First slide
Second slide
Third slide

Migrene İyi Gelen Önerilerimizi Dikkate Alın

Migren, halk arasında hepimizin genellikle duymuş olduğu “migrenim tuttu” “migren krizi” gibi terimlerden hatırlayacağımız nörolojik bir hastalıktır. Genetik olarak anne ve babada görülüyorsa çocukta da görülme ihtimali çok yüksektir. Kadınlardaki hormonal dengesizlikler ve daha fazla olan duygusallık sebebiyle kadınlarda erkeklere göre üç kat daha fazla görüldüğü saptanmıştır. Genellikle çalışan ve daha çok okumaya bağlı işlerde çalışıp gözlerini çok kullanan kişilerde ortaya çıkar.

Ataklar halinde görülebilen migren, sadece baş ağrısından ibaret değildir. Mide bulantısı, ses ve ışığa aşırı duyarlılık da oluşabilir. Genellikle göz arkasında, kaşların altında ve en çok da şakak bölgesinde görülen zonklayıcı ağrıyla kendini gösterir.

İki çeşit migren vardır. Biri aniden ortaya çıkıp kendini başın bir tarafındaki şiddetli ağrı ile gösterir. Hepsinde olmasa da bu tür migrene belirti olarak kusmayı gösterebiliriz. Genellikle toplumda görülen migren türü budur. Daha çok orta yaşlarda açığa çıkar. Diğeri ise auralı ataklar şeklinde görülür ve daha ciddi bir boyutta ele alınır. İnsanların %10’unda görülüp çocukluktan itibaren ortaya çıkar. Ataklar 3-5 saat sürebilir. Yoğun mide bulantısı ve kusma belirtileri eşlik eder. Başın bir tarafında çok yoğun ağrı oluşur. Kişi görme duyusunda hassasiyet ve zorluk hisseder.

Migren ataklarınızın veya ağrılarınızın neyden kaynaklandığını bulup bu etkene yönelik çözüm oluşturmak sizin için en iyisi olacaktır.
Peki ya hangi sebeplerden migren ağrıları oluşabilir veya artabilir?

-Bir şeyleri kafaya takıp, üzülüp, sinirlenip, strese girmek

-Çay, kahve, çikolata gibi kafein içeren yiyecek ve içecekler

-Alkol (özellikle şarap) ve sigara kullanımı

-Eksik bir uyku uyumak veya çok fazla uyumak

-Fazla sıcak veya fazla soğuğa maruz kalmak

-Yemek saatlerini kaçırıp gereken zamanlarda yemek yememek, dengesiz beslenmek

-Obezite

-Yüksek sesli ortamda bulunmak veya kulaklıkla yüksek sesli müzik dinlemek

-Kadınlarda hormon bozuklukları

-Mayalı içecekler, tatlandırıcı koruyucu içeren yiyecek ve içecekler, çok yağlı ve baharatlı yiyecekler yemek.

Migrene iyi gelen pratik önerilerimizi dikkate alınız:

Öncelikle yukarıda belirtiğimiz ve migreni tetikleyebilen unsurlardan kaçının.
Buna ilave olarak düzenli spor, uyku ve beslenme alışkanlığı edindiğiniz takdirde migren ağrılarınızda azalma görmeniz mümkün.
Sizde de migren başlangıcı varsa asla kafanıza göre ağrı kesici almayın.
Bu fayda etmektense ağrılarınızı daha da arttırabilir. En iyi yöntem bir nöroloji uzmanına başvurmak ve bu yaygın hastalığın belirtilerini en aza indirmek için kendinize dikkat edip sağlıklı bir hayat sürmektir.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.

H
İLGİLİ İÇERİK

Alzheimer (Alzaymır) Belirtileri ve Hasta Bakımının Önemi

Alzheimer beyinde bazı hücre ölümleriyle ortaya çıkar. Alzheimer kişiyi çevresinden ve sonra kendisinden uzaklaştıran, en sonunda da kişinin kendisini tanımakta bile güçlük çekebileceği nörolojik bir hastalıktır.

Hastalık ilk önce unutkanlıkla baş gösterir. Unutkanlıkla beraber beceri kayıpları görülebilir. Kişinin günlük aktiviteleri sekteye uğrar, algılama yeteneğini zamanla kaybeder ve kendini ifade etmekte zorlanır.

Alzheimer hastalığının belirtileri ve hastalarının davranış örnekleri:

-Hafıza kaybı (Yeni öğrenilen bilgileri çabuk unutur, günün saatlerini, ayları karıştırabilir. Evde bir odadan bir odaya neden geldiğini unutabilir. Çıktıkları yolda kaybolma sorunu yaşarlar, bulunduğu yere nasıl geldiğini ve kendi evinin yerini unutabilirler.)

-Eşyaları yanlış yere koyma (Örneğin anahtar ve cüzdanı buzdolabına koymak, yumurtaları yatağın altına saklamak ve sonra koydukları yeri unutmak gibi davranışlar sergilerler.)

-Konuşma problemleri (Basit kelimeleri unutabilirler, konuştuklarının anlaşılması zorlaşabilir.)

-Şüpheci davranışlar sergileyebilirler. (Tekrar tekrar aynı soruyu sorarlar)

-Huy ve davranışları değişebilir. (Örneğim çok cimri biriyle eli açık, eli açıksa da çok cimri birine dönüşebilirler.)

-Görme güçlüğü, gördüklerini algılamada sıkıntı yaşayabilirler.

-Kendilerini eve kapatıp tek düze bir yaşantıya geçebilirler.

-Bazen hiçbir şeyden zevk almazlar.

Alzheimer bir beyin hastalığıdır ve kesin bir tedavisi yoktur. Hasta bakımı ve hasta yakınlarına düşen sorumluluk çok önemlidir. Kendilerini hem maddi hem manevi yönden bu hastalığa hazırlamaları gerekir. Hastaların başlarına bir şey gelmemesi ve kontrolde tutulmaları için iyi bir bakım ve izleme ihtiyaçları vardır.

Alzheimer tanısı konulan hastanın bakımını üstlenen kişinin dikkat etmesi gerekenler:

-Hastalığın ilerlemesini yavaşlatan ilaçların kullanımına özen göstermek.

-Evde hasta için güvenli bir ortam oluşturmak. (Dış kapının kitli tutulması, ilaçların bir yere saklanması.)

-Hastaya tuvalet ve beslenme ihtiyaçlarında yardım etmek

-Hasta hafıza kaybı yaşadığından önceki yıllara ait bilgileri konuşup hatırlatmak

-Derideki yaralara, enfeksiyonlara (Özellikle idrar yolu enfeksiyonu) karşı dikkatli olmak.

-Verilen gıdaların taze olduğundan emin olmak. (Alzheimer hastaları koku kaybı yaşadığından taze ve bozuk gıdayı ayırt edemeyebilir.)

 Alzheimer hastalığının başlangıç ve orta seviyesinde evde bakım verilebilir ancak hastalığın son evresinde bakım evine bırakılabilirler.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


Kron (Crohn) Hastalığı

Ağız, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve sindirim sisteminin bitişi olan anüse kadar olan sindirim kanalında görülen iltihaplı yaraların oluşmasına Kron Hastalığı denir. Genellikle ince ve kalın bağırsakta en sık görülse de diğer sindirim organlarında da görülebilir. Hastalığın oluştuğu yerde daralma ve iltihaplanmalar görülür.

Kron hastalığının nedenleri arasında çevresel ve biyolojik sebepler vardır. Genetik olarak geçtiği görülse de tam olarak ispatlanmamıştır. Beslenme düzeni bozuk olan, stres altında olan ve bağışıklık sistemi düşük kişilerde en çok görülür. Çocukluk döneminden ileri yaşlara kadar görülür ve kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla daha fazladır.

Kron Hastalığının Belirtileri:

-Uzun süren kabızlık

-Karında şişlik ve rahatsızlık

-İshal durumu da görülebilir

-Kilo kaybı

-Yorgunluk

-Mide Bulantısı

-Gözde iltihaplanma

-Ağızda aft şeklinde yaralar

-Eklem ağrıları ve buna bağlı dizde şişlik

-Hastalığın atak durumunda aşırı yorgunluk görülmesi

-Özellikle yemek sonrası artan karın ağrısı ve ishal

-Sık sık ve acil dışkılama ihtiyacı

-Zaman zaman kanlı dışkılama

-Anüste yaralar veya yarıklar

-Kron hastası olan çocukların büyüme ve cinsel fonksiyonlarında gecikme görülebilir.

Hastalığın teşhisi endoskopi ve kolonoskopi işlemleriyle konulur. İçerden parça alınıp (biyopsi) incelenir kesin sonuca ulaşılır.

Tedavi olarak hekim tarafından ilk başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. Hastanın şikayetlerini ve ağrılarını azaltmaya hatta geçirmeye yönelik verilen bu tedavide en çok antibiyotik ve kortizonlu ilaçlar verilir. Hasta bireyin bu ilaçların yan etkilerini bilip tedavi süresini kendisinin de yakından izlemesi önerilir. Hekim cerrahi tedaviyi uygun görüyorsa nadir olarak ameliyat da uygulanabilir.

Bu hastalıkta hasta ve hasta yakınlarına beslenme düzeni ve ilaçları düzenli kullanım bakımından büyük sorumluluk düşmekte.

Kron hastaları nelere dikkat etmeli, nasıl beslenmelidir?

-Sindirim sistemini rahatlatmak ve iltahabın iyileşmesini hızlandırmak için sindirimi kolay olan ve bağırsakları zorlamayacak besinler alınmalıdır.

-Çorba veya haşlama ağırlıklı yemekler yenmelidir.

-Meyve sebze ve tahıl tüketimi çok önemlidir.

-Muz tüketiminin de önemi büyüktür. Vücudun ishalle kaybettiği magnezyum ve potasyumu geri kazandırır.

-Omega 3 bakımından zengin olan balık iyileşme hızını arttırır.

-Süt ve süt ürünleri tedavi aşamasında çok önem taşır.

-Kron hastalarında en çok D vitamini ve B12 vitamini eksikliği görüldüğü için bu vitaminlerden zengin diyet önerilir.

-Bol su içmek çok önemlidir.

Dışkının sert olmasını engelleyecek, sindirim sistemini ve dışkılamayı rahatlatacak, tedaviye katkı sağlayacak bol mineral ve vitaminli, iyi hazırlanmış bir diyet uygulanmalı ki hastalıkta (ilaç tedavisinin yanı sıra) daha iyi bir gelişme görülsün.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


L
ÇOK OKUNANLAR
H
SPONSOR BAĞLANTILAR



Q
TAHLİL MERKEZLERİ
Öne çıkan tahil merkezleri için tıklayın.



B
KONU İLE İLGİLİ YORUMDA BULUN
Hey! Bu konu hakkında yorumda bulunmak veya Tahlil.com'a soru sormak için hemen üye ol veya giriş yap
W
YORUMLAR
1 hafta önce
G
arzu07

ağrıdan acile gittim 15 gün önce, idrar kan tahlili yapıldı,kan tahlilin MCHC [L] 31,43 ..RDW [H] 18,6 ,çıktı, idrar tahlilin de Eritrosit [E] 1+ çıktı,ilaç kullandım geçmedi,ürolojiye gittim,tekrar idrar tahlili istendi Eritrosit [E] 2+ ve Lökosit [E] +-, sonuçlar nedir acaba?

TahlilCom
Tedaviye rağman şikayetleriniz geçmedi ise idrar kültürü yaptırmanızı öneririz..
1 hafta önce
G
fenerbahce_tugce1907

Eşimle sürtünme yoluyla iliski yaşadık vajinamdan içeri biraz boşaldı hamile kalma olasiligim var mı?

Tahlil-com
Evet bu şekilde hamile kalabilirsiniz.
2 hafta önce
G
kevsergonulds

Hocam merhaba ben bir ilişki yaşadım fakat vajinanın içine boşalma olmadı sadece kalça kısmına boşaldı yani vajinaya geldi mı bilemem ve ilişki yaşanırken adettim .Daha sonra 25 gün geçti ve idrar testi yaptım negatif cıktı. Sonrasında da adet oldum ama normale göre azdı şimdide adetim bitmesine rağmen karnında ciddi bir şişlik var bu kanamanın adet değilde üstüne adet görme olmasından korkuyorum.

Tahlil.com
Regl iken ilişkiye girmek gebelik oluşumunu engeller diye kesin bir durum yok.Üstüne görme kanaması normal adet kanamasından çok daha farklı ve kısa süreli bir kanama olur. Üstüne görme kanaması olduğunu düşündürüyorsa gebelik testini tekrarlayarak daha net bir bilgi edebilir veya bir kadın doğum doktoruna muayene olabilirsiniz.
1 ay önce
G
karamurat_416

10 aylık bebeğimin test sonuçları

TSH: 1,60
SERBEST T4:14,69
SERBEST T3: 6,35

Tahlil.com

Tahlil.com da tahlil sonuçlarınızın uzmanlarımızca sağlıklı bir şekilde yorumlanması için tahlillerinizin sonuç raporunda belirtilen normal değerlerini de yazmalısınız.
Bu konuda sitemizde bir çok uyarıda bulunup okurlarımızı bilgilendik.
Aşağıda konuya dair uyarılarımızı gözden geçirmenizde yarar var.



1 ay önce
G
ades

prolaktin yüksekliği tedavisi görüyordum ilacı bırakınca tekrar yükselme olduğu için doktorum mr istedi. mr sonucunda hipofiz bez parankiminde sınırları net olarak belirlenemeyen 7 mm çapında İV GD sonrası serilerde belirgin kontrast tutulum göstermeyen görünüm mevcuttur denmekte.

Tahlil.com
Hipofiz bezinizde normal olmayan bir oluşum gözlenmiş.Doktorunuz konuya dair detaylı bilgi verecektir.
1 ay önce
G
meltem06_894

adet gunum15 gün gecikti kan testi yaptirdim beta 23 cikti ve adet oldum doktorun bi hafta sonra tekrar test yapacak acaba hamile olabilir miyim?

Tahlil.com

Halk arasında Kimyasal gebelik olarak bilinen durumu  geçiriyor olabilirsiniz.Aşağıda kimyasal gebelik ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kimyasal gebelik ( biyokimyasal gebelik) nedir?

1 ay önce
G
doganage

ALT 119
AST 99
CRP 79
bu değerler yüksek
EOS% 4,5
HGB 13,7
HCT 40,5
bu değerler düşük çıktı, sorun nedir?

Tahlil.com

CRP sıklıkla istenen bir tahlil türü olup  akut faz reaktanıdır.
Tahlil sonucunuzda CRP değeri yüksek olarak görülüyor.
CRP yüksekliğinde ilk olarak akla enfeksiyon ve/veya  romatizmal durumlar akla gelir.

CRP yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilir ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve verilmiş cevapları okuyabilirsiniz.

CRP YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

Aynı zamanda ALT ve AST yüksekiğiniz de var.Belirtiğiniz değerler ve testler karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi veriyor. Karaciğer yağlanması, kullandığınız ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleri.Ultrason muayenesi ilk aşamada fikir verecektir bu testlerin yüksekliğine dair.Aşağıda konu ve karaciğer testlerine dair detaylı bilgi ve sorulmuş benzer sorular ile cevapları görebilirsiniz.


http://tahlil.com/alanin-aminotransferaz-alt

http://tahlil.com/aspartat-amino-transferaz-ast-sgot-yuksekligi-ve-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur-ast-normal-degerleri-nedir



1 ay önce
G
moosefirst

TSH -- 1.19 (N.D. 0.35 - 4.94)
Vitamin b12 -- 208 (187 - 883)
Ferritin -- 71.59 (21.81 - 274.66)
Folat -- 5.3 (3.1 - 20.5)

Demir (serum) -- 62 (65-175)
UIBC -- 289 (69-240)
TIBC -- 351

2.5 yıldır saç dökülmesi yaşamaktayım

Tahlil.com
Demir eksikliği bulgularınız var.Saç dökülmesinde etken olabilir.
1 ay önce
G
o.bastan

ben yeni evli bi bayanım.. eşimle ilişki anında canım çok acıyor ve ilişki gerçekleştirmiyor kendimi istem dışı çok kasıyorum ne yapmam gerekiyor bunu nasıl yenebilirim?

TahlilCom
Kadın doğum uzmanına gitmeniz ve muayene olması gereklidir..

H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
İLGİLİ MAKALELER