First slide
Second slide
Third slide

Önceden Hazırlık Gerektiren Tahliller Nelerdir

Bazı tahlilleri yaptırmadan önce laboratuvar uzmanları tahlillerden sağlıklı sonuç elde etmek için önceden hazırlık yapılmasını önerir.
Yapılacak tahlilin özelliğine göre hazırlıklar da farklılık gösterir.
Kan tahlili , idrar tahlili ve diğer önemli tahlilleri vermeden önce yapılması gereken hazırlıklar hakkında bilgiler aşağıda verilmiştir.

Dışkıda Gizli Kan:
En az 2 gün öncesinden kırmızı et, et içeren şarküteri ürünleri (sucuk, pastırma, salam vb), brokoli, turp, şalgam gibi gıdaların kesilmesi gereklidir. Ayrıca dışkılama sırasında zorlanmamak için acılı gıdaların yenmemesi gerekir. Hemoroidi olan hastaların laboratuvara bu durum hakkında bilgi vermesi yararlıdır. Aspirin, ve benzeri antiinflamatuar ilaç ve demir ilaçları kullananların laboratuvarı önceden haberdar etmesi önerilmektedir.Kadınlarda mensturasyon (adet) döneminde örnek toplanması yalancı pozitif sonuçlara sebep olabilmektedir.Gizli kan tahlili yaptırmadan önce yenebilecek gıdalara örnek olarak sebze (marul, ıspanak, ısır), meyve (şeftali, elma, kayısı, üzüm), az miktarda fındık, tavuk veya balık verilebilir.

Spermiogram Tahlili ( Sperm Morfolojisi):
Tahlile gelmeden önce en az 3 gün süreyle cinsel perhiz yapılması gerekmektedir. (3 gün boyunca test için örnek verecek kişinin cinsel ilişkiye girmemesi, masturbasyon yapmaması gereklidir). Dışarıdan getirilecek örneklerin sür'atle laboratuvara ulaştırılması, arada geçen sürenin ise yarım saati aşmaması gereklidir.

Dışkıda Parazit Tahlili:
Dışkı örneği de en geç 30 dakika içinde tahlilin yaptırılacağı laboratuvara ulaştırılmalıdır.

Şeker Yükleme Tahlilleri:
Standart iki saatlik ve üstü şeker yükleme testlerinde hekiminiz aksi bir durum belirtmediği sürece en az üç günlük karbonhidrattan zengin beslenme önerilmektedir. Bu test öncesi hastalarımızın karbonhidrat kısıtlayıcı diyet yapması metabolizmayı etkilemekte ve test sonuçlarında yanılmalara yol açmaktadır.

Selofan Bant ile Dışkı Araştırılması:

Özellikle Enterobius vermicularis (Kılkurdu) yumurtalarının saptanmasında yaygın olarak kullanılan güvenilir bir yöntemdir. Erişkin E.vermicularis kalın bağırsakta yaşar ve yumurtaları dışkı içinde genellikle bulunmaz. Dişileri genellikle geceleyin makattan dışarı çıkar ve makat etrafına yumurtalarını bırakır. Bant yöntemi parazit aranacak kişiye sabah tuvaletini yapmadan ve makat bölgesinin temizliği yapılmadan önce uygulanmalıdır. Bu kurallara uyulmadan alınan örneklerde parazit yumurtalarının görülmesi olasılığı azalır. Arka arkaya en az 3-4 gün örnek alınması parazit yumurtası bulunma şansını arttırır.
Nasıl yapılmalıdır?
1-İki elinize de eldiven takınız,laboratuvar tarafından verilmiş cam lamı alınız.
2-Makat etrafından örnek almak için, lamın üzerindeki selofan bandın yapışkan kısmı makatın ağzına gelecek şekilde yerleştirdikten sonra elinizin işaret parmağıyla selofan bandın üzerine bastırınız.
3-Yapışkan tarafı alta gelecek biçimde bandı tekrar lam üzerindeki eski yerine yapıştırınız.
4-Etiket üzerine adınızı yazıp en geç yarım saat içerisinde ilgili laboratuvara ulaştırınız.

