First slide
Second slide
Third slide

Kemikte Paget Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Paget hastalığı; kemikteki doku maddesinin kaybı ve bozukluğu nedeniyle kontrol edilemeyen bir kemik döngüsü oluşmasıdır. Bu olayı hastalıklı kemik hücrelerinin hızla çoğalıp büyümesi takip eder ve yeni kemik dokuları oluşur. Paget hastalığında kontrolsüz oluşan bu kemiğin yapısı daha zayıf, kırılgan ve anormaldir.

Paget hastalığında vücutta bu şekilde etkilenen bölgedeki kemik boyutça büyür,  daha yumuşak olur ve damarlanmalar meydana getirir. Kemiğin Paget hastalığında şekil bozukluğu ve kırık oluşturma olasılığı sağlıklı bir insanın kemiğine göre çok daha fazladır. Hastalık genellikle uzun süre belirti vermez. Kan ve idrar testleriyle kesin tanı konulur. Kandaki kalsiyum ve alkalen fosfataz seviyelerine bakılır. Paget hastalarında serum alkalen fosfataz miktarı önemli oranda yüksektir.

Paget hastalığının sebebi tam olarak bilinmemektedir. Çalışmalar sonucunda genetik faktörün etkili olabildiği görülmüştür. Gen mutasyonu sonucu aile bireylerinde görülen hastalığın kişide de ortaya çıkma olasılığı vardır. Paget hastalığının virüs kaynaklı da olabileceği ortaya konmuştur. Bununla ilgili hala kesin bir kanı yoktur. Yaşla birlikte hastalığa yakalanma riski artar. Hastalık en çok 50 yaş üzerinde, sıcak ülkelerde yaşayan bireyleri etkilemektedir. Hastalık kemiğin belli kısımlarını etkiler.

Paget Hastalığının Belirti ve Bulguları Nelerdir?

-Kemikte şekil bozukluğu ve eklem hareketlerinde sorunlar oluşabilir.

-Etkilenen kemiğin üzerindeki bölge genellikle sıcak olur.

-Etkilenen bölgelerde damarlanma artar. Buna bağlı vücutta kan akımı artacağından kalbe binen yük de artmış olur. Bunun sonucunda Paget hastalarında kalp yetmezliği oluşabilir.

-Etkilenen kemiklerin eklemlerinde kireçlenme oluşabilir.

-Bozulan kan değerleri sonucunda böbreklerde taş oluşabilir.

-Genişleyen kemik sinirlere baskı yapabilir. Bu da beyin fonksiyonlarında bozukluğa yol açar. Duyma kaybı, görme bozukluğu ve hissizlik gibi sorunlar çıkabilir.

-Kafada genişleme ve aslan yüz görünümü oluşur.

-En çok etkilenen kemikler; omurlar, kalça, bacak, omuz, yüz ve kaburga kemikleridir. Az da olsa el ve ayaklar etkilenebilir.

Paget Hastalığının Tedavisi Nedir?

Belirti göstermeyen hastalarda tedaviye gerek görülmez. Belirti veren hastalarda ise oluşabilecek istenmeyen durumları önlemek ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için tedavi verilir. Tedavinin amacı ağrıyı geçirmek ve kemiğin kontrolsüz büyüyüp güçsüzleşmesini önlemektir. Tedavide genellikle kalsitonin hormonunun iyileştirici ve ağrı kesici etkisinden yararlanılır.

 

 


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.

H
İLGİLİ İÇERİK

Sosyal Fobi (Kalabalık Korkusu) Nedir?

