First slide
Second slide
Third slide

Meslek Hastalığı Nedir?

Meslek hastalıkları sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal özürlülük hali olarak tanımlanmaktadır.

Gelişmekte olan bir ülke olarak günümüzün minimum 3’ te 1’ ini ve hayatımızın %40 ‘ını işte geçiriyoruz. Ortalama %80 imiz de ağır ve tehlikeli işlerde çalışıyor. Bu durum meslek hastalıklarının çalışanlara etkisinin daha da artmasına sebep olmakta.

Fakat kayıtlara baktığımızda meslek hastalığının oranlarını çok düşük olduğunu görüyoruz. Bunun sebebi bu konuda farkındalığın çok düşük olması ve kayıtlara girilmemesidir. Çalışanlar olarak bu konuda bilgilenmeli ve etrafımızı bilgilendirmeyi bir görev olarak görmeliyiz.

Yapılan araştırmalarda birçok çalışma alanında meslek hastalığı tehlikesi ile karsı karşıya kalmakta olduğumuzu göstermektedir. Meslek hastalıklarını sınıflandırmamız gerekirse.

 

-Gürültü, titreşim, aydınlanma, ısı, nem, tozlar, radyasyon, basınç gibi fiziksel etkilere maruz kalarak

- Madenler, solventler, zehirli gazlar, asit ve alkaliler, pestisitler, plastik maddeler, tozlar gibi kimyasal maruziyetlerinde.

-Brusella, şarbon, veba, KKKA, gibi biyolojik risk durumlarında

-İş güvencesizliği, gelecek kaygısı, iş stresi, şiddet gibi psikolojik durumlarda

-Uzun çalışma süreleri, yorgunluk, duruş bozuklukları, ağır yük taşıma ve kaldırma gibi ergonomik bozukluklarda meslek hastalıklarına sebep olmaktadır.

Bu durumlarda çalışana meslek hastalığı tanısı SGK İl Müdürlüğüne bireysel başvuruyla, yetkili bir hastaneye sevk ile konur.Tanı konduktan sonra işverene giderek, SGK’ya başvurması istenir. İşveren  bildirim yaptıktan sonra. İşyeri teftişleri, analizler ile bir dosya tamamlama süreci başlar. Dosya SGK Meslek Hastalıkları Tanı Kurulu’na gider, onaylanırsa bir iş göremezlik oranı belirlenir. Oran yüzde 10’u geçerse iş göremezlik ödeneği bağlanır ve meslek hastalığı kesinleşirmiş olur.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.

H
İLGİLİ İÇERİK

Vücuttaki Su Eksikliği Hangi Hastalıklara Sebep Olur?

Su; insanın vücudunun büyük bir kısmını oluşturan, hayati fonksiyonlarını gerçekleştirmek için mutlaka tüketilmesi gereken bir sıvıdır. Kısaca hayati sıvı da denir. Su dolaylı olarak da olsa; bütün organları ilgilendirir. Yerini başka şekilde, başka bir içecekle doldurmak mümkün değildir.

Vücut; su yokluğu çektiğinde;

Kandaki suyu kullanırsa; yüksek tansiyon hastalığı,

Omurlardaki suyu kullanırsa; bel-boyun fıtığı,

Kemiklerdeki suyu kullanırsa; romatizmal hastalıklar,

Akciğerdeki suyu kullanırsa;astım hastalığı,

Pankreastaki suyu kullanırsa; şeker hastalığı gelişir.

Bol su içerek bu hastalıklardan korunabileceğinizi unutmayın.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


Epilepsi Hastasına İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Epilepsi(sara) hastalığı kronik bir hastalıktır. Aniden nöbet tutabilir. Nöbet esnasında bilinç kaybı, ağız köpürmesi gerçekleşebilir. Bu durumda ilk yardım şarttır.

Epilepsiye bağlı nöbet geçiren birine nasıl yaklaşılmalıdır?

*Temel kural nöbet geçiren kişiye dışarıdan fiziki bir müdahale yapmamaktır.Yani kasılmalarını önlemek için tutmak, ağzını açmaya çalışmak için çaba göstermek doğru değildir.

* Kişi etrafında düşecek eşya olmayan bir ortamda yatırılır.Çevrede kişiye zarar verecek bir eşya varsa kaldırılır.

* Kolonya gibi keskin kokulu maddeler koklatılmamalıdır.

* Hareket etmesi engellenmemelidir.

* Kıyafetleri hafifletilir,kravatı varsa gevşetilebilir.Gözlük takıyorsa çıkarılır.

* Ayıltmaya çalışmayın, kendiliğinden ayılmasını bekleyin.

* Havale geçiren kişi kendine geldikten sonra dinlendirilmelidir.
* Dişlerini sıkmış ise dilini indirip soluk almasını sağlayın.
* Mümkünse bir kişi, havale geçiren kişinin ne kadar süreyle havale geçirdiğinin süresini tutmalıdır.Bu bilgi doktorlar için yararlı olacaktır.




Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


H
SPONSOR BAĞLANTILAR



Q
TAHLİL MERKEZLERİ
Öne çıkan tahil merkezleri için tıklayın.

