Probiyotik Beslenme İhtiyacı Nasıl Belirlenir?

Yayın Tarihi : 2017/11/02 14:38 • Güncelleme Tarihi : 2017/11/02 14:38 •
Probiyotik; vücudun düzgün çalışabilmesi için uygun olanbakterilerin bağırsaklarda bulunması ve amaca hizmet edebilmesidir
Probiyotik Beslenme İhtiyacı Nasıl Belirlenir?

Probiyotik; vücudun düzgün çalışabilmesi için uygun olanbakterilerin bağırsaklarda bulunması ve amaca hizmet edebilmesidir. Toplumdakialgıya göre, sadece bağırsak problemi çıktığı zaman probiyotik kaynaklıymışgibi düşünülür. Oysa ki, vücudun anormal işleyişi kaynaklı pek çok hastalığıntemelinde probiyotik eksikliği yatar. Bu hastalıklara herkeste bulunan omega 3eksikliği, D vitamini eksikliği, B12 düşüklüğü de dahildir. Daha büyük düşünmekgerekirse, ateşlenmeler, reflü, alerjiler, iltihabi hastalıkların pek çoğununsebebi de yine probiyotik eksikliğinden kaynaklıdır.

Tüm hastalıklarda ve vitamin eksikliklerinde ilaçlara başvurmakdoğru değildir. Bu geçici bir çözümdür. Mühim olan meselenin temeline inmek vedüzeltmeyi buradan yapmaktır.

Vücudun probiyotik bakımından fakir olmasının en önemlisebebi beslenme bozukluğudur. Geleneksel gıdalardan uzaklaşıp, hazır beslenme,vücudun tüm dengesini alt üst etmektedir. Bu sebeple yapılması gereken ilk şey,beslenme alışkanlıklarını değiştirmektir. Peki insanlar ne yerse probiyotikdengesini sağlamış olur?

Genel olarak geleneksel besinler tüketilirse, probiyotikbeslenmenin büyük bir kısmı alınmış diyebiliriz.

Sebzeler daha sık tüketilmelidir. Özellikle; pırasa, bamya,soğan, kereviz,  sarımsak, yer elmasıprobiyotikce zengin sebzelerdir.

Meyve daha çok tüketilmelidir. Özellikle elma ve yarı olmuşmuz, meyveler arasında probiyotik açısından en zenginleridir.

Süt ürünleri; yoğurt, peynir, boza, kefir sofralardan eksikolmamalıdır.

Diğer probiyotik zengini besinler ise; şalgam, turşu,tarhana dır.

Bu besinlerin çoğu kolayca ulaşılabilen, ucuz, hatta birkısmı evde yapılabilir. Bu sebeple sık tüketilmeye, özellikle çocuklarınbeslenmesinde yer vermeye özen gösterilmelidir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
M****************** :

Sürekli gegirme ve gaz çıkarma ihtiyacı hissediyorum ama bi türlü rahatlayamıyorum bagırsaklarım çok sert probiyotik alsam işe yarar mı hocam


Cevap:

Öncelikle önerimiz tercihen bir gastroenteroloji uzmanına muayene olmanız.Reflü ve/veya gastrit gibi bir hastalığınız olabilir.Bu tür bir tanı koyulursa farklı bir medikal tedavi almanız gerekebilir.

?