Sosyal fobi, kişinin topluluk içerisinde kendisini rahat hissedememesi ve kendini kalabalıktan soyutlama isteği olarak tanımlanabilir.
Kalabalık korkusu olarak da isimlendirilen sosyal fobi, kişinin yaşantısını önemli ölçüde kısıtlayan bir hastalıktır.
Sosyal fobiye sahip kişiler başkalarının kendisine bakmasından rahatsız olur, iş yapamaz hale gelirler. Misafirliğe gitmekten ve misafir ağırlamaktan çekinirler.
Sosyal fobinin gelişmesinin en önemli sebeplerinden bir tanesi özellikle çocuklu çağında yaşanan travma ve edinilen alışkanlıklardır.
Örneğin çocuk yaşta toplum içerisinde bir davranış sebebi ile orantısız olarak eleştirilen bir kişi yetişkin hayatında toplum içerisinde yaşarken pek çok davranışında çekimser ve tedirgin davranacaktır.
Sosyal fobi kişiler arasındaki sağlıklı iletişimi zedelediğinden uygun şekilde tedavi edilmelidir. 


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


Lupus Hastalığı ve Belirtileri Nelerdir?

Lupus hastalığı kadınlarda erkeklere kıyasla 9 kat daha fazla görülür.
Genelde 15-45 yaşları arasında daha sık ortaya çıkar.
Lupus hastalığının belirtileri hafif veya şiddetli olabilir ve buda kişiden kişiye değişir.
Birçok kişide belirtiler sadece cilt ve eklemlerde ortaya çıkar.
Bazılarında ise farklı organlarda belirtileri görebiliriz.

Lupus hastalığın en yaygın belirtileri nelerdir?

•    Eklemlerin şişmesi ve ağrıması
•    Ciltte döküntü (raş)
•    Ağızda yara
•    Işığa hassalık
•    Saç dökülmesi
•    Yorgunluk
•    Ateş
•    Göğüs ağrısı
•    Kasların ağrıması ve güçsüzleşmesi
•    Baş ağrısı

Hastalığın tedavisi romatoloji ve immunoloji doktorlarınca yapılmalıdır.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


H
SPONSOR BAĞLANTILAR



Q
TAHLİL MERKEZLERİ
Öne çıkan tahil merkezleri için tıklayın.



B
KONU İLE İLGİLİ YORUMDA BULUN
Hey! Bu konu hakkında yorumda bulunmak veya Tahlil.com'a soru sormak için hemen üye ol veya giriş yap
W
YORUMLAR
2 ay önce
G
arzu07

ağrıdan acile gittim 15 gün önce, idrar kan tahlili yapıldı,kan tahlilin MCHC [L] 31,43 ..RDW [H] 18,6 ,çıktı, idrar tahlilin de Eritrosit [E] 1+ çıktı,ilaç kullandım geçmedi,ürolojiye gittim,tekrar idrar tahlili istendi Eritrosit [E] 2+ ve Lökosit [E] +-, sonuçlar nedir acaba?

TahlilCom
Tedaviye rağman şikayetleriniz geçmedi ise idrar kültürü yaptırmanızı öneririz..
2 ay önce
G
fenerbahce_tugce1907

Eşimle sürtünme yoluyla iliski yaşadık vajinamdan içeri biraz boşaldı hamile kalma olasiligim var mı?

Tahlil-com
Evet bu şekilde hamile kalabilirsiniz.
2 ay önce
G
kevsergonulds

Hocam merhaba ben bir ilişki yaşadım fakat vajinanın içine boşalma olmadı sadece kalça kısmına boşaldı yani vajinaya geldi mı bilemem ve ilişki yaşanırken adettim .Daha sonra 25 gün geçti ve idrar testi yaptım negatif cıktı. Sonrasında da adet oldum ama normale göre azdı şimdide adetim bitmesine rağmen karnında ciddi bir şişlik var bu kanamanın adet değilde üstüne adet görme olmasından korkuyorum.

