First slide
Second slide
Third slide

Lökosit (WBC) nedir? Lökosit yüksekliği ve lökosit düşüklüğü

Hemogram yani kan sayımı testleri sonrası,tahlil sonucunu incelerken hastaların merak ettiği test parametrelerinden biri de wbc yani lökosit testidir.
Lökositler, halk arasında akyuvar olarak da bilinir. WBC yani lökosit testinin normal değerleri yenidoğan çocuktan,15 yaş sonrası kişilere kadar farklı değerler göstermektedir.6 aylık bir bebeğin normal olan wbc değeri yetişkin bir bireyde ise bir hastalık belirtisi olabilir.

WBC(lökosit) testinin yaş gruplarına göre normal değerlerini Tahliller ve Normal Değerleri bölümümüzde bulabilirsiniz.


Lökosit sayısında artış görülmesine, yani lökosit yüksekliğine  lökositoz adı verilir.

Hangi durumlarda lökosit değerleri normalin üstüne çıkmaktadır?

Sistemik enfeksiyonlar(sistemleri tutan enfeksiyonlar)(sarkoidoz gibi)
Lokal enfeksiyonlar
Miyokart enfarktüsü
Lösemiler
Gebeliklerde
Aşırı sigara tüketimi 

Lökosit sayısında azalmaya ise lökopeni adı verilir

Hangi durumlarda lökosit değerleri normalin altında çıkmaktadır?

Aşağıdaki durumlarda da lökosit değerleri normalin altına iner: 
Bazı Virüs Hastalıkları (Gribal enfeksiyonlar)
Riketsiya Hastalıkları
Aplastik anemi
Alösemik lösemi
Tifo ve paratifo
Brucella Hastalığı
Miliyer tüberküloz

Siz de wbc ( lökosit) yüksekliği veya düşüklüğü varsa aşağıdaki bölüme sorunuzu sorabilirsiniz.Tahlil.com uzmanları en kısa sürede sorunuzu cevaplayacaktır.


H
SPONSOR BAĞLANTILAR



Q
TAHLİL MERKEZLERİ
Öne çıkan tahil merkezleri için tıklayın.

B
KONU İLE İLGİLİ YORUMDA BULUN
Hey! Bu konu hakkında yorumda bulunmak veya Tahlil.com'a soru sormak için hemen üye ol veya giriş yap
W
YORUMLAR
5 ay önce
G
ferhattarat

testbulgu(referans
WBC2,69(4-10
LYM#1,56(0,8-4
LYM%58(20-40
RBC4,38(4,1-5,1
HGB12,2(12-16
HCT38,4(36-48
MCV87,7(80-100
MCH27,9(25-35
MCHC31,8(32-36
PLT249(130-450
PDW10,8(9-17
NEUT%28,2(50-70
NEU#0,76(2,7
MON#0,26(0,1-1,2
MON%9,7(3-12
EOS#0,01(0,02-

Tahlil.com

Hemogram tahliline göre lökosit (WBC) yani akyuvarların sayısı düşük çıkmış.
Viral enfeksiyonlara bağlı olarak wbc  değeri normalin altına inebilir.
Enfeksiyon sonrası dönemde ise WBC değerinde artış beklenir. En iyisi bir kaç hafta sonra wbc testini tekrar ettirin.Tekrar düşük çıkarsa ileri tetkik ve muayene için bir hematoloji uzmanına danışmanızda fayda var.
Kanda WBC düşüklüğü farklı sebeplere de bağlı olabilir.

WBC testi ve wbc düşüklüğü ile ilgili aşağıdaki bağlantıda çok daha detaylı bilgi bulabilir, konuya dair benzer soru ve cevapları görebilirsiniz.

WBC nedir? WBC düşüklüğü ve yüksekliği

7 ay önce
G
ibestspeed

Merhaba,
Bebeğim 32 günlük ve kiz, Acil serviste idrar tahlili değerlerinde lökosit yüksek olduğu için hastaneye yatış verdiler ve seruma icine ilac koydular.sizde kontrol edebilirsiniz, Teşekkürler şimdiden.