B
KONU İLE İLGİLİ YORUMDA BULUN
Hey! Bu konu hakkında yorumda bulunmak veya Tahlil.com'a soru sormak için hemen üye ol veya giriş yap
W
YORUMLAR
18 saat önce
G
FFserpil

Birkaç gündür şiddetli baş agrısıyla gittigim hastanede , kan testimde bazı degerlerin normalin çok çok üzerinde oldugunu söyledi. 
CRP_1 Hıgh 7,3 mg/dl 0 -0,5
PLT Low 109 K/mm3 130-400
PCT low 0,096 % 0,2-0,5
Sedimentasyon hıgh. 43 mm/h 0-2

TahlilCom
CRP değeriniz yükselmiş, başağrısı da varsamuayene sonucuna göre karar verilmelidir, sinüzit, vb.. olabilir..
2 gün önce
G
eda81

29 yaşındayım. regl düzensizliği için yapıldı testler.Konuyla ilgli yardımcı olursanız sevinirim.
luteinizan hormon (lh) - 9,59
progesteron - 0,819
testesteron,serbest-3,40
dhea-s - 376,4
kortizol-16,48
estradiol(e2) - 28,50
folikül stimülan hormon-5,51
prolaktin-16,22

Dr.Mustafa Cesur
Adetin hangi döneminde yaptığınızı bildirmemişsiniz ama sonuçlar normal gibi görülüyor, endokrinoloji ve kadın doğumun birlikte değerlendirmesini öneririm.
2 gün önce
G
Akın Kızgın

31 yaşındayım tahlil sonuçlarım:

WBC: 11.4
NE#: 7.1
RBC: 5.09
HGB: 15.7
HCT: 46.5
 
 doktorum 4-5 ayda bir kan ver diye söyledi

Doktor
Sonuçlarınız normal...
2 hafta önce
G
mediney065

Merhaba ben iki aydır regl olamıyorum tahlil yaptırdım ama bi tedavi uygulamadılar abc 7.50 lym 25 50 gra 68 80 hct 37 .mcv. 79 rdva 30 plta 239.bunun gibi bir-çok test var ama ne anlama geldi anlamadım bir tedavi vermediler ve hala regl ola.iyotum buda bana sitser yaptı ne yapabilirim bana yardım ede bilirmisiniz

Tahlil.com
Bu test sonuçları regl gecikmesi hakkında fazla bir fikir vermez.
Bunun araştırılması için bazı hormon tahlillerine de gerek olacaktır.
Bir kadın doğum doktoruna başvurmanızı öneriyoruz.
2 hafta önce
G
hira_kku

8ay önce şiddetli sağ gögüs kafesimin altında şidetli ağrı nedeniyle acile gittim BT istendi sonucunda da karaciğerde hemanjiyom oldugu söylendi bu süreç içerisinde CRP:90 Ve Sedmantasyon:50 idi taş düşürdüğüm vs söylendi ..şimdi aynı ağrılar nedeniyle doktora gittim crp 25 sedim normal nedeni nedir?

Tahlil.com

Sedimantasyon testi ile birlikte CRP testinin yüksek çıktığı durumlarda ilk olarak akla enfeksiyon ihtimali gelir.

Her 2 testin de yüksekliği hangi durumlarda olabilir konusunda aşağıdaki bağlantılarımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz...


2 hafta önce
G
ruyaruyaaam

anoreksiya nevroza hastasıyım suan 45 kilodayım boyum 1.65 ve yaşım 20. Bazı tahliller yapıldı 4 aydır tedavi görüyorum ama tahlillerimde bi sorun var mı bilmiyorum.
RBC: 3.66, RGB: 11.8, HCT: 35.2, MCV:96.1, MCH:32.2, folat:2.8 total kolestrol: 207 potasyum: 4.9 demir:50 

Tahlil-com
3 hafta önce
G
remziye

6 haftalık hamilryim toxoplazma ıgm 53 çıktı sizce nasıl?

admin
Toxoplasma testinin ,raporunuzda yer alan referans değerlerini gönderirseniz,yardımcı olabiliriz.
3 hafta önce
G
okan52100

Mrb 29 yaşındayım.
Serbest T3, Serbest T4, TSH, Anti Tpo(ATA) değerlerim normal..
Anti TG (ATG) değerim 233.7 Normal degerler 0-115
Bir doktor Zehirli Guatr başlangıcı dedi, başka bir doktor normal dedi.
Sizin görüşünüzü öğrenebilir miyim?Bu ATG değerinin normal aralıkta olmaması sorun olur mu?

Tahlil.com

Tahlil sonuçlarınızı inceledik. Belirtiğiniz sonuçlar Hashimato olarak bilinen tiroid bezi hastalığınız olabileceğini gösteriyor.Bu durumda bir endokrinoloji uzmanına başvurmanızda yarar var.

Hashimato hastalığına dair aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

4 hafta önce
G
esra.fsevencan

sperm konsatrasyonu: 126,6
toplam hareketlilik : 48
ileri hareketlilik(pr): 38
yerinde hareketlilik : 10
hareketsizlik(ım) : 52
hareketli sperm kons: 60,9
ileri hareketli sperm: 48,3
fonkdiyonel sperm : 12,6
ortalama hız : 11
toplam sperm kons: 265,9
toplam har. sperm : 127.9
ph:8,0
hacim:2,1
fonksiyonel sperm: 26,5
morfolojisi normal : 31,2
morfoloji%normal form kruger : 12

Tahlil.com

Spermiyogram analizi  bir çok parametrenin incelenmesi sonrası değerlendirilmelidir.
Tahlil.com'a sorduğunuz sperm testini inceledik.
Bizlere gönderdiğiniz sperm test parametrelerinde kayda değer bir sorun görülmüyor.

Sperm testi ve tahliline dair  çok daha detaylı bilgi almak ve sorulmuş benzer soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız...

Sperm testi nedir?
                      


H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
İLGİLİ MAKALELER