Uçuk Hakkında Merak Edilenler

Yayın Tarihi : 2018/08/01 18:29 • Güncelleme Tarihi : 2023/06/23 09:51 •

Virüslerin kendi DNA sı ve enzim sistemi yoktur. Yani eğer ortam bulursa kendini belli eder.

Uçuk Hakkında Merak Edilenler

Uçuk sıkça karşılaştığımız ve hemen herkesin merak ettiği bir hastalıktır. Uçukla ilgili en çok merak edilenleri öğrenmek ister misiniz?

Uçuk Nedir? 

Uçuk genellikle dudak, ağız ve burun delikleri çevresinde çıkan Herpes simplex virüsünün sebep olduğu hastalıktır.

Uçuğun Belirtileri Nelerdir?

Uçuk çıkmadan 24 saat önce kendini belli eder; karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama hissedilir daha sonra o bölgenin kızarması, şişmesi ve de içi sıvı dolu kabarcıkların ortaya çıkışıdır. Uçuk zamanla kuruyup çatlayarak, sızıntı yapar ve açılarak görüntüyü bozan bir yara haline gelir.

Uçuk Nasıl Bulaşır?

Uçuk, ilk belirtileri ile açık yaranın kapanması süresi arasında bulaşıcıdır. Uçuğu olan bir kişinin kullandığı, havlu, bardak, çatal, kaşık vb. eşyalardan ve uçuklu kişinin öpmesi sonucu bulaşır. Çoğunlukla fark edilmeyen küçük kızarıklıklar şeklinde ortaya çıkar; ağız içi, diş etleri ve dudaklar enfekte olur. Uçuk kimi hassas bünyelerde ciddi enfeksiyon şeklinde görülebilir.

Uçuğa dokunulmamalıdır. Dokunulursa eller çok iyi yıkanmalıdır.Bayanlar makyajlarını çıkarırken özellikle çok dikkat etmelidirler. Kesinlikle gözlere dokunulmamalıdır.  Özellikle bebekler, çocuklar ve diğer insanlar öpülmemelidir. Yerken, içerken kullanılan malzemeler özellikle başka biri ile kesinlikle paylaşılmamalıdır. Uçuk ve uçuk yarasının kabuğu ile oynanmamalıdır.

Uçuk Neden Tekrarlayabilir?

Uçuk virüsü (Herpes simpleks) vücuda girip ilk enfeksiyonu yaptıktan sonra çeşitli faktörlerin varlığında yeniden ortaya çıkabilir. Bu faktörler; stres, aşırı yorgunluk, uykusuzluk, aşırı güneş ışığı ve UV ışınları, diğer enfeksiyonlar, adet dönemi, hamilelik gibidir. Uçuk virus kaynaklı bir hastalıktır.

Virüslerin kendi DNA sı ve enzim sistemi yoktur. Yani eğer ortam bulursa kendini belli eder. Uçuk tedavisi uyguladığınızda yara kurur, virüs bu alanda susuz kalır ve ortadan kalkar. Ancak bağışıklık zayıflaması veya başka bir ateşli hastalığa tutunmakla birlikte yeniden ortaya çıkabilir. Bu sebeple uzun süredir sizi rahatsız etmeyen virüs bir anda yeniden ortaya çıkabilir.

Uçuk Nasıl Tedavi Edilir?

Önceden bazı madde ve ilaçlar uçuğun verdiği rahatsızlığı azaltmak için kullanılmıştır: Alkol ve antiseptik ilaçlar, uçuğun üzerindeki bakteri enfeksiyonunun gelişmesini engeller ağrı kesici ilaçlar; Uçuğun sebep olduğu ağrıyı azaltır. Etkili tedavide kullanılan antiviral uçuk kremleri, deriden geçerek uçuk virüsüne (Herpes simpleks) etki eder ve deriye zarar vermelerini engeller.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?