Kanda protein Fazlalığı (disprotidemi) Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/04/25 11:43 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/03 10:02 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Disprotidemi; kandaki proteinlerin dengesinde bozukluk olarak tanımlanmaktadır.

Kanda protein Fazlalığı (disprotidemi) Nedir?

Disprotidemi; kandaki proteinlerin dengesinde bozukluk olarak tanımlanmaktadır.
Bozukluğun tipini, sebebini ve hangi mekanizmalarla ortaya çıktığını belirtmeyen genel bir terimdir.
Disprotidemi birçok hastalığın gidişi sırasında ortaya çıkabilir. Dengesizlik proteinlerin toplam miktarında bir azalma biçiminde olabilir.

Protein Nedir ve Vücutta Mekanizması Nasıldır?

Protein; vücutta bulunan en önemli organiklerden biridir. Proteinler vücutta ribozom organeli sayesinde sentezlenir ve sentezlenirken şifresini DNA dan alır. İnsandan alınan saç, tırnak gibi fizyolojik yapılardan kim olduğunun saptanması, DNA sının ortaya konmasıda bu esasa dayanır. Bu sebeple proteinler, vücutta enerji kaynağı olarak en son sırada tüketilir, proteinler tüketiliyorsa, artık vücut ölüme yakın demektir.

Proteinler; besinler yoluyla alınır ve vücutta, kaslarda depolanır. Depolandığı için de boşaltım yolu ile vücuttan atılmasını beklemeyiz. Ancak idrarla vücuttan dışarı atılıyorsa, bu durumda böbreklerin görevini tam olarak yapamadığını ve bunun neticesinde proteini süzemeyerek vücuttan dışarı çıkmasına Müsaade ettiğini görürüz.

Protein kaçağı bu yüzden böbrek hastalıklarının en önemli belirtisidir. Disprotidemi de bu sebeple araştırmaya sevk eden bir durumdur. Proteinlerin bu olağan dışı sindirilme veya vücuttan atılma durumu veya haddinden fazla depolanması, kişinin sistemlerinde yanlış giden birşeylerin olduğunun habercisidir.

Disprotidemi Teşhisi Konan Hastalara Hangi Tahliller Yapılır?

Disprotidemi; protein dengesizliğidir ancak bu dengesizliğin çeşiti hakkında bilgi vermez. Bu sebeple önce bu dengesizliğin; eksiklik mi fazlalık mı olduğu tespit edilmeli, arkasından da bu eksikliğin veya fazlalığın sebebi bulunmalıdır.

Dengesliğin öğrenilmesi için kanda bulunan protein miktarına bakılmalıdır. Bundan sonra, idrarda bir protein kaçağı var mı diye tespit edilir. Bu arada kişiye, durumuna göre, proteince zengin veya proteinsiz diyet verilir ki, vücuda giren proteinle, vücuda tutunan protein arasında bağlantı kurulabilmesi için.

Akabinde hastanın böbrek durumu değerlendirilir. Karaciğer kontrol edilir. Çünkü böbrek ve karaciğer birlikte çalışarak vücuttan atılacakları ve depolanacakları düzenler. Bu organların incelenmesinde en kolay yöntem, ultrason görüntülemesidir. Bu görüntüleme sayesinde kolaylıkla organların durumu incelenebilir.

Bu tahlillerin neticesinde kişinin ilaçları ve diyeti düzenlenerek hastalıklar düzeltilebilir veya kronikleşmişse dahi hastanın konforlu yaşamına devam etmesi sağlanabilir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?