First slide
Second slide
Third slide

Obesite (Şişmanlık) Günümüzün Giderek Artan Tehlikesi

Son yıllarda tüm dünyada şişmanlık (obezite) görülme sıklığı giderek artmaktadır. Şişmanlık, sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi olarak da tanımlanabilir.
Erkeklerde, normalde  vücut ağırlığının ortalama %15-20’sini, kadınlarda ise %25-30’unu yağ dokusu oluşturmaktadır. Erkeklerde bu oranın %25, kadınlarda ise %30’un üzerine çıkması durumunda ise şişmanlıktan söz edilebilir. Şişmanlık tıp diliyle de obeziteye bir çok etken neden olabilmektedir.Bireyin yaşı, cinsiyeti, eğitim düzeyi, medeni durumu, beslenme alışkanlıkları veya bedensel aktiviteleri şişmanlık üzerinde rol oynayabilir.
Günümüzde fazla kiloluluğun (hafif şişmanlığın) ve şişmanlığın görülme sıklığı giderek artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünyada 400 milyonun üzerinde şişman ve yaklaşık 1.6 milyar fazla kilolu birey bulunmakta ve 2015 yılında bu rakamın sırasıyla 700 milyon ve 2.3 milyara ulaşacağı da uzmanlarca tahmin edilmektedir. Dünyanın hemen hemen tüm bölgelerinde şişmanlık sıklığı artmakta, bu durum sadece yetişkin kadın ve erkekleri değil, çocukları ve gençleri de etkilemektedir.
Kalp ve damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, bazı kanser türleri, kas-iskelet sistemi hastalıkları gibi hastalıkların oluşmasına, yaşam kalitesinin azalmasına ve ölümlere yol açan şişmanlık, sadece küresel boyutta bir halk sağlığı problemi olmakla kalmayıp, ülke ekonomilerine olumsuz yönde etki eden bir unsur olarak da karşımıza çıkmaktadır. Şişmanlıkla mücadele de koruyucu sağlık hizmetlerine büyük görev düşmektedir.
Ülkemizde giderek yaygınlaşan aile hekimliği kapsamında,bireyler şişmanlık yönünden aile hekimlerine danışmalıdırlar.Özellikle anne ve babalar da çocuklarını bekleyen potansiyel obesite tehlikesi yönünden gerekli durumlarda sağlık kuruluşlarından da destek almalıdırlar.
  
Obesite ve Kilo Vermek İle İlgili Diğer Yazılarımızı da Okumak İster misiniz?

Kilo Vermek İçin 7 Beslenme Önerisi
Erkeklerde ve Kadınlarda İdeal Bel Ölçüsü Ne Olmalıdır?
Diyet Öncesi Önerdiğimiz 7 Temel Tahlil


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.

H
İLGİLİ İÇERİK

Hemoroid (basur) İle Mücadele Etme Yolları

Hemoroid hastalığı toplumda çok yaygın görülmektedir.Bazı meslek gruplarında uzun süre oturma veya ayakta kalmaya bağlı olarak da basur gelişebilir.
Bu hastalığa karşı alacağımız veya yapacağımız önlemlerle, hemoroidin gelişmesi veya ilerlemesini durdurabiliriz.

Hemoroid (basur) İle Mücadele Etme Yolları:

Bol miktarda (günde 7-8 bardak) su tüketilmesi.
Lifli gıdaların, meyve ve sebzelerin bolca tüketilmesi.
Kepek tüketilmesi, kepekli ekmek tercih edilmesi. Atıştırma (fast food) tarzı beslenmeden kaçınılması.
Acı-baharat tüketiminin kısıtlanması.
Dar ve terletici türden giysilerin giyilmemesi.
Düzenli olarak her sabah uyandıktan sonraki ilk yarım saatte tuvalete gidilmesi.
Tuvalete ihtiyaç hissedildiği anda ertelemeden gidilmesi.
Tuvalette 2-3 dakikadan uzun süre kalınmaması.
Tuvalette mümkün olduğunca az ıkınılması.
Temizlik sırasında anal bölgeyi tahriş etmekten kaçınılması.
Tuvalet kağıdı yerine ıslak mendille temizlik yapılması.
Anal bölgenin nemli, ıslak bırakılmaması.

 

 


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


Nefes Darlığının Nedenleri Nelerdir?

Nefes darlığı herkeste görülebilecek bir durumdur. Hızlı bisiklet sürdükten sonra, dik bir yokuş çıkıldığında, ağır bir fiziksel aktiviteden sonra nefessiz kalmak normal ve kontrol edilebilecek bir durumdur. Fakat bu tarz durumların dışında görülen nefes darlığı ciddi bir sorundur. Kişi nefes almak da zorlanır ve nefes kesilmeleri meydana gelir.

Nefes darlığı dinlenme halindeyken, ateş ve terleme ile birlikte, kol, çene ve boyun ağrısıyla birlikte, iştah kaybıyla, göğüs ağrısıyla birlikte görülüyorsa bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Astım, zatürre, kalp krizi, kalp yetmezliği, obezite, panik atak, kronik bronşit, karbon monoksit zehirlenmesi, kalp ritim düzensizlikleri, anemi, amzifem, akciğer ödemi gibi sorunlar ani nefes darlığına sebep olabilir.

Gülük işler sırasında nefes darlığı yaşanıyor ve hareketi sınırlandırıyorsa bir doktora başvurulmalıdır. Nefes darlığına yol açan neden tespit edildikten sonra tedavi uygulanabilir. 


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


H
SPONSOR BAĞLANTILAR



Q
TAHLİL MERKEZLERİ
Öne çıkan tahil merkezleri için tıklayın.



B
KONU İLE İLGİLİ YORUMDA BULUN
Hey! Bu konu hakkında yorumda bulunmak veya Tahlil.com'a soru sormak için hemen üye ol veya giriş yap
W
YORUMLAR
3 ay önce
G
arzu07

ağrıdan acile gittim 15 gün önce, idrar kan tahlili yapıldı,kan tahlilin MCHC [L] 31,43 ..RDW [H] 18,6 ,çıktı, idrar tahlilin de Eritrosit [E] 1+ çıktı,ilaç kullandım geçmedi,ürolojiye gittim,tekrar idrar tahlili istendi Eritrosit [E] 2+ ve Lökosit [E] +-, sonuçlar nedir acaba?

TahlilCom
Tedaviye rağman şikayetleriniz geçmedi ise idrar kültürü yaptırmanızı öneririz..
3 ay önce
G
fenerbahce_tugce1907

Eşimle sürtünme yoluyla iliski yaşadık vajinamdan içeri biraz boşaldı hamile kalma olasiligim var mı?

Tahlil-com
Evet bu şekilde hamile kalabilirsiniz.
3 ay önce
G
kevsergonulds

Hocam merhaba ben bir ilişki yaşadım fakat vajinanın içine boşalma olmadı sadece kalça kısmına boşaldı yani vajinaya geldi mı bilemem ve ilişki yaşanırken adettim .Daha sonra 25 gün geçti ve idrar testi yaptım negatif cıktı. Sonrasında da adet oldum ama normale göre azdı şimdide adetim bitmesine rağmen karnında ciddi bir şişlik var bu kanamanın adet değilde üstüne adet görme olmasından korkuyorum.

Tahlil.com
Regl iken ilişkiye girmek gebelik oluşumunu engeller diye kesin bir durum yok.Üstüne görme kanaması normal adet kanamasından çok daha farklı ve kısa süreli bir kanama olur. Üstüne görme kanaması olduğunu düşündürüyorsa gebelik testini tekrarlayarak daha net bir bilgi edebilir veya bir kadın doğum doktoruna muayene olabilirsiniz.
4 ay önce
G
karamurat_416

10 aylık bebeğimin test sonuçları

TSH: 1,60
SERBEST T4:14,69
SERBEST T3: 6,35

Tahlil.com

Tahlil.com da tahlil sonuçlarınızın uzmanlarımızca sağlıklı bir şekilde yorumlanması için tahlillerinizin sonuç raporunda belirtilen normal değerlerini de yazmalısınız.
Bu konuda sitemizde bir çok uyarıda bulunup okurlarımızı bilgilendik.
Aşağıda konuya dair uyarılarımızı gözden geçirmenizde yarar var.



4 ay önce
G
ades

prolaktin yüksekliği tedavisi görüyordum ilacı bırakınca tekrar yükselme olduğu için doktorum mr istedi. mr sonucunda hipofiz bez parankiminde sınırları net olarak belirlenemeyen 7 mm çapında İV GD sonrası serilerde belirgin kontrast tutulum göstermeyen görünüm mevcuttur denmekte.

Tahlil.com
Hipofiz bezinizde normal olmayan bir oluşum gözlenmiş.Doktorunuz konuya dair detaylı bilgi verecektir.
4 ay önce
G
meltem06_894

adet gunum15 gün gecikti kan testi yaptirdim beta 23 cikti ve adet oldum doktorun bi hafta sonra tekrar test yapacak acaba hamile olabilir miyim?

Tahlil.com

Halk arasında Kimyasal gebelik olarak bilinen durumu  geçiriyor olabilirsiniz.Aşağıda kimyasal gebelik ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kimyasal gebelik ( biyokimyasal gebelik) nedir?

4 ay önce
G
doganage

ALT 119
AST 99
CRP 79
bu değerler yüksek
EOS% 4,5
HGB 13,7
HCT 40,5
bu değerler düşük çıktı, sorun nedir?

Tahlil.com

CRP sıklıkla istenen bir tahlil türü olup  akut faz reaktanıdır.
Tahlil sonucunuzda CRP değeri yüksek olarak görülüyor.
CRP yüksekliğinde ilk olarak akla enfeksiyon ve/veya  romatizmal durumlar akla gelir.

CRP yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilir ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve verilmiş cevapları okuyabilirsiniz.

CRP YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

Aynı zamanda ALT ve AST yüksekiğiniz de var.Belirtiğiniz değerler ve testler karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi veriyor. Karaciğer yağlanması, kullandığınız ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleri.Ultrason muayenesi ilk aşamada fikir verecektir bu testlerin yüksekliğine dair.Aşağıda konu ve karaciğer testlerine dair detaylı bilgi ve sorulmuş benzer sorular ile cevapları görebilirsiniz.


http://tahlil.com/alanin-aminotransferaz-alt

http://tahlil.com/aspartat-amino-transferaz-ast-sgot-yuksekligi-ve-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur-ast-normal-degerleri-nedir



4 ay önce
G
moosefirst

TSH -- 1.19 (N.D. 0.35 - 4.94)
Vitamin b12 -- 208 (187 - 883)
Ferritin -- 71.59 (21.81 - 274.66)
Folat -- 5.3 (3.1 - 20.5)

Demir (serum) -- 62 (65-175)
UIBC -- 289 (69-240)
TIBC -- 351

2.5 yıldır saç dökülmesi yaşamaktayım

Tahlil.com
Demir eksikliği bulgularınız var.Saç dökülmesinde etken olabilir.
4 ay önce
G
o.bastan

ben yeni evli bi bayanım.. eşimle ilişki anında canım çok acıyor ve ilişki gerçekleştirmiyor kendimi istem dışı çok kasıyorum ne yapmam gerekiyor bunu nasıl yenebilirim?

TahlilCom
Kadın doğum uzmanına gitmeniz ve muayene olması gereklidir..

H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
İLGİLİ MAKALELER