Mantar İncelemeleri:
Direkt mantar incelemesi veya mantar kültürü yapılabilmesi için de bazı ön hazırlıklar gerekmektedir.
1. Mantar analizi veya mantar kültürü yaptırmadan önce en az 1 hafta süreye-le mantar ilacı kullanılmaması gerekmektedir.
2. Cilt veya Tırnaktan alınacak örneklerde bu bölgelerin yıkanmaması, keselenmemesi ve sabunlanması önerilmektedir.
3. Eğer tırnaktan örnek alınacaksa tırnağın 15-20 gün kesilmemesi gerekmektedir.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.

H
İLGİLİ İÇERİK

Babalık Testi Nasıl Yapılır?

Genetik test; kişiden herhangi bir doku alınarak, o doku üzerinden genetiğinin çözülmesidir.

Babalık testi de bu genetik testlerden biridir.

Genelde saç materyali kullanılır bu yöntemde. Kökten koparılan saç telinden genetik bilgiler alınır ve karşılaştırılır.

Bunun dışında; yanaktan diş fırçası yardımıyla alınan yanak içi mukozası da babalık testinde kullanılabilir.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


Tahlil Yaptıracağınız Laboratuvarlar için Laboratuvar.com'u ziyaret edebilirsiniz.

Tahlil yaptırmak için laboratuvar arıyorsanız Laboratuvar.com'u ziyaret edebilirsiniz.Bulunduğunuz ilde yer alan ve çalışma alanlarına göre laboratuvarların ayrıntılı listesini Laboratuvar.com'da bulabilirsiniz.Tıbbi tahlil laboratuvarları,genetik ve patoloji laboratuvarlarının yer aldığı rehberi , Laboratuvar.com'da yer alan laboratuvarlar bölümünde bulabilirsiniz.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


H
SPONSOR BAĞLANTILAR

Q
TAHLİL MERKEZLERİ
Öne çıkan tahil merkezleri için tıklayın.



B
KONU İLE İLGİLİ YORUMDA BULUN
Hey! Bu konu hakkında yorumda bulunmak veya Tahlil.com'a soru sormak için hemen üye ol veya giriş yap
W
YORUMLAR
2 ay önce
G
arzu07

ağrıdan acile gittim 15 gün önce, idrar kan tahlili yapıldı,kan tahlilin MCHC [L] 31,43 ..RDW [H] 18,6 ,çıktı, idrar tahlilin de Eritrosit [E] 1+ çıktı,ilaç kullandım geçmedi,ürolojiye gittim,tekrar idrar tahlili istendi Eritrosit [E] 2+ ve Lökosit [E] +-, sonuçlar nedir acaba?

TahlilCom
Tedaviye rağman şikayetleriniz geçmedi ise idrar kültürü yaptırmanızı öneririz..
2 ay önce
G
fenerbahce_tugce1907

Eşimle sürtünme yoluyla iliski yaşadık vajinamdan içeri biraz boşaldı hamile kalma olasiligim var mı?

Tahlil-com
Evet bu şekilde hamile kalabilirsiniz.
2 ay önce
G
kevsergonulds

Hocam merhaba ben bir ilişki yaşadım fakat vajinanın içine boşalma olmadı sadece kalça kısmına boşaldı yani vajinaya geldi mı bilemem ve ilişki yaşanırken adettim .Daha sonra 25 gün geçti ve idrar testi yaptım negatif cıktı. Sonrasında da adet oldum ama normale göre azdı şimdide adetim bitmesine rağmen karnında ciddi bir şişlik var bu kanamanın adet değilde üstüne adet görme olmasından korkuyorum.

