan sayımı testinin sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte değerlendirilmesi gerekir,
Kan sayımı sonrası diğer kan sayım parametrelerinde belirgin bir sorun yoksa, tahlilinizde kayda değer bir problem olmadığını söyleyebiliriz.

Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve Tahlil.com uzmanları tarafından verilen cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?



2 yıl önce
G
ensmdnli

hemogram kan testim ;
WBC:9.1
RBC:5.46
HGB:16.0
HCT:48.7
MCV:89.1
MCH:29.3
MCHC:32.9
RDW:12.9
PLT:276
MPV8.7
PCT:0.24
PDW:16
NEU#:5.65
LYM#:2.79
MONO#:0.52
EOS#:0.11
BASO#0.02
NEU%:62.18
LYM%:30.72
MONO%:5.72
EOS%:1.18
BASO%0.2
TSH:2.91
B12:166

Tahlil.com

Sorduğunuz tahlil sonuçlarınızda kayda değer bir anormallik görülmüyor. Sonuçlarınızı normal olarak yorumlayabiliriz.

2 yıl önce
G
dogan-irfan

hemogram kan testim. yorumlarsanız sevinirim. şimdiden teşekkürler. (YAŞ 26- ERKEK)
WBC 13.0
RBC 5,22
HGB 15,8
HCT 47,5
PLT 349
MCV 91,1
MCHC 33,2
LY# 3,1
LY% 24,2
MO# 0,9
MO% 7,3
MPV 9,0
PDW 15,4
PCT 0,315
EO# 0,2
RDW 13,1
NEU# 8,7
BA% 0,1
EO% 1,9
BA# 0,5
NEU% 66,1

Tahlil.com

Kan sayım testi, diğer adıyla da hemogram testi sonucuna göre hafif de olsa WBC yani lökosit yüksekliği olduğu görülüyor.
WBC  yüksekliği durumunda ilk olasılık enfeksiyon şüphesidir.Çeşitli enfeksiyonlarda wbc değeri yüksek çıkabilir.Bunun dışında wbc yüksekliği başka nedenlere bağlı olarak da görülmektedir.

WBC ( lökosit)  yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantımızda  detaylı bilgi bulabilirsiniz.

WBC yüksekliği



H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
İLGİLİ MAKALELER