pen*ste Kaşıntı Sebepleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/04/10 16:19 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/01 12:00 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Erkeklerde pen*ste kaşıntı bir sağlık sorunudur. Bu yazımızda pen*ste kaşıntı sebepleri, belirtileri ve tedavisi hakkında sizleri bilgilendireceğiz.

pen*ste Kaşıntı Sebepleri Nelerdir?

pen*s kaşıntısı erkeklerde zaman zaman görülen bir sağlık sorunudur.Bu durum, tek başına veya iltihaplanma, şişlik veya akıntı gibi diğer belirtilerle birlikte ortaya çıkabilir. Olası nedenler arasında enfeksiyon, sedef hastalığı ve balanit denilen sünnetsiz erkekler ve çocuklarda görülen pen*s derisi enfeksiyonu yer alır.pen*ste kaşınmasının birkaç nedeni vardır ve kaşıntının nedenine bağlı olarak giderilmesi için  tedavi gerekebilir.

pen*ste kaşıntıya sebep olarak akla ilk gelen şey hijyen eksikliğidir. Nemlenme, kirlenme gibi sebepler kaşıntıya sebebiyet verebilir.Diğer ve asıl önemli olan sebep ise bu bölgede oluşabilecek enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlar, genellikle mantar yada bakteri enfeksiyonları şeklinde görülür, bu da pen*s bölgesinde ve testis bölgesinde kaşınmaya sebebiyet verebilir.

Alerjik nedenlerden dolayı da kaşıntı görülebilir. İç çamaşırları yıkarken kullanılan deterjan, sabun gibi maddelere cildin hassasiyet göstererek alerjik reaksiyon vermesi görülebilir.

pen*ste Kaşıntı Sebepleri:

 1.Genital uçuk :Herpes simplex virüsünün (HSV) neden olduğu genital herpes, genital bölgede ve pen*ste ağrı ve kaşıntıyı tetikleyebilir. Bu durumda pen*ste kaşıntı ile birlikte  küçük sıvı dolu kabarcık şeklinde lezyonlar görülebilir.

2. Liken nitidus: Liken nitidus, pen*s de dahil olmak üzere vücudun farklı bölgelerinde küçük şişliklere neden olan deri hücrelerinin enfeksiyonudur.

3.Mantar enfeksiyonları: Mantar enfeksiyonu olarak da bilinen kandidiyazis, pen*sin başında gelişebilir. Sünnet derisi altında ve pen*s ucunda kaşıntı ile birlikte bu durum sünnet derisi altında yanma, kızarıklık, kızarıklık ve süt kesiği benzeri akıntıya neden olabilir.

4.Genital siğiller: Bu küçük şişliklere, cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan insan papilloma virüsü (HPV) neden olur. Genital siğiller ten rengindedir ve bazen ilişki sırasında kaşınabilir ve kanayabilir.

5.Liken planus ve sedef hastalığı: Liken planus, pen*s de dahil olmak üzere saçları, tırnakları ve cildi etkileyen iltihabi bir hastalıktır.

6.Psöriasis (Sedef hastalığı): pen*si etkileyebilen kronik cilt hastalığıdır. Bu hastalıkta pen*ste  kaşıntılı ve kırmızı lekeler olur.

7.Uyuz (Scabies) :Uyuz akarların cilt yüzeyinin altına yuva yaptığı bir durumdur. Bu akarlar derinin kıvrımlarına yerleşirler, ancak pen*s çevresindeki deriye ve erkek genital bölgesine de yerleşebilirler.Uyuz hastalığı, sarcoptes scabiei von hominis adlı akarın neden olduğu bir tür cilt hastalığıdır. Uyuzda pen*ste  yoğun bir kaşıntı olabilir..

8.Kontakt dermatit: Kontakt dermatit, bir alerjenle temasa geçtiğinizde pen*sinizde gelişebilen bir döküntüdür. Bu, sabunları, kokuları ve kumaşları içerebilir. Kontakt dermatit, kaşıntı ile birlikte kuru cilde, kırmızı genital döküntüye ve küçük şişliklere neden olabilir.

9. Balanit: Bu durum sünnetsiz erkeklerde ve çocuklarda görülen pen*s enfeksiyonudur. pen*ste kaşıntı, ağrı, kaşıntı, kızarıklık ve şişlik olabilir. Ağrılı idrara çıkma sorunu da enfeksiyona eşlik edebilir.

10. Üretrit:Üretra iltihabıdır.  Üretritin  pen*s kaşıntısı dışında diğer semptomları sık idrara çıkma, idrar yapmada zorluk ve menide kan görülmesidir.

pen*ste kaşıntı şikayeti olduğunda erkeklerin öncelikle tedavi ve ileri tetkik yaptırmak üzere tercihen bir üroloji uzmanı ve/veya cildiye uzmanına başvurmasında yarar vardır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?