Kardiyak Panel Tahlili Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/07/12 00:09 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/18 11:05 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Şüphelenilen kişilerde kalp damar hastalıkları yönünden belirgin bir risk olup olmadığının ortaya çıkarılması için kullanılan bir grup biyokimyasal teste verilen addır. Kardiyak panel tahlilleri ekseriyetle kardiyoloji ve dahiliye doktorlarınca istenilmektedir.

Kardiyak Panel Tahlili Nedir?

Kardiyak Panel Tahlili (Testi ) Nedir?

Kalp hastalığı yönünden risk altında olan kişilerden kardiyolojik tarama için bazı tahliller istenilmektedir.Bu tahliller kardiyak panel tahlili ana başlığında yer almaktadır. Kardiyal panel, şüphelenilen kişilerde kalp damar hastalıkları yönünden belirgin bir risk olup olmadığının ortaya çıkarılması için kullanılan bir grup biyokimyasal teste verilen addır. 

Kardiyak Panel Testlerini Doktorlar Neden İster?

Kalp ve koroner damar hastalığı yönünden risk grubu kişilerde (genetik yatkınlık gibi)  kan yağlarının ölçümü, kolesterol metabolizmasının değerlendirilmesi ve kalp hastalığı oluşumunda rol alan ilgili proteinlerin incelenmesi, kalp hastalıklarına yatkınlığın tetkik edilmesi ile mevcut kalp kası hasarının belirlenmesinde kardiyak panel testleri doktora önemli bilgiler vermektedir.Bu testler ile temel olarak vücudumuzda kolesterol metabolizmasının araştırılması hedeflenir.

Kardiyak Panel Testleri Nelerdir?

Bu panelde kullanılan testlerin başlıcaları aşağıdadır.Bu testler kandan elde edilen serum örneğinden biyokimya laboratuvarlarında çalışılmaktadır.

  1. Kolesterol
  2. HDL Kolesterol (İyi kolesterol) 
  3. LDL Kolesterol (Kötü kolesterol)
  4. VLDL Kolesterol
  5. Trigliserid
  6. Apolipoprotein A1 (Apo A1)
  7. Apolipoprotein B (Apo B)
  8. Lipoprotein (a)
  9. Homosistein
  10. High Sensitive -CRP
  11. CK
  12. CK MB
  13. Troponin 
  14. Myoglobin

Günümüzde özellikle Troponin testi acil laboratuvarlarında kalp krizinin erken tanısında sıklıkla kullanılan bir kan tahlili olarak yerini almıştır.
Troponin kalpten başka bir organda bulunmuyor yani kalbe spesifiktir. Bu nedenle tanıda çok önemlidir.Troponin testi ve bu değerin normalden yüksek olması, kalp krizine  2-3 saat içinde tanı koydurmaktadır. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?