Tahlil sonuçları;
Nitrit negatif,
lökosit esteraz 2+,
hemoglobin negatif,
görünüm clear,
renk colorless,
eritrosit 2,
bakteri 4
Yassı epitel 0
Kalsiyum oksalat kristali 0
Ürik asit kristali 0
Amorf kristaller 0
Hiyalen silendir 0
LOKOSIT :28

Tahlil.com
Tahlil sonuçları ilk akla idrar yolu enfeksiyonu tanısını getiriyor.Ancak idrar kültürü tahlili de yapılması ve buna göre daha sağlıklı bir değerlendirme yapılması mantıklı gözüküyor.
9 ay önce
G
melike-18

Merhaba kolay gelsin,
Babamın hemogram sonuçları
WBC 3.2 L
NE% 69.3
LY% 16.3 L
MO% 11.9 H
EO% 1.6
BA% 0.9
RBC 3.77 L
HGB 8.2 L
HCT 26.4 L
MCV 69.9 L
MCH 21.8 L
MCHC 31.2 L
RDW 19.1 H
PLT 82 L
MPV 10.3

Kan düşüklüğünle ilgili ilaç tedavisi gördü düzelme olmadı onkolojiye sevkedildi tüm tahliller ve biyopsi temiz çıktı ilaç verildi tedavi sırasında mide kanaması geçirdi bununla ilgili hastanede yattı kan takviyesi ve ilaçlar verildi tekrar dahiliyeye gidildiğinde yine kan düşüklüğü çıktı üniversite hastanesine gidildi burda da tüm tahliller filmler ve biyopsi temiz çıktı hiç bir ilaç tedavisi falan verilmedi en son yine dahiliyede yukarıdaki sonuçlar çıktı doktor yine onkolojiye sevk ediyor ama daha öncede gidildiğinde doktor bizlik bir durum yok buraya gelmeyin dedi şimdi ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız lütfen yardımcı olursanız sevinirim bu arada babam 14 yoldam beri şeker hastası ve ilaçlarını kullanıyor

Tahlil.com

Tahlil.com'a göndermiş olduğunun babanızın kan sayımı ( hemogram)
sonuçlarında anemi bir diğer adıyla da kansızlık bulguları var.
Bu yönde bir tedavi olmalı ve ileri tahliller yapılmalı
Ayrıca kansızlık araştırılması amacıyla da bir takım ilave tahlillere de ihtiyaç olabilir.
Bir dahiliye veya hematoloji uzmanına başvurmanızda yarar var.

Kansızlık ve tanı yöntemleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve bu konuda benzer sorular ve uzmanlarımızca verilmiş cevapları okumak isterseniz aşağıdaki bağlantıyı tıklayabilirsiniz:

Kansızlık ( anemi ) nedir? Anemi  tanısı nasıl koyulur, anemi hakkında sorulmuş soru ve Tahlil.com uzmanlarının cevapları

1 yıl önce
G
cancalis06

Doktor bey/hanım merhaba;
.Hemogram sonuçlarımı yazıyorum.Hipotriodi hastasıyım ayrıca D vitamini eksikliği var.Feriferik yayma istenmesi beni çok endişelendirdi daha o sonuç çıkmış değil.
Lökosit 3.7 bin/uL 4,5 11
LY % 39.2 % 20,5 51
MO % 6.7 % 3,4 9
GR % 52.2 % 40 74
EOS% 1.6 % 0 7
BAS% 0.3 % 0 1,5
LY 1.4 bin/uL 1,2 3,9
MO 0.25 bin/uL 0 1,5
GR 1.9 bin/uL 1,7 8
EOS 0.06 bin/uL 0 0,9
BAS 0.01 bin/uL 0 0,25
Eritrosit 5.23 x10^6/uL 4,3 5,7
Hemoglobin 15 g/dL 13,2 17,3
Hematokrit 44.8 % 39 49
MCV(Ort.eritrosit.h.) 85.7 fL 80 96
MCH(Ort.eritrosit.hgb.) 28.7 pg 27 34
MCHC(Ort.eritrosit.hgb.k) 33.5 g/dL 30 36
RDW(eritrosit dağılım oranı) 12.7 % 11 14,5
PLT(Trombosit) 192 bin/uL 130 400
MPV(Ort trombosit hacmi) 9.2 fL 6 12,1

Tahlil.com

Hemogram tahliline göre lökosit (WBC) yani akyuvarların sayısı düşük çıkmış.
Viral enfeksiyonlara bağlı olarak wbc  değeri normalin altına inebilir.
Enfeksiyon sonrası dönemde ise WBC değerinde artış beklenir. En iyisi bir kaç hafta sonra wbc testini tekrar ettirin.Tekrar düşük çıkarsa ileri tetkik ve muayene için bir hematoloji uzmanına danışmanızda fayda var.
Kanda WBC düşüklüğü farklı sebeplere de bağlı olabilir.

WBC testi ve wbc düşüklüğü ile ilgili aşağıdaki bağlantıda çok daha detaylı bilgi bulabilir, konuya dair benzer soru ve cevapları görebilirsiniz.

WBC nedir? WBC düşüklüğü ve yüksekliği

1 yıl önce
G
ejeshim

Merhaba. 17 yaşındayım ve bugün tahlil yaptırdım. Sonuç; WBC 11.4 yüksek, NEU% 75.8 yüksek, LYM% 16.8 düşük, MONO% 5.0 düşük gösteriyor. Herhangi bir sıkıntı gözüküyor mu?

Tahlil.com

Kan sayım testi, diğer adıyla da hemogram testi sonucuna göre WBC yani lökosit yüksekliği olduğu görülüyor.
WBC  yüksekliği durumunda ilk olasılık enfeksiyon şüphesidir.Çeşitli enfeksiyonlarda wbc değeri yüksek çıkabilir.Bunun dışında wbc yüksekliği başka nedenlere bağlı olarak da görülmektedir.

WBC ( lökosit)  yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantımızda  detaylı bilgi bulabilirsiniz.

WBC yüksekliği


1 yıl önce
G
pezukmeryemnisa123

benim kızım 13 yaşında ve fmf hastası wbc si 4.89 yani düşük çıktı ne olabilir ayrıca ast 27 (yuksek) hct 39.8 (yuksek) NE% si 35.3 (dusuk) LY% si 51.5 (yuksek) EO% su 4.13 (yuksek) BA% sı 2.2 (yuksek) NE# si 1.73 (dusuk) MO# su 0.35 (dusuk) lösemimi

Tahlil.com

WBC de kayda değer bir düşüklük yok bunu sorun etmeyin.Gelelim diğer parametrelere, hafif de olsa EO yüksekliği var
Kan sayımı tahlilinde eosinofil değeri yüksek çıkmış,
Bu yükseklik farklı nedenlere bağlı olabilir.
Aşağıda konuya dair detaylı bilgi ve benzer soru ve cevapları bulabilirsiniz.

1 yıl önce
G
okaliptys

Annem dün bazı tahiller yaptırdı birde kan azlığı ile şüphemiz vardı, kalp hastalığıda mevcut birde miyom amelyatı olacak.
WBC -9.01
RBC - 3.04
Hemoglobin (Hb) - 70
Hematokrit (Hd) -24.6
MCH -23
MCV -80.9
MCHC -285
PLT -288
RDW CW -% 17.0

Tahlil.com
Annenizde kansızlık bulguları var
1 yıl önce
G
sibel_evcimen_90

Mrb ben 25 yaşında bir bayanım kan testi sonuçlarım asagidaki gibidir.
WBC 12.1
RBC 4.85
RDW 10.7
NEU 8.5
PDW 19.2
PCT 0.21
MPV 7.2

Tahlil.com

Kan sayım testi, diğer adıyla da hemogram testi sonucuna göre WBC yani lökosit yüksekliği olduğu görülüyor.
WBC  yüksekliği durumunda ilk olasılık enfeksiyon şüphesidir.Çeşitli enfeksiyonlarda wbc değeri yüksek çıkabilir.Bunun dışında wbc yüksekliği başka nedenlere bağlı olarak da görülmektedir.

WBC ( lökosit)  yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantımızda  detaylı bilgi bulabilirsiniz.

WBC yüksekliği


2 yıl önce
G
xsalttalha

wbc:2025 ile 3000 arası çıkıor 13 romotizma hastasıyım ve talesi minör taşıyıcısıyım normalmi

Tahlil.com

Kan sayımı sonucunuzu inceledik. Lölosit diğer adıyla da WBC değeriniz düşük.
Viral enfeksiyonlarda wbc  değeri normalin altına inebilir.Enfeksiyon sonrası dönemde ise bu değerde yükselme beklenir, bir kaç hafta sonra wbc testini tekrar ettirin.Yine düşük çıkarsa ileri tetkik ve muayene için bir hematoloji uzmanına başvurun.
WBC düşüklüğü başka nedenlere de bağlı olabilir.

WBC testi ve wbc düşüklüğü ile ilgili aşağıda çok daha detaylı bilgi bulabilir, bu konuda sorulmuş benzer soru ve cevapları görebilirsiniz.

WBC nedir? WBC düşüklüğü ve yüksekliği

2 yıl önce
G
emineaydede

TEST SONUÇ     BİRİM REFERANS
WBC     4 10e3/μL 4,5 - 11,0
RBC 3,75 10e6/μL 3,8 - 5,8
HGB 11,0 g/dL 11,5 - 16,0
MCHC 31,4 g/dL 32,0 - 36,0
RDW 16,9 % 1,0 - 16,0
MON% 2,8 % 4,0 - 8,0
yardımınızı rica ederim.

Tahlil.com

Tahlil.com'a göndermiş olduğunun kan sayımı ( hemogram)
sonuçlarında anemi bir diğer adıyla da kansızlık bulguları var.
Bu yönde bir tedavi olmalısınız.
Ayrıca kansızlık araştırılması amacıyla da bir takım ilave tahlillere de ihtiyaç olabilir.
Bir dahiliye veya hematoloji uzmanına başvurmanızda yarar var.

Kansızlık ve tanı yöntemleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve bu konuda benzer sorular ve uzmanlarımızca verilmiş cevapları okumak isterseniz aşağıdaki bağlantıyı tıklayabilirsiniz:

Kansızlık ( anemi ) nedir? Anemi  tanısı nasıl koyulur, anemi hakkında sorulmuş soru ve Tahlil.com uzmanlarının cevapları

2 yıl önce
G
karacaceren

Merhaba,
Biletarel UPJ darlıktan 1 yıl önce 2 kez ameliyat oldum.Ameliyatlar başarılı geçti.Aylık kan idrar ve USG tahlilleri ile kontrol hastasıyım.Bu ayki kan tahlilimde Lökositim 179 çıktı.Referans aralığına kıyasla çok yüksek bir rakam. Henüz doktoruma yorumlatamadım. Yardımcı olabilir misiniz

Tahlil.com

Tahlil.com'a gelen yüzlerce soru arasından belirtiğimiz kurallara göre sorulan sorular editörlerimizce onaylandıktan sonra doktorlarımızca  cevaplanmaktadır.

Sorunuzu belirtilen kurallara göre sormamışsınız.
Soruyu sorma aşamasında bu konuda gereken uyarılarda bulunmamıza rağmen bu tür uyarılara dikkat etmeyen sizin gibi bir çok okurumuz var.

Aşağıdaki uyarıları dikkatle okuyup sorunuzu tekrar sorunuz.

http://tahlil.com/tahlilcoma-soru-sorarken-dikkat-etmeniz-gereken-uyarilar

2 yıl önce
G
knnkrt

Merhabalar,

93 günlük kızımız 12 Mart tarihinde Glokom bölümünden ameliyat olacak ve yapılan tetkikler sonucunda bazı değerleri yüksek çıktı. Bu değerlerin anlamları ve sorun teşkil eder mi?

HEMEGRAM
WBC 14,3 H
HGB 11,2 L
HCT 33,9 L
RDW 15,7 H
PLT 534 H
LYMPH 10,4 H
NEU% 15,7 L
LYMPH% 72,6

Tşk.

Tahlil.com
Hafif de olsa kansızlık bulguları var, doktor bu yönde gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır.
2 yıl önce
G
nildunyasi_nd

yaş:52
mchc:31.5
rdw:15.2
plt:694

Tahlil.com

PLT yani trombosit değeri yüksek.Bu normal değil.Bu durumda dahiliye veya tercihen bir  hematoloji uzmanına danışmanızda yarar var.

PLT kan tahlili hakkında bilgi almak, bu testin yüksek çıkma nedenleri hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz aşağıdaki yazımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

PLT Testi ve yüksekliği

2 yıl önce
G
Cyb3r-spy

Benim tahlil sonuçlarım alopesi areata hastasıyım
WBC 11.23
Rbc 5.13
Hgb 16.13
Hct 46.9
Mcv 91.5
Mch 31.8
Mchc 34.8
Rdw 11.5

Tahlil.com

Tahlil.com'a sorduğunuz test sonuçları  tam kan sayımı olarak de bilinen hemogram testi parametrelerden sadece bir kaçı.Ancak sadece bu değerler tek başına fazla bir fikir vermez.
Hemogram yani kan sayımı testinin sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte değerlendirilmesi gerekir,
Kan sayımı sonrası diğer kan sayım parametrelerinde belirgin bir sorun yoksa, tahlilinizde kayda değer bir problem olmadığını söyleyebiliriz.

Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve Tahlil.com uzmanları tarafından verilen cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?



2 yıl önce
G
yasminnksk

annemin wbc değeri 74.8 şuan tedavi görüyor ama ilaç falan hiç bir tedavi yok sizce ne yapılmalı söylerseniz sevinirim. Diğer sonuç wbc 74.8 - neu 14.3 - lym% 79.0 - eos% 0.6 * neu 10.7 - lym 59.1 - mono 4.4 - eos 0.4 bunlar yüksek olan değerleri.yardımcı olursanız sevinirim.

Tahlil.com

Bizlere sormuş olduğunuz tahlil sonuçları  hemogram  diğer adıyla da kan sayımı testinde yer alan parametrelerden sadece birkaçı.
Kan sayımı tahlilinin ekibimizce sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte yorumlamak yararlı olacaktır. 

Test raporunuzda yer alan diğer hemogram parametrelerinde bir  sapma sorun yoksa, kan sayımı sonuçlarınızda kayda değer bir sorun olmadığını söyleyebiliriz.

Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve Tahlil.com uzmanları tarafından verilen cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?


2 yıl önce
G
beyto_akcapa

kızımın tahli sonuçları sıkıntı var mı
WBC 11,59 - RBC 4,48 -HGB 11,5 - HCT 36,6 -MCV 81,8 - MCH 25,7 -MCHC 31,4 - RDW CV 12,3 - RDW - SD 43,4 - PLT 303 -MPV 8,1 - PCT 2,45 - PDW 15,9 - LY# 3,65 - LY% 31,5 - MO#0,86 - MO%7, - NE# 7,05 - NE%60,8

Tahlil.com

Sorduğunuz tahlil sonuçlarınızda kayda değer bir anormallik görülmüyor. Sonuçlarınızı normal olarak yorumlayabiliriz.

2 yıl önce
G
Demirel-aydan

Merhabalar;
Wbc: 13.7 (3.57-11.01)
Neu#: 9.77 (1.69-7.50)
Mono#: 0.99 (0.28-0.86)
24 yaşındayım,bayanım.
Aydınlatırsanız sevinirim.
Teşekkürler

Tahlil.com

Kan sayım testi, diğer adıyla da hemogram testi sonucuna göre WBC yani lökosit yüksekliği olduğu görülüyor.
WBC  yüksekliği durumunda ilk olasılık enfeksiyon şüphesidir.Çeşitli enfeksiyonlarda wbc değeri yüksek çıkabilir.Bunun dışında wbc yüksekliği başka nedenlere bağlı olarak da görülmektedir.

WBC ( lökosit)  yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantımızda  detaylı bilgi bulabilirsiniz.

WBC yüksekliği


2 yıl önce
G
muzeyyen.tunc

Merhaba,Evlilik başvurusu için sağlık raporu almamız gerekti.
Nişanlım ve benim raporumu 1 hafta sonra doktor görecek ancak çok merak ettiğim değerler var yorumlarsanız sevinirim.
Eşimde : Hemogram(WBC)12,02 H (Kırmızı ile yazılmış)
Bende: Hemogram(WBC)5,18

Tahlil.com

Eşinizde Kan sayım testi, diğer adıyla da hemogram testi sonucuna göre WBC yani lökosit yüksekliği olduğu görülüyor.
WBC  yüksekliği durumunda ilk olasılık enfeksiyon şüphesidir.Çeşitli enfeksiyonlarda wbc değeri yüksek çıkabilir.Bunun dışında wbc yüksekliği başka nedenlere bağlı olarak da görülmektedir.

WBC ( lökosit)  yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantımızda  detaylı bilgi bulabilirsiniz.

WBC yüksekliği


2 yıl önce
G
bskaya540

Merhabalar. Annemin kan testi sonucunda WBC normali 4.00 - 10.00 olması gerekirken sonucu 15.4 çıkmış doktorda çok yüksek demiş. Bir önceki tahlil 15,10,2014 tarihinde yapılmış ve 12.00 olarak çıkmış. Annem 48 yaşında. bunun neden yüksek olduğunu öğrenebilir miyiz?

Tahlil.com

Annenizde kan sayım testi, diğer adıyla da hemogram testi sonucuna göre WBC yani lökosit yüksekliği olduğu görülüyor.
WBC  yüksekliği durumunda ilk olasılık enfeksiyon şüphesidir.Çeşitli enfeksiyonlarda wbc değeri yüksek çıkabilir.Bunun dışında wbc yüksekliği başka nedenlere bağlı olarak da görülmektedir.

WBC ( lökosit)  yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantımızda  detaylı bilgi bulabilirsiniz.

WBC yüksekliği


2 yıl önce
G
ysmn_ozcn

merhaba
hemogram kan testimde EOS% 7.89 % referans aralığı= 0 - 7 değerlerim mevcut anlamı nedir?

Biyokimya bölümünde Total Kolesterol 203 mg/dL referans aralığı= < 200 ne demek ?

Tahlil.com

Eosinofil değeriniz yüksek çıkmış, aşağıda konuya dair detaylı bilgi ve benzer soru ve cevapları bulabilirsiniz.


H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
İLGİLİ MAKALELER