Sabah Koşmanın Faydaları Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/03/19 00:23 • Güncelleme Tarihi : 2018/12/22 12:36 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Koşmanın sağlık için birçok olumlu etkisi vardır. Her ne kadar günün bir çok saatinde koşma alternatifleri olsa da sabah saatlerinde koşmanın sağlık için çok daha yararlı olduğu konusunda görüş birliği vardır.
Sabah Koşmanın Faydaları Nelerdir?

Koşmak Nedir?

Koşmanın sağlık için birçok olumlu etkisi vardır. Ancak genellikle zor olduğu düşünülen ve çok fazla tercih edilmeyen bir egzersizdir. Hem psikolojik hem de beden sağlığı için sabah koşmak daha da önemlidir.

Koşma eylemi sırasında vücudumuzun tüm kas grupları aynı anda çalışır.

Sabah Koşmanın Faydaları Nelerdir?

  • Bu eşsiz aktivite aynı zamanda insan vücudunda kasların homojen olarak yoğunlaşmasını sağlamaktadır.Bu şekilde vücudumuzdaki kas kütlesini arttırıp yağlarımızdan da kurtulabiliriz.
  • Sabah koşuları özellikle bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve vücudumuzu hastalıklara karşı korumak için de birebirdir.
  • Yapılan bilimsel çalışmalar düzenli koşmanın bağırsak kanserine yakalanma olasılığını azalttığını ortaya koymaktadır.
  • Sabahları düzenli olarak koşmayı alışkanlık haline getirdiğinizde sağlıklı bir yaşam için ilk adımı atmış olursunuz. Çünkü koşmak tansiyon, kolesterol ve kan basıncını dengeler.Kalp hastalıklarına karşı sizi korur.
  • Düzenli koşma Alzheimer hastalığına yakalanma riskini de azaltır. Aynı zamanda zihninizi boşaltır, psikolojinizi olumlu yönde etkiler. Kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Gün içinde daha aktif ve canlı olmanızı sağlar.
  • Uyku düzenini sağlar ve kaliteli bir uyku uyumanıza yardımcı olur. 
  • Koşmanın en önemli faydalarından biri de özellikle bayanların estetik yönden korkulu rüyası olan selülitlerin oluşumunu önleyici etkisidir.
  • Vücudumuzdaki krbonhidrat birikimi de düzenli koşma eylemi ile düzene girmekte ve azalmaktadır.

Koşmaya Yeni Başlayanlar İçin Öneriler

Koşmaya yeni başlayanlar veya başlayacaklar için ise uyulması gereken bazı öneriler bulunmaktadır.Bu şekilde bu çok faydalı spora adaptasyon dönemi de en sağlıklı şekilde gerçekleşecektir.

  1. İlk koşma eylemleri yorucu ve yıpratıcı olabilir.Halk arasında dalak şişmesi denen karın ağrıları ile karşılaşılabilir.Bu süreçte koşma temposunu sağlıklı şekilde sürdürmek ve hemen yılgınlığa düşmemek de fayda vardır.
  2. Koşmaya basamak basamak başlamak da uygun bir yöntemdir.Koşm aönsi hızlı tempolu yürüyüşlerle önce koşmaya ısınmak ardında önce hafif sonra daha ileri tempolu koşulara başlamak uygun olacaktır.İlk koşma aeriyodları 15 ile 20 dakika olarak başlanıp zamanla bu sürler 30 dakikalara çıkarılabilir.
  3. Sabahları koşma eyleminin daha keyifli hale gelmesi için zaman zaman parkurda değişiklik yapılmalı ve yeni yerlerde koşmanın keyfi yaşanmalıdır.
  4. Koşma sporuna başlanmadan önce sağlık riskleri yönünden bir doktora danışmak ve onun önerilerine göre tempo ve sürenin ayarlanması da son derece önemlidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?