Tahlil.com
Regl iken ilişkiye girmek gebelik oluşumunu engeller diye kesin bir durum yok.Üstüne görme kanaması normal adet kanamasından çok daha farklı ve kısa süreli bir kanama olur. Üstüne görme kanaması olduğunu düşündürüyorsa gebelik testini tekrarlayarak daha net bir bilgi edebilir veya bir kadın doğum doktoruna muayene olabilirsiniz.
3 ay önce
G
karamurat_416

10 aylık bebeğimin test sonuçları

TSH: 1,60
SERBEST T4:14,69
SERBEST T3: 6,35

Tahlil.com

Tahlil.com da tahlil sonuçlarınızın uzmanlarımızca sağlıklı bir şekilde yorumlanması için tahlillerinizin sonuç raporunda belirtilen normal değerlerini de yazmalısınız.
Bu konuda sitemizde bir çok uyarıda bulunup okurlarımızı bilgilendik.
Aşağıda konuya dair uyarılarımızı gözden geçirmenizde yarar var.



3 ay önce
G
ades

prolaktin yüksekliği tedavisi görüyordum ilacı bırakınca tekrar yükselme olduğu için doktorum mr istedi. mr sonucunda hipofiz bez parankiminde sınırları net olarak belirlenemeyen 7 mm çapında İV GD sonrası serilerde belirgin kontrast tutulum göstermeyen görünüm mevcuttur denmekte.

Tahlil.com
Hipofiz bezinizde normal olmayan bir oluşum gözlenmiş.Doktorunuz konuya dair detaylı bilgi verecektir.
3 ay önce
G
meltem06_894

adet gunum15 gün gecikti kan testi yaptirdim beta 23 cikti ve adet oldum doktorun bi hafta sonra tekrar test yapacak acaba hamile olabilir miyim?

Tahlil.com

Halk arasında Kimyasal gebelik olarak bilinen durumu  geçiriyor olabilirsiniz.Aşağıda kimyasal gebelik ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kimyasal gebelik ( biyokimyasal gebelik) nedir?

3 ay önce
G
doganage

ALT 119
AST 99
CRP 79
bu değerler yüksek
EOS% 4,5
HGB 13,7
HCT 40,5
bu değerler düşük çıktı, sorun nedir?

Tahlil.com

CRP sıklıkla istenen bir tahlil türü olup  akut faz reaktanıdır.
Tahlil sonucunuzda CRP değeri yüksek olarak görülüyor.
CRP yüksekliğinde ilk olarak akla enfeksiyon ve/veya  romatizmal durumlar akla gelir.

CRP yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilir ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve verilmiş cevapları okuyabilirsiniz.

CRP YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

Aynı zamanda ALT ve AST yüksekiğiniz de var.Belirtiğiniz değerler ve testler karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi veriyor. Karaciğer yağlanması, kullandığınız ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleri.Ultrason muayenesi ilk aşamada fikir verecektir bu testlerin yüksekliğine dair.Aşağıda konu ve karaciğer testlerine dair detaylı bilgi ve sorulmuş benzer sorular ile cevapları görebilirsiniz.


http://tahlil.com/alanin-aminotransferaz-alt

http://tahlil.com/aspartat-amino-transferaz-ast-sgot-yuksekligi-ve-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur-ast-normal-degerleri-nedir



3 ay önce
G
moosefirst

TSH -- 1.19 (N.D. 0.35 - 4.94)
Vitamin b12 -- 208 (187 - 883)
Ferritin -- 71.59 (21.81 - 274.66)
Folat -- 5.3 (3.1 - 20.5)

Demir (serum) -- 62 (65-175)
UIBC -- 289 (69-240)
TIBC -- 351

2.5 yıldır saç dökülmesi yaşamaktayım

Tahlil.com
Demir eksikliği bulgularınız var.Saç dökülmesinde etken olabilir.
3 ay önce
G
o.bastan

ben yeni evli bi bayanım.. eşimle ilişki anında canım çok acıyor ve ilişki gerçekleştirmiyor kendimi istem dışı çok kasıyorum ne yapmam gerekiyor bunu nasıl yenebilirim?

TahlilCom
Kadın doğum uzmanına gitmeniz ve muayene olması gereklidir..

H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
İLGİLİ MAKALELER