Koyu Renkli Benlerde Cerrahi Uygulama Nasıldır?

Yayın Tarihi : 2015/03/12 16:53 • Güncelleme Tarihi : 2020/11/30 18:57 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Doğuştan gelen benler tıbbi olarak çoğu zaman bir önlem veya tedavi gerektirmez. Tehlikeli olan benler, sonradan meydana gelen ve sürekli olarak renk ve boyut olarak değişim gösteren benlerdir. 
Koyu Renkli Benlerde Cerrahi Uygulama Nasıldır?

Benler, çoğu zaman doğuştan gelir. Bunlar vücudun bir parçası kabul edilir ve tıbbi açıdan bir risk taşımaz. Ancak insan vücudunda, doğuştan olmayan, sonradan meydana gelen, hatta bazen gün geçtikçe rengi koyulaşan, hatta büyüyen benler meydana gelmektedir. Benlerin doğru tanımlanması, istenilen tedavinin doğru uygulanması için son derece önemlidir. 

Benler, bazen insana şirinlik, güzellik katsa da çoğu zaman istenmeyen oluşumlardır. Özellikle insanlar tanıtılırken bu şekilde tanımlanmaktan oldukça rahatsızlık duyarlar. Öte yandan sağlık açısından da sonradan çıkan benler istenmeyen oluşumlardır. 

Benlere Cerrahi Uygulama Nasıl Yapılır?

Doğuştan gelen benler tıbbi olarak çoğu zaman bir önlem veya tedavi gerektirmez. Tehlikeli olan benler, sonradan meydana gelen ve sürekli olarak renk ve boyut olarak değişim gösteren benlerdir. 

Doğuştan olan ben, kişiyi estetik açıdan rahatsız etmiyor ve kişinin böyle bir talebi yoksa, bu benleri cerrahi uygulama ile almak gerekmez.

El ve yüz gibi yoğun olarak güneş ışığına maruz kalan bölgelerde var olan koyu renkli benler çoğunlukla istenmeyen yapılardır. Hele ki benler büyüyor, renk ve şekli değişikliği oluyorsa doktorların pek çoğu bu benlerin alınmasını ve incelenmesini talep eder. Cilt üzerinde bulunan koyu renkli bu benler alınırken çevresindeki normal deri parçasının da bir bölümü kazınır. Bunun amacı olası bir kötü huy tümörüne karşı tedbirdir. 

Bu durum tıpkı yiyeceklerdeki küf gibidir. Küf, başta sadece bakteri yayılmasıdır. Renk ve tat değişimini daha sonradan meydana getirir. Bu sebeple bir kısmı küflenmiş malzemenin, küflü yerini atıp kalan kısmını tüketmek doğru değildir. Çünkü bu bölgelerde aynı bakterilerden bulunuyor ve henüz renk ve tat değişimi meydana getirmemiş olabilir. 

Işte bu sebeplerden dolayı benlere cerrahi müdahale edilirken, sağlıklı gibi görünen dokudan da bir miktar alınır ki, tümör olma ihtimaline karşı önlem alınmış olsun.



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?