Paget Hastalığı ve Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2017/08/26 10:26 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/05 11:00 •

Paget hastalığı çoğunlukla ileri yaşlarda görülen bir çeşit kemik hastalığıdır.

Paget Hastalığı ve Belirtileri Nelerdir?

Paget hastalığı çoğunlukla ileri yaşlarda görülen bir çeşit kemik hastalığıdır. Bu hastalıkta kemikler kalınlaşarak eğilir. O nedenle bacaklarda çarpık bir görüntü oluşur. Kemikler çok daha kolay kırılır ve oldukça geç iyileşir. Tam olarak tedavisi bilinmemekle birlikte hastalığı yavaşlatıcı ilaçlar bulunmaktadır. 

Kemik Nasıl Sağlıklı Olur?

İnsan mekanizmasında kemik, vücut proporsiyonunu düzenlemede, organların sabitlenmesinde ve korunmasında, ayrıca vücut metabolizmasının düzenli işlenmesinde çok önemli görevlere sahiptir. Kemikler, kalsiyum depolarıdır ancak kalsiyumun sadece kemikte bulunması yetmez. Kanda da belli miktarda kalsiyum bulunması gerekir. Bu sebeple kalsitonin ve parathormon adı verilen her iki hormon antagonist yani zıt çalışarak; kalsiyumun kanda ve kemikte denge içinde olmasını sağlar. Kalsiyum; kemiğe sertlik verirken, kanda da pıhtılaşma faktörleri arasında yer alır. Kandaki kalsiyum sayesinde kanamaların durması söz konusu olur.

İnsanın besinlerle aldığı kalsiyum, vücut tarafından emilerek kana verilir. Kanda bulunan fazla kalsiyum da kemiklere verilerek kemiklerin sertleşmesi ve beslenmesi sağlanır.

Ancak kemiklerin sağlıklı olması için sadece kalsiyum yetmez, D vitaminine de ihtiyaç vardır. Besinlerle alınan D vitamini, vücutta provitamin olarak saklanır. Provitamin, vücutta var olan ancak aktif kullanılamayan anlamını taşır. Bu D vitaminini aktif hale getirecek olan da güneş ışığıdır. Güneş ışığı alan bir vücut, kemiklerin güçlenmesini sağlar.

Kemiklerde yaşa bağlı olarak meydana gelen paget gibi hastalıklarda, hastaların büyük oranda D vitaminince fakir vücutların olduğu ortaya çıkıyor. Ancak bu belli bir yaştan sonra tamamlanacak unsurlar değildir. Bu sebeple henüz gençlik yıllarında vitmamin ve mineraller tamamlanmalı ve vücut sağlıklı olarak ilerlemelidir. Bu sebeple beslenme özeni ve spor kişinin hayat boyu, yaşam kriteri olmalıdır.

Beslenmeye Bağlı Sağlık

Hemen hemen her hastalık için besin önerisini pek çok yerde görürüz. Özellikle sebze ve meyveler; vitamin ve mineral deposudur. Hastalık olduktan sonra tam anlamıyla sadece bir bitki sayesinde iyileşmek pek de sık görmediğimiz bir durum olsa da; aslında hastalıklardan korunmak için bitkiler olmazsa olmazdır. Bu sebeple sadece hastalıkta değil, aslında hastalık ortaya çıkmadan önce vücut sistemlerini aktif hale getirmek için beslenme çeşitliliği sağlanmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?