First slide
Second slide
Third slide

Kanda Trombosit Düşüklüğü (Trombositopeni) Nedir?

Trombositler, kemik iliğinde yapılan bir çeşit kan hücresidir. Kanda normal olarak 150-400 bin trombosit bulunur. Trombosit sayısı her kişide farklı olabilir. Trombositler 100 binin altına düştüğü zaman bu duruma trombositopeni denir. Vücutta bir kanama riski ortaya çıkar.

Kanama, vücudumuzun içinde veya dışında gelişen bazı durumlar sonucunda kanın damar dışına çıkmasıyla oluşur. Kanamada damarda bir kasılma olur ve trombositler, hasar görmüş olan damara gelirler. Burada kanamayı durdurmak için çalışırlar. Trombositleri gören başka kan ajanları da buraya gelir. Hep birlikte tıkaç oluştururlar ve pıhtılaşmayı sağlarlar. Trombositler sayesinde kanama önlenmiş olur.

Yazımızın başlığından da anlayacağınız üzere trombosit düşüklüğü dediğimiz durumda kanama durdurulamaz ve ciddi kan kayıpları, buna bağlı ölüme kadar uzanan ciddi sonuçlar oluşabilir. Trombosit düşüklüğünü asla hafife almamalıyız!

Trombosit düşüklüğünde genellikle cilt kanamaları görülür. Mercimek boyutunda minik minik kırmızı kan benekleri veya morluklar görülebilir. Diş eti kanamaları, burun kanamaları kolayca oluşabilir. İç kanamaya bağlı idrar veya dışkıda kan görülebilir. Trombosit sayınız düşükse ve bu durumlardan herhangi birini görürseniz acilen bir hekime başvurmalısınız.

Trombosit düşüklüğü olan trombositopenili bireyler nelere dikkat etmelidir?

-Mecbur kalmadığınız sürece hiçbir ilacı kafanıza göre kullanmayınız. Mutlaka bir hekime başvurunuz. Özellikle aspirin gibi kan sulandırıcı etkisi olan ağrı kesicilerden uzak durmalısınız.

-Dişler yumuşak diş fırçasıyla fırçalanmalıdır.

-Burun kuru bir peçeteyle silinmemeli, nazikçe suyla yıkanmalıdır.

-Kesici delici aletlerden olabildiğinde uzak durulmalı ve düşmelere karşı dikkatli olunmalıdır. Çok kayalık veya buzlu yerlerde yürünmemelidir.

-Vücuttaki bir kesik veya kanama olan bölgeye uzun süre (kanama durana kadar) baskı uygulanıp sonrasında 10-15 dakika buz tutulmalıdır.

-Tırnaklar kesilirken tırnak makası yerine törpü tercih edilmelidir.

-Kabızlık makat bölgesini zorlayan ve kanama oluşturabilecek bir durum olduğu için kabızlıktan korunmak çok önemlidir. Bunun için posalı yiyecekler yenmeli ve günde en az iki buçuk litre sıvı tüketilmelidir. Büyük tuvaletin gelmesi durumunda asla bekletilmemelidir.

-Vücutta oluşabilecek iç kanama ve buna bağlı şok durumunu fark etmek için birey ve yakınları bilgilendirilmelidir. Şok durumunda kişide huzursuzluk, çok hızlı soluk alıp verme ve çok az idrar çıkarma sorunları görülür. Böyle bir durum gözlendiğinde acilen bir hekime başvurulmalıdır.

Unutmayınız ki vücudun içinde oluşan kanamanın en tehlikeli yanı dışarıdan görülmemesi ve hemen fark edilememesidir. Trombosit düşüklüğü olan trombositopenili bireyler bu konuda bilinçlenip tahlil.com’un önerilerini dikkate alırsa hayat standartları yükselecektir.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.

H
İLGİLİ İÇERİK

Domuz Gribi Testi Nerede Yapılır

Domuz Gribi şüphesinde ,belirtilerin ortaya çıkmasını takiben burun ve ağızdan alınan sıvılardan ve kandan çeşitli testler yapılır.
Bu testlerin sonucuna göre Domuz Gribi teşhisi koyulur.Bu testler hastalığa ait belirtilerin ortaya çıkmasını takiben 24 ile 72 saat sonra, burun ve ağızdan alınan sekresyonlardan ve kandan yapılır. Ayrıca domuz gribine özgü antijenlerin araştırılması da domuz gribi testleri arasındadır..
Bu test ancak buna spesifik laboratuarlarda yapılmaktadır.
Ülkemizde domuz gribi tanısı çalışmasında görevli Sağlık Bakanlığı kontrolünde Ankara ve İstanbul’da bulunan 2 referans laboratuvarı bulunmaktadır.
Bunlar; Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı Viroloji Laboratuvarı ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Viroloji Laboratuarıdır.
Bu laboratuarlar, Türkiyede domuz gribi (H1N1) virüsü tanısı koyabilecek refarans laboratuarlardır.Bunun dışında bir takım özel laboratuarlarda çeşitli yöntemlerle

