Parasentez Nedir? Parasentez Kimlere Yapılır?

Yayın Tarihi : 2017/11/20 13:31 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/25 16:59 • Yazar: Başak Pırıl Gökayaz
Parasentez; tanı ve ya tedavi amacı ile karın kısmından sıvı alınan cerrahi operasyondur. Parasentez karında sıvı bulunan hastalıkların tedavi ve tanısında doktorlar tarafından tercih edilen bir cerrahi işlemdir.Genellikle genel cerrahi ve yoğun bakım kliniklerinde yatmakta olan karaciğer yetmezliği, kalp yetmezliği  bulunan hastalara, periton (karın zarı) sıvısı bulunan hastalar ve karında tümör ve kist içeren hastalara uygulanır.Aşağıdaki yazımızda parasenteze dair çok daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Parasentez Nedir? Parasentez Kimlere Yapılır?

Parasentez Nedir?

Parasentez, karın boşluğundan sıvıyı çıkarmak için içi boş bir iğne veya plastik tüp (kateter) kullanılan bir yöntemdir. Parasentez sıvı boşaltımı olarak da bilinir.Parasentez; tanı ve ya tedavi amacı ile karın kısmından sıvı alınan cerrahi operasyondur. İşlem iğne aracılığı ile, karın duvarından içeri girilerek sıvı alınması şeklinde yapılır.

Neden Parasentez Yapılır?

Bir insanda şişmiş bir karın, ağrı veya nefes alma problemi olduğunda karında parasentez yapılır, bu gibi duurmlarda  karın bölgesinde çok fazla sıvı (asit) vardır . Normalde, karnınızda az miktarda sıvı vardır ya da hiç  yoktur. Sıvıyı çıkarmak bu semptomları hafifletmeye yardımcı olur. Sıvı, asitlere hangi unsurun neden olduğunu bulmaya yardımcı olmak için incelenebilir.

Parasentez Nasıl Yapılır?

Poliklinikte veya hastanede parasentez yapılır. Çıkarılması gereken sıvı miktarına bağlı olarak,  parasentez 45 dakikaya kadar sürebilir.

Kafanız biraz yukarıda kalacak şekilde bir yatağın üzerine sırt üstü uzanacaksınız. Karnınızı örten bir şey olmayacak. Doktorun içi boş iğneyi sokacağı alanı uyuşturmak için lokal anestezi kullanılır.

Doktor ince, içi boş bir iğne veya kateter kullanır. İğne veya kateter cildinizin ve kaslarnızın içinden karın boşluğuna itilir. Bazen doktorun iğneyi sokmak için en iyi yeri bulmasına yardımcı olmada ultrason kullanılabilir.

İğne veya kateter karın boşluğunuza girdiği an, fazla sıvı boşaltılır. Sıvı boşaltıldığında iğne veya kateter çıkarılır. İğnenin veya kateterin yerleştirildiği alanı kapatmak için küçük bir bandaj kullanılır.

Sağlık ekibiniz sıvının tekrar birikeceğini düşünürse, kalıcı bir tüp yerleştirebilirler. Buna tünel periton drenaj kateteri denir. Bu kateterin bir ucu vücudun içinde kalır ve diğer ucu vücudun dışındaki bir şişeye veya kaba bağlanır. Sıvıyı evde boşaltabilir ve hastaneye geri dönmek zorunda kalmazsınız.

Parasentezin Olası Yan Etkileri

Parasentez genellikle birçok yan etkiye neden olmaz. Bazı yan etkiler şunları içerebilir:

  • İğne veya kateterin yerleştirildiği bölgede rahatsızlık veya ağrı
  • Baş dönmesi veya bayılma, özellikle çok fazla sıvı çıkarılırsa
  • Enfeksiyon
  • İğne boşluğa girdiğinde bağırsak, mesane veya damarlarının delinmesi
  • Düşük kan basıncı veya şok
  • Böbrek yetmezliği

Parasentez Sonuçları Ne Anlama Gelir?

Parasentez sonrası karından sıvı elde edilmesi bir hastalık bulgusudur. Normalde sıvı bulunmamalıdır.Aşağıdakiler de dahil olmak üzere karında çok fazla sıvı olmasının çeşitli nedenleri vardır:

  • Karın yaralanması
  • Karın zarı enfeksiyonu (peritonit)
  • Siroz veya karaciğer yetmezliği
  • Kanser, özellikle yumurtalık, rahim, servikal, kolorektal, mide, pankreas veya karaciğer kanseri

Parasentez Sonuç Anormal İse Ne Olur?

Sonuçlara bağlı olarak, doktorunuz daha fazla test, herhangi bir tedavi veya tedavi sonrası takibe ihtiyacınız olup olmadığına karar verecektir.

Parasentez Yapılan Çocuklar İçin Özel Hususlar

Bir test veya prosedürden önce çocukların hazırlanması endişeyi azaltabilir, işbirliğini artırabilir ve başa çıkma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir. Ebeveynler ve hastabakıcılar, test sırasında ne görecekleri, hissedecekleri, duyacakları, tadacakları veya kokacakları da dahil olmak üzere onlara ne olacağını açıklayarak çocukları hazırlamaya yardımcı olabilirler.

Parasentez için bir çocuğu hazırlamak çocuğun yaşına ve tecrübesine bağlıdır. .

Kaynak: http://www.cancer.ca/en/cancer-information/diagnosis-and-treatment/tests-and-procedures/paracentesis/?region=ab

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
n********** :

Merhaba.tani icin yapilan parasentezin sonucu ne zaman cikar universite hast.yapildi.teşekkürler


Cevap:

Testi yaptırdığınız laboratuar ile konuşmalısınız..

?