Tahlil.com
Regl iken ilişkiye girmek gebelik oluşumunu engeller diye kesin bir durum yok.Üstüne görme kanaması normal adet kanamasından çok daha farklı ve kısa süreli bir kanama olur. Üstüne görme kanaması olduğunu düşündürüyorsa gebelik testini tekrarlayarak daha net bir bilgi edebilir veya bir kadın doğum doktoruna muayene olabilirsiniz.
3 ay önce
G
karamurat_416

10 aylık bebeğimin test sonuçları

TSH: 1,60
SERBEST T4:14,69
SERBEST T3: 6,35

Tahlil.com

Tahlil.com da tahlil sonuçlarınızın uzmanlarımızca sağlıklı bir şekilde yorumlanması için tahlillerinizin sonuç raporunda belirtilen normal değerlerini de yazmalısınız.
Bu konuda sitemizde bir çok uyarıda bulunup okurlarımızı bilgilendik.
Aşağıda konuya dair uyarılarımızı gözden geçirmenizde yarar var.



3 ay önce
G
ades

prolaktin yüksekliği tedavisi görüyordum ilacı bırakınca tekrar yükselme olduğu için doktorum mr istedi. mr sonucunda hipofiz bez parankiminde sınırları net olarak belirlenemeyen 7 mm çapında İV GD sonrası serilerde belirgin kontrast tutulum göstermeyen görünüm mevcuttur denmekte.

Tahlil.com
Hipofiz bezinizde normal olmayan bir oluşum gözlenmiş.Doktorunuz konuya dair detaylı bilgi verecektir.
3 ay önce
G
meltem06_894

adet gunum15 gün gecikti kan testi yaptirdim beta 23 cikti ve adet oldum doktorun bi hafta sonra tekrar test yapacak acaba hamile olabilir miyim?

Tahlil.com

Halk arasında Kimyasal gebelik olarak bilinen durumu  geçiriyor olabilirsiniz.Aşağıda kimyasal gebelik ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kimyasal gebelik ( biyokimyasal gebelik) nedir?

3 ay önce
G
doganage

ALT 119
AST 99
CRP 79
bu değerler yüksek
EOS% 4,5
HGB 13,7
HCT 40,5
bu değerler düşük çıktı, sorun nedir?

Tahlil.com

CRP sıklıkla istenen bir tahlil türü olup  akut faz reaktanıdır.
Tahlil sonucunuzda CRP değeri yüksek olarak görülüyor.
CRP yüksekliğinde ilk olarak akla enfeksiyon ve/veya  romatizmal durumlar akla gelir.

CRP yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilir ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve verilmiş cevapları okuyabilirsiniz.

CRP YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

Aynı zamanda ALT ve AST yüksekiğiniz de var.Belirtiğiniz değerler ve testler karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi veriyor. Karaciğer yağlanması, kullandığınız ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleri.Ultrason muayenesi ilk aşamada fikir verecektir bu testlerin yüksekliğine dair.Aşağıda konu ve karaciğer testlerine dair detaylı bilgi ve sorulmuş benzer sorular ile cevapları görebilirsiniz.


http://tahlil.com/alanin-aminotransferaz-alt

http://tahlil.com/aspartat-amino-transferaz-ast-sgot-yuksekligi-ve-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur-ast-normal-degerleri-nedir



3 ay önce
G
moosefirst

TSH -- 1.19 (N.D. 0.35 - 4.94)
Vitamin b12 -- 208 (187 - 883)
Ferritin -- 71.59 (21.81 - 274.66)
Folat -- 5.3 (3.1 - 20.5)

Demir (serum) -- 62 (65-175)
UIBC -- 289 (69-240)
TIBC -- 351

2.5 yıldır saç dökülmesi yaşamaktayım

Tahlil.com
Demir eksikliği bulgularınız var.Saç dökülmesinde etken olabilir.
3 ay önce
G
o.bastan

ben yeni evli bi bayanım.. eşimle ilişki anında canım çok acıyor ve ilişki gerçekleştirmiyor kendimi istem dışı çok kasıyorum ne yapmam gerekiyor bunu nasıl yenebilirim?

TahlilCom
Kadın doğum uzmanına gitmeniz ve muayene olması gereklidir..

H
SPONSOR BAĞLANTILAR

H
SPONSOR BAĞLANTILAR

H
İLGİLİ MAKALELER