Domuz Gribi testleri yapabilmektedir. Domuz Gribi Tanısında Kullanılan Testleri 3 bölümde inceleyebiliriz.
1)Hızlı Antijen Testleri: Domuz Gribi etkeni olan İnfluenza A viruslarını tespit etmeye yönelik hızlı antijen testlerinin duyarlılıkları düşüktür ve yanlış negatif sonuç verebilir. Ayrıca bu laboratuvar tahliliyle mevsimsel influenza A ile swine influenza ayrımı yapılamadığından ileri tetkiklere ihtiyaç duyulur.
 2)PCR Testleri(Polimeraz Zincir Reaksiyonu Tahlili): Bu testler influenza A virusunu güvenilir şekilde tesbit etmektedir.Ancak Domuz Gribi etkeni olan H1N1 virusunun alt tiplendirmesini yapamamaktadırlar.
3)Virus İzolasyonu:Domuz gribine neden olan İnfluenza A H1N1 virusunun doğrulamak için virus izolasyonu ve en azından genomun kismi sekanslaması yapılmalıdır.



Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


Domuz Gribi Tanısında Sıkça İstenen Tahliller

Domuz Gribi şüphesi ile hastanelere başvuran hastalardan hastanın genel durumu ve muayene bulgularına göre çeşitli tahliller isteniyor. Bu tahliller arasında hemen her hastadan istenen Hemogram (Kan Sayımı) tahlili başı çekiyor. 
Hemogram tahlilinde WBC tahlili değerinin normalin altına indiği durumlarda , grip şüphesi ağır basıyor.
WBC testi kandaki lökosit sayısını göstermektedir.
WBC testi (akyuvarlar)(beyaz küre) normal değerleri aşağıda yaş gruplarına göre verilmiştir.

LÖKOSİT  (Beyaz küre sayısı, WBC) Normal Değerleri:

 0-1 ay çocuklar   9,40-34,00 K/mm3
 2-12 ay çocuklar 5,00-19,50 K/mm3
 1-3 yaş 6,00-17,50 K/mm3
 4-5 yaş 5,50-15,50 K/mm3
 6-15 yaş 4,50-13,50 K/mm3 
 15 yaş ve üstü: 4,50-11,00 K/mm3

Bu testin normal değerler in altında olduğu kişilerde grip tanısı akla gelirken test sonucunun normal değerlerin üstünde olduğu durumlarda ise bakteriyel kaynaklı bir enfeksiyon düşünülebilir.
Burada unutulmaması gereken durum ise, hastayı muayene eden doktorun yaptığı muayene ve hastanın şikayetlerinin neler olduğudur.
Doktor tanıyı koyarken bütün bu faktörleri bir araya getirecektir. Ayrıca gribe bağlı zatürre geçirdiği düşünülen hastalardan da Akciğer filmi sıkça istenmektedir.
Bu yıl Domuz Gribi salgınının olması nedeniyle uzmanlar ,grip düşünülen tüm hastaların Domuz Gribi olarak değerlendirilmesi gerektiğini söylüyorlar.
 Domuz Gribinden şüphelenilen hastalara ,kesin olarak Domuz Gribi tanısı koymak için ise Dünya Sağlık Örgütünün de önerdiği metot olan PCR metoduyla yapılan ileri teknik laboratuvar tahlillerine başvuruluyor.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


L
ÇOK OKUNANLAR
H
SPONSOR BAĞLANTILAR

Q
TAHLİL MERKEZLERİ
Öne çıkan tahil merkezleri için tıklayın.



B
KONU İLE İLGİLİ YORUMDA BULUN
Hey! Bu konu hakkında yorumda bulunmak veya Tahlil.com'a soru sormak için hemen üye ol veya giriş yap
W
YORUMLAR
4 gün önce
G
karamurat_416

10 aylık bebeğimin test sonuçları

TSH: 1,60
SERBEST T4:14,69
SERBEST T3: 6,35

Tahlil.com

Tahlil.com da tahlil sonuçlarınızın uzmanlarımızca sağlıklı bir şekilde yorumlanması için tahlillerinizin sonuç raporunda belirtilen normal değerlerini de yazmalısınız.
Bu konuda sitemizde bir çok uyarıda bulunup okurlarımızı bilgilendik.
Aşağıda konuya dair uyarılarımızı gözden geçirmenizde yarar var.



1 hafta önce
G
ades

prolaktin yüksekliği tedavisi görüyordum ilacı bırakınca tekrar yükselme olduğu için doktorum mr istedi. mr sonucunda hipofiz bez parankiminde sınırları net olarak belirlenemeyen 7 mm çapında İV GD sonrası serilerde belirgin kontrast tutulum göstermeyen görünüm mevcuttur denmekte.

Tahlil.com
Hipofiz bezinizde normal olmayan bir oluşum gözlenmiş.Doktorunuz konuya dair detaylı bilgi verecektir.
2 hafta önce
G
meltem06_894

adet gunum15 gün gecikti kan testi yaptirdim beta 23 cikti ve adet oldum doktorun bi hafta sonra tekrar test yapacak acaba hamile olabilir miyim?

Tahlil.com

Halk arasında Kimyasal gebelik olarak bilinen durumu  geçiriyor olabilirsiniz.Aşağıda kimyasal gebelik ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kimyasal gebelik ( biyokimyasal gebelik) nedir?

2 hafta önce
G
doganage

ALT 119
AST 99
CRP 79
bu değerler yüksek
EOS% 4,5
HGB 13,7
HCT 40,5
bu değerler düşük çıktı, sorun nedir?

Tahlil.com

CRP sıklıkla istenen bir tahlil türü olup  akut faz reaktanıdır.
Tahlil sonucunuzda CRP değeri yüksek olarak görülüyor.
CRP yüksekliğinde ilk olarak akla enfeksiyon ve/veya  romatizmal durumlar akla gelir.

CRP yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilir ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve verilmiş cevapları okuyabilirsiniz.

CRP YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

Aynı zamanda ALT ve AST yüksekiğiniz de var.Belirtiğiniz değerler ve testler karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi veriyor. Karaciğer yağlanması, kullandığınız ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleri.Ultrason muayenesi ilk aşamada fikir verecektir bu testlerin yüksekliğine dair.Aşağıda konu ve karaciğer testlerine dair detaylı bilgi ve sorulmuş benzer sorular ile cevapları görebilirsiniz.


http://tahlil.com/alanin-aminotransferaz-alt

http://tahlil.com/aspartat-amino-transferaz-ast-sgot-yuksekligi-ve-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur-ast-normal-degerleri-nedir



3 hafta önce
G
moosefirst

TSH -- 1.19 (N.D. 0.35 - 4.94)
Vitamin b12 -- 208 (187 - 883)
Ferritin -- 71.59 (21.81 - 274.66)
Folat -- 5.3 (3.1 - 20.5)

Demir (serum) -- 62 (65-175)
UIBC -- 289 (69-240)
TIBC -- 351

2.5 yıldır saç dökülmesi yaşamaktayım

Tahlil.com
Demir eksikliği bulgularınız var.Saç dökülmesinde etken olabilir.
3 hafta önce
G
o.bastan

ben yeni evli bi bayanım.. eşimle ilişki anında canım çok acıyor ve ilişki gerçekleştirmiyor kendimi istem dışı çok kasıyorum ne yapmam gerekiyor bunu nasıl yenebilirim?

TahlilCom
Kadın doğum uzmanına gitmeniz ve muayene olması gereklidir..
3 hafta önce
G
asliveznecikurt

RBC alyuvarlar 4,15
HGB hemoglobin 10,8
HCT hematokrit 32,7
MCV 78,7
MCH 26,1
MCHC 33,1
RDW-SD 54,7
RDW 19,7
WBC akyuvarlar 12,9
Nötrofil% 69,1
Lenfosit% 22,1
Monosit% 6,4
Eozinofil% 2
Bazofil% 0,4
Nötrofil# 8,9
Lenfosit# 2,9
Monosit# 0,8
Eozinofil# 0,3
Bazofil# 0,0
PLT trombosit 326
MPV 6,7.

Tahlil.com

Kansızlık bulgularınız var, bu yönde tedavi ve nedenine yönelik de ilave tahliller yapılmalı.Bir dahiliye veya hematoloji uzmanına başvurmanızda yarar var.

Kan sayımı ve anemi konusunda detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz aşağıdaki bağlantımızı okuyabilirsiniz.

Kansızlık ( anemi ) nedir? Anemi  tanısı nasıl koyulur, anemi hakkında sorulmuş soru ve Tahlil.com uzmanlarının cevapları

1 ay önce
G
Nazlı Ece

lökosit : negatif
nitrit: negatif
protein:negatif
eritrosit: negatif
bilirubin:negatif
keton :5
glukoz : normal
sgot(ast): 11
sgpt(alt): 7
alkalen fostfataz:74
kreatenin: 0,69
ürik asit: 5
(diğer değerler normal aralıklarında)

bende uzun zamandır lökosit sayısı düşüklüğü vardı.
bugun tekrar tahlil yapıldı ve sonuçlar böyle.

Dr.Mustafa Cesur

Sorun yok, idrarda ketonun 5 oluşu aç kaldığınız içindir

1 ay önce
G
ozlemkadirhan

B12 değerim 227 cikti referans araligi 180-900 normal aralikta gorunuyor ama kendimi eskiye oranla unutkan ve halsiz buluyorum.

TahlilCom
Halsizlik ve unutkanlığınızın başka birçok nedeni olabilir, muayene olmanızda fayda vardır..

H
SPONSOR BAĞLANTILAR

H
SPONSOR BAĞLANTILAR

H
İLGİLİ MAKALELER