First slide
Second slide
Third slide

Multipl Skleroz (MS) Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tanısı

Multipl Skleroz (MS) santral sinir sisteminin yani beynin ve omuriliğin inflamatuar (yangısal)  bir hastalığıdır.
Bu hastalıkta, santral sinir sistemindeki beyaz madde yapıları hastalanır.Beyaz madde, santral sinir sisteminin kendi içerisinde ve bu bölüm ile vücudun diğer bölümleri arasında iletişimi sağlayan sinir liflerinden oluşmaktadır.
MS'li hastalarda santral sinir sistemindeki bu beyaz maddede plak veya lezyon diye adlandırılan hasarlı alanlar ortaya çıkar.
Oluşan  hasarlı alanlarda siniri çevreleyen myelin denilen bir maddede kayıp gözlenir. MS'de olabilecek olaylar önceden tahmin edilemez ve oldukça değişkenlik gösterdiğinden tanı koymak çok da kolay değildir.
MS'li hastalarda, beynin veya omuriliğin kontrol ettiği her hangi bir fonksiyonun tam veya kısmi  kaybı görülebilir.

MS farklı etkenlere bağlı gelişebilir.

1.Otoimmun Sorunlar:  MS'in otoimmün bir hastalık olduğu düşünülmektedir. Otoimmun hastalıklarda vücut kendisine karşı bağışıklık oluşturmaktadır. MS hastalığında da, vücudun doğal defans güçlerinin kendisine ait myeline karşı reaksiyon oluşturmaktadır. Bu nedenle myelinin hasarı oluşmaktadır.
2.Patojen yani hastalık yapıcı  virus, bakteri, fungus gibi mikroplar hastalığı yapabilmektedir.
3.Genetik yatkınlık da MS de önemlidir.MS'lilerin 1. derece akrabalarının, normal kişilerden çok daha fazla risk altında olduğunu bilinmektedir.
4.Kan ve beyin arasındaki bariyerin zedelenmesi ve anne karnında oluşan bazı biyokimyasal reaksiyonlar da MS için etken olabilir.
5.Diyet ve vitamin yetmezliklerinin  de hastalığa neden olabileceği ileri sürülmektedir.
6. Bazı alerjik reaksiyonlar da hastalığı tetikleyebilir.

MS Hastalığı Belirtileri :

1.Uyuşukluk, karıncalanma, iğnelenme hissi.
2.Güç kaybı(kol ve bacaklarda), spazm, kas sertliği, kramp, ağrılar.
3.Görme kaybı ve çift görme gibi sorunlar
4. İdrar kaçırma ve sık olarak sıkışma
5.Kabızlık
6.Konuşma ve cinsel fonksiyon bozuklukları
7.Denge kaybı, bulantı ve kusma
8.Yorgunluk hissi
9.Depresyon ve kısa süreli hafıza sorunları
10.Yutma zorluğu

MS Tanısı :
MS için özel bir test yoktur. MR tahlili  beyin ve omurilik hakkında detaylı bilgi verir. MS lezyonları bu filmlerde soluk alanlar olarak görülürler.
Beyin omurilik sıvısının incelenmesi ile, sıvıda;  bağışıklık sisteminin aktivitesini gösteren oligoklonal bandlar, myelin proteini saptanabilir.
Sinirlerin ileti hızlarının Ölçülmesi:  Myelin kılıfı hasarlanmış sinirler, iletileri daha yavaş iletirler.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.

H
İLGİLİ İÇERİK

Retrograd Ejakülasyon Nedir?

Retrograd ejakülasyon boşalma sırasında meni sıvısının mesaneye boşalmasıdır.
Retrograd ejakülasyon üretradan idrar ya da meni boşalmasını denetleyen kapakçıklarda çıkan bazı sorunlardan kaynaklanır.
Eğer bu sistem doğru bir  şekilde çalışırsa; mesaneyle üretra arasındaki kapakçığın boşalma sırasında, vas deferens ile üretra arasındaki kapakçığın ise idrar çıkarken kapanması gerekir.

Retrograd ejakülasyonun en önemli nedeni, daha önce geçirilmiş olan prostat ameliyatıdır.
Diyabet, kanser, multiple skleroz ve karında, pelviste ya da genital alanda yapılan ameliyatlar da söz konusu hastalığa neden olabilir.
  
Bazen retrogrard ejakülasyon kalp yetmezliğinin ve tansiyon yüksekliğinin tedavisinde alınan ve mesane boynunun gevşemesine yol açan ilaçların yan etkisi olarak da ortaya çıkar.
Ancak bazen  söz konusu hastalığın nedeni, tam olarak belirlenemez.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


Çocuğunuz Olmuyorsa Sorun Hormonlarda Olabilir

Günümüzde evli çiftlerin çocuk sahibi olamama korkuları gün geçtikçe artıyor. En az 1 yıl boyunca korunmasız ve düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edemiyorsanız;

“SORUN SİZDE DEĞİL HORMONLARINIZDA OLABİLİR”
 
Gebeliğin oluşması için; kadın ve erkekte sağlıklı yumurta hücresi ve sağlıklı sperm hücresi bulunması gerekiyor. Ayrıca açık ve sağlıklı en az bir tüp ve döllenmiş yumurtanın yerleşebileceği normal bir rahim boşluğuna ihtiyaç oluyor. Spermle yumurtanın kadının tüplerinde birleşerek rahime yerleşmesi ile gebeliğin oluştuğunu anlatan Elab Laboratuvarları Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Zerrin Beykal; “Bu aşamalarda olabilecek herhangi bir problem kısırlığa neden olabilir. Hiç gebelik oluşmamışsa primer (birincil) infertilite, canlı doğumla sonuçlansın ya da sonuçlanmasın en az bir gebelik oluşmuş ise sekonder (ikincil) infertilite olarak tanımlanır” dedi.
 
Kısırlığın Nedenleri Nelerdir?
Kısırlık erkek ve kadınlarda farklı şekillerde ortaya çıkıyor. Erkekte yapılacak ilk inceleme oldukça basit bir test olan semen analizi (spermiogram) ile belirleniyor. Semen anormallikleri genellikle testiste sperm üretiminde problem nedeniyle oluşuyor. Bunun nedeni de genellikle bilinmemekle beraber, kalıtsal veya hormonal bozukluklar, geçirilmiş enfeksiyonlar, aşırı alkol ve sigara üretimi, stres, bazı ilaçlar, kimyasal maddeler, radyasyon ve radyoterapi nedeniyle de olabiliyor. Spermiogramda saptanabilen anormallikler arasında; hiç sperm bulunmaması, sperm sayısının az olması, sperm hareketliliğinde azalma ve normal şekilli spermin az olması yer alıyor.
 
 


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


H
SPONSOR BAĞLANTILAR



Q
TAHLİL MERKEZLERİ
Öne çıkan tahil merkezleri için tıklayın.



B
KONU İLE İLGİLİ YORUMDA BULUN
Hey! Bu konu hakkında yorumda bulunmak veya Tahlil.com'a soru sormak için hemen üye ol veya giriş yap
W
YORUMLAR
4 ay önce
G
arzu07

ağrıdan acile gittim 15 gün önce, idrar kan tahlili yapıldı,kan tahlilin MCHC [L] 31,43 ..RDW [H] 18,6 ,çıktı, idrar tahlilin de Eritrosit [E] 1+ çıktı,ilaç kullandım geçmedi,ürolojiye gittim,tekrar idrar tahlili istendi Eritrosit [E] 2+ ve Lökosit [E] +-, sonuçlar nedir acaba?

TahlilCom
Tedaviye rağman şikayetleriniz geçmedi ise idrar kültürü yaptırmanızı öneririz..
4 ay önce
G
fenerbahce_tugce1907

Eşimle sürtünme yoluyla iliski yaşadık vajinamdan içeri biraz boşaldı hamile kalma olasiligim var mı?

Tahlil-com
Evet bu şekilde hamile kalabilirsiniz.
4 ay önce
G
kevsergonulds

Hocam merhaba ben bir ilişki yaşadım fakat vajinanın içine boşalma olmadı sadece kalça kısmına boşaldı yani vajinaya geldi mı bilemem ve ilişki yaşanırken adettim .Daha sonra 25 gün geçti ve idrar testi yaptım negatif cıktı. Sonrasında da adet oldum ama normale göre azdı şimdide adetim bitmesine rağmen karnında ciddi bir şişlik var bu kanamanın adet değilde üstüne adet görme olmasından korkuyorum.

Tahlil.com
Regl iken ilişkiye girmek gebelik oluşumunu engeller diye kesin bir durum yok.Üstüne görme kanaması normal adet kanamasından çok daha farklı ve kısa süreli bir kanama olur. Üstüne görme kanaması olduğunu düşündürüyorsa gebelik testini tekrarlayarak daha net bir bilgi edebilir veya bir kadın doğum doktoruna muayene olabilirsiniz.
5 ay önce
G
karamurat_416

10 aylık bebeğimin test sonuçları

TSH: 1,60
SERBEST T4:14,69
SERBEST T3: 6,35

Tahlil.com

Tahlil.com da tahlil sonuçlarınızın uzmanlarımızca sağlıklı bir şekilde yorumlanması için tahlillerinizin sonuç raporunda belirtilen normal değerlerini de yazmalısınız.
Bu konuda sitemizde bir çok uyarıda bulunup okurlarımızı bilgilendik.
Aşağıda konuya dair uyarılarımızı gözden geçirmenizde yarar var.



5 ay önce
G
ades

prolaktin yüksekliği tedavisi görüyordum ilacı bırakınca tekrar yükselme olduğu için doktorum mr istedi. mr sonucunda hipofiz bez parankiminde sınırları net olarak belirlenemeyen 7 mm çapında İV GD sonrası serilerde belirgin kontrast tutulum göstermeyen görünüm mevcuttur denmekte.

Tahlil.com
Hipofiz bezinizde normal olmayan bir oluşum gözlenmiş.Doktorunuz konuya dair detaylı bilgi verecektir.
5 ay önce
G
meltem06_894

adet gunum15 gün gecikti kan testi yaptirdim beta 23 cikti ve adet oldum doktorun bi hafta sonra tekrar test yapacak acaba hamile olabilir miyim?

Tahlil.com

Halk arasında Kimyasal gebelik olarak bilinen durumu  geçiriyor olabilirsiniz.Aşağıda kimyasal gebelik ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kimyasal gebelik ( biyokimyasal gebelik) nedir?

5 ay önce
G
doganage

ALT 119
AST 99
CRP 79
bu değerler yüksek
EOS% 4,5
HGB 13,7
HCT 40,5
bu değerler düşük çıktı, sorun nedir?

Tahlil.com

CRP sıklıkla istenen bir tahlil türü olup  akut faz reaktanıdır.
Tahlil sonucunuzda CRP değeri yüksek olarak görülüyor.
CRP yüksekliğinde ilk olarak akla enfeksiyon ve/veya  romatizmal durumlar akla gelir.

CRP yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilir ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve verilmiş cevapları okuyabilirsiniz.

CRP YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

Aynı zamanda ALT ve AST yüksekiğiniz de var.Belirtiğiniz değerler ve testler karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi veriyor. Karaciğer yağlanması, kullandığınız ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleri.Ultrason muayenesi ilk aşamada fikir verecektir bu testlerin yüksekliğine dair.Aşağıda konu ve karaciğer testlerine dair detaylı bilgi ve sorulmuş benzer sorular ile cevapları görebilirsiniz.


http://tahlil.com/alanin-aminotransferaz-alt

http://tahlil.com/aspartat-amino-transferaz-ast-sgot-yuksekligi-ve-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur-ast-normal-degerleri-nedir



5 ay önce
G
moosefirst

TSH -- 1.19 (N.D. 0.35 - 4.94)
Vitamin b12 -- 208 (187 - 883)
Ferritin -- 71.59 (21.81 - 274.66)
Folat -- 5.3 (3.1 - 20.5)

Demir (serum) -- 62 (65-175)
UIBC -- 289 (69-240)
TIBC -- 351

2.5 yıldır saç dökülmesi yaşamaktayım

Tahlil.com
Demir eksikliği bulgularınız var.Saç dökülmesinde etken olabilir.
5 ay önce
G
o.bastan

ben yeni evli bi bayanım.. eşimle ilişki anında canım çok acıyor ve ilişki gerçekleştirmiyor kendimi istem dışı çok kasıyorum ne yapmam gerekiyor bunu nasıl yenebilirim?

TahlilCom
Kadın doğum uzmanına gitmeniz ve muayene olması gereklidir..

H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
İLGİLİ MAKALELER