Anestezi Verilmeden Önce Hastalardan İstenen Tahliller

Yayın Tarihi : 2018/07/10 17:11 • Güncelleme Tarihi : 2019/04/05 18:24 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Cerrahi operasyon yapılacak hastalara ameliyat öncesi anestezi uygulanır.Anestezi verilmeden önce hastalardan istenen en önemli tahliller konulu yazımızın özellikle ameliyata girecek hastaların ilgisini çekeceğini umuyoruz.
Anestezi Verilmeden Önce Hastalardan İstenen Tahliller

Doktorlar Neden Anestezi Öncesi Tahlil İster?

Cerrahi operasyon yapılacak hastalara ameliyat öncesi anestezi uygulanır.Anestezi uzmanları anestezi öncesi bir takım tahliller ister.
Bir çok hastanın belki de olacağı ameliyattan daha fazla zihnini    kurcalayan soru anestezinin nasıl olacağı ve kendi ifadesiyle anesteziyi kaldırıp kaldıramayacağı konusudur.
Çoğu bu endişe ile anestezi doktorunun karşısına gelir.

Artık günümüzde ameliyat öncesi hastalarla anestezi doktorunun ilk karşılaştığı yer anestezi polikliniğidir.
Burada, tanısı konmuş ve ameliyat kararı alınmış hastaların anestezi öncesi muayenesi yapılarak bir risk değerlendirmesi ve hastanın onayı ile anestezik yöntem seçimi yapılır.
Muayene sırasında ve takip eden safhada yapılan tahliller doktora yol göstericidir. Bu amaçla hastalık öyküsü alınan, yandaş hastalığının olup olmadığı belirlenen değişik yaş ve cinsiyetteki kişilerden anestezi öncesi tahliller istenir.

Anestezi Öncesi İstenen Tahliller Nelerdir?

Tam kan sayımı, kan şekeri, üre, karaciğer fonksiyon testleri gibi biyokimya tahlilleri, idrar tahlili, kanama ve pıhtılaşma zamanlarının tayini, EKG, akciğer grafisi, sarılık testleri, kan grubu tayini, sedimantasyon, gebelik testi veya ilaç kan seviyeleri ameliyat öncesinde çalışılabilir.

Hangi tahlillerin yapılacağının kararının verilmesinde; hastaların genel durumu, yaşı, aile öyküsü, ne tür ameliyata gireceği, varsa geçirdiği hastalıklar veya ameliyatlar etkili olur.
Yapılan tahlillerin sonucuna göre anestezi doktoru ek tetkikler ve incelemeler de isteyebilir.

Örneğin; üre miktarının veya karaciğer fonksiyon testlerinin normal sınırlar dışında çıkması ya da tiroid bezi fonksiyonlarındaki bozukluklar bu durumu gerektirir. Diğer taraftan hastaların 40 yaş altında veya üstünde olması, 50 ve 60’lı yaşlarda olmaları istenecek tahlilleri etkileyecektir.
Ayrıca doğurgan çağda olan hanımlardan öykülerine göre anestezi öncesi gebelik tahlili de istenebilir. Tahlillerin sonuçları ayrıca anestezi yönteminin seçimini de etkileyebilmektedir.

Anestezi Öncesi İstenen Tahliller Nasıl Yorumlanmalıdır?

Tüm bu değerlendirmelerin ışığında ve gerekirse diğer uzmanlık dallarıyla konsültasyonlar tamamlandıktan sonra hastada bir risk değerlendirmesi yapılabilmektedir. O anki sağlık durumu hasta ve yakınlarıyla paylaşıldıktan sonra gerekli izahlar yapılarak/onay alınarak ameliyat kararı alınmaktadır.

Acil ameliyatlar hariç olmak üzere, beklenen sınırlar dışında gelen tahliller düzelinceye kadar ameliyat    ertelenebilmektedir.
Tahliller istenirken dikkat edilecek bir diğer nokta da hangi hastalarda hangisinin isteneceğinin yani risk/maliyet ve yarar değerlendirmesinin titizlikle yapılması gerekliliğidir. Çoğu ithal olan bu tahlillerin isabetli seçiminin milli ekonomiye katkısı yadsınamaz.

Sonuçta yapılan fizik muayene, elde edilen tahlil sonuçları ve son değerlendirmeler ile hastanın risk belirlemesi yapılır.
Anestezi tarafından ameliyat onayı verilen hastalar gerekli açıklamayı takiben ilgili servislere yönlendirilir.
Bu süreci hastaya izah edebildiğimiz oranda, hastaların ameliyat öncesi tedirginliğinin azaldığını ve çok daha rahat bir şekilde hazırlandığını görmekteyiz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?