Meckel Divertikülü Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/07/04 10:34 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/05 12:50 •

Divertikül delik anlamına gelir. Mide ve bağırsak boşluğunun içinde oluşan küçük delikçiklerdir.

Meckel Divertikülü Nedir?

Bağırsağın bir bölümünde kese gelişiminin oluşumu divertikül olarak adlandırılmaktadır. Bu kesenin iltihaplanması ile meckel divertikül üoluşmaktadır. Bu hastalığın tedavisi için iltihaplanan bu kese yapısının cerrahi işlemle alınması gereklidir. 

Divertikül Nedir?

Bağırsak ve mide, içi koruyucu dokularla örtülü bir alandır. Bu alanlardan besinlerin ve atıkların dışarı çıkmaması, mide ve bağırsakta kalıp hastalıklara sebep olmaması için; içerisi kayganlaştırılır, pürüzsüz bir yapıya sahip olur.

Divertikül delik anlamına gelir. Mide ve bağırsak boşluğunun içinde oluşan küçük delikçiklerdir. Bu delikçikler tıpkı diş gibi davranır. Şöyle ki; dişler girintili ve çıkıntılıdır. Bu girinti çıkıntılar aslında besinlerin daha iyi çiğnenmesini sağlar. Ancak dişler temizlenmediğinde bu girinti çıkıntıların arasında kalan besinler dişte kalır. Bu besinler bakteriler için yaşam alanı oluşturur. Beslenmesini buradan sağlayan bakteri, üremeye de başlar ve dişi yavaş yavaş çürüterek sinirlere kadar indiğinde diş ağrısına hatta diş kayıplarına dahi sebep olabilir.

Divertiküller de böyledir. Bağırsak ve mide dokusunda çukurlar oluşturur. Bu çukurlara giren ve sıkışan besinler veya atıklar, burada bakteri birikimine sebep olur. Burada beslenme ve üreme imkanı bulan bakterilerin sayısı çoğaldığında hastada ülsere veya ağrılara sebep olurlar.

Divertiküller endoskopi veya kolonoskopi ile teşhis edilir. Daha fazla bağırsaklarda bulunduğu için karın ağrısı ile anılır. Aynı zamanda demir eksikliği ve hastada kontrolsüz kilo kaybı olarak da ortaya çıkar. Fizyolojik muayenelerde bu tespitlerde bulunan gastroenterolog, ilave olarak kolonoskopi tahlilini de isteyecektir.

Kolonoskopi Nedir?

Kolonoskopi; bağırsak duvarlarının gaitadan arındırılmak suretiyle incelenmesi işlemidir. Temizlenen bağırsaklar, rahatlıkla her alanı görülerek görüntülenir. Eğer bağırsaklar tam temizlenmemişse, divertiküller gaitayı bu boşluklara bırakacağı için bağırsak kirli olur ve divertiküller ayırt edilemez. Bu sebeple kolonoskopi öncesi bağırsak temizlik diyeti mutlaka yapılmalı, lağman uygulanmalıdır. Aksi takdirde işlemin tekrarlanması dahi gerekebilir.

Kolonoskopi yapılırken hasta genelde uyumak yani genel anestezi almak ister. Bu teşhis yönteminde genel anestezi şart olmamakla birlikte, hastanın isteğine bağlıdır. Eğer hasta isterse tam anestezi alabilir veya hafif hissislik veren bir ilaç yardımıyla da işlem gerçekleştirilebilir